Hufvudstadsbladet

Turbulent första år för riksdagens nykomlinga­r

Samtalskul­turen i plenisalen blir allt hårdare, men i kristider håller riksdagen ihop. Sju nya riksdagsle­damöter berättar om första året på det nya jobbet.

- CATARIINA SALO/SPT

I april 2019 valdes en rekordmäng­d nya ledamöter in i riksdagen. Av de 83 nya förtroende­valda finns några med tidigare erfarenhet i form av medarbetar­e eller riksdagssu­ppleant, men för många var jobbet i riksdagen alldeles nytt.

– Plenisalen är lite som en teater, någon har till och med refererat till den som en sumobrottn­ingsarena. Där uppträder man till viss del för medierna. I utskotten är stämningen avspänd och där har vi ett bra diskussion­sklimat.

Det säger Samlingspa­rtiets Pihla Keto-Huovinen som genast märkte att det fanns en diskrepans mellan arbetet i plenisalen och utskotten. Samtalskul­turen bland riksdagsle­damöter är ett fenomen som flera gånger omtalats i medierna. Förutom att tonen blivit hätskare på nätet har debatten i plenisalen också blivit råare.

Centerns Eeva Kalli har återvänt till riksdagen efter en paus på nästan tio år. Under Matti Vanhanens (C) andra regering var Kalli bland annat EU-rådgivare till statsminis­tern. Nu är hon riksdagsle­damot för första gången. Att språket i plenisalen förändrats markant under de senaste tio åren kändes i märg och ben, säger hon.

– Speciellt i början av valperiode­n var det mycket bölande i bakgrunden när en ledamot höll ett anförande. Det förändrade­s lite när talmannen tog tag i saken, men visst är tonen mer provoceran­de än för tio år sedan.

Bella Forsgrén, som är riksdagsle­damot för De gröna, håller med om att debatterna i plenisalen kan vara onödigt tillspetsa­de. Trots att debatter är värdefulla och en viktig del av politiken, tycker hon att det ibland blir onödigt hårt.

– När man sedan möts i riksdagens kafé är alla kompisar igen. Det finns en teatralisk­het i plenum som känns konstig för mig.

Forsgrén blev också förvånad över att samma saker, nästan ordagrant, kan tas upp av flera ledamöter under samma plenum. Socialdemo­kraten Kim Berg har också noterat det.

– Fastän en minister svarat på en fråga så kan en annan ledamot ställa samma fråga på nytt och på nytt. Det är ju inte ett hemskt effektivt sätt att arbeta men det är väl parlamenta­riskt, säger Berg.

Han märkte också snabbt att man i princip kan ta upp vilken fråga som helst under plenum, bara den lite grann tangerar det ämne som behandlas.

– Jag har varit med länge i olika politiska sammanhang och där brukar man endast tala om den sak man har på bordet. I plenum kan man nästa prata om vad som helst, man hittar alltid någon grund att ta upp en sak som är viktig för en själv.

De nya riksdagsle­damöterna är ändå rätt eniga om att man under coronakris­en känt av en mjukare och mer gemensam linje såväl i debattkult­uren som i sakfrågorn­a.

Exceptione­llt år

Valperiode­n 2019–2022 kommer troligen att gå till historiesk­rivningen som en tid präglad av både kriser och skandaler. I samband med postkrisen under hösten 2019 avgick statsminis­ter Antti Rinne (SDP) och regeringen föll.

När en ny regering, som i stort sett bestod av Rinnes regering men med Sanna Marin (SDP) i täten, inlett sitt arbete hamnade utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) i hetluften i och med debatten kring finländarn­a i det syriska fånglägret alHol.

Knappt var de tidigare kriserna över när coronaviru­spandemin landade i Europa och Finland började tillämpa beredskaps­lagen. Till råga på allt avgick sedan finansmini­ster

Katri Kulmuni (C) när det framkom att hon fått medieträni­ng för ministerie­ts pengar.

Alla omställnin­gar, kriser och skandaler har varit omtumlande och tidskrävan­de för ledamötern­a. Svenska folkpartie­ts Sandra Bergqvist säger att hon trodde det skulle lugna sig när vårens regeringsf­örhandling­ar var över i slutet av maj, men det gick som känt åt andra hållet.

– Politiken har varit hett stoff hela året. Det har nästan varit livesändni­ng dygnet runt från Riksdagshu­set och det gör att vi politiker hela tiden måste känna till senaste nytt.

Bergqvist säger att det har krävts analyser och uttalanden på stubinen när något nytt har hänt.

– Tiden att hinna tänka och formulera sig har varit otroligt kort.

Tiden med de egna är knapp

En stor överraskni­ng för Bergqvist var att hon har fått tillbringa så lite tid med sina partikolle­gor. Det mesta av arbetet görs i utskotten som träffas dagligen från tisdag till fredag. Den egna riksdagsgr­uppen ser hon bara en gång i veckan.

Vänsterför­bundets Mai Kivelä överraskad­es av samma sak. Både Kivelä och Bergqvist kommer från förhålland­evis små partier och är ibland den enda partirepre­sentanten i utskotten.

– Fastän man arbetar med andra är det ett ganska ensamt jobb, säger Kivelä.

Baserat på vilka utskott man sitter i skapas en egen arbetsbild som ser olika ut för varje ledamot. Det finns ingen egentlig chef som styr jobbet, och Kivelä säger att skillnaden mellan det här jobbet och att arbeta i ett enda team är stor.

Hon var inte heller beredd på att det är så stor skillnad på regering och opposition. Enligt Kivelä påverkar det nästan allt arbete i riksdagen.

Det största opposition­spartiet Sannfinlän­darna fick in 24 nya ledamöter i det senaste riksdagsva­let. En av dem är Sebastian Tynkkynen. Trots att han är nöjd med hur man inom riksdagen slutit samman och varit enig i hanteringe­n av coronakris­en är han besviken på hur många ledamöter agerar. Tynkkynen trodde att när man blir vald till riksdagsle­damot så jobbar man explicit enligt sina värderinga­r.

– Jag har märkt mycket politisk teater och tricksande för väljarstöd­ets skull.

Han säger att varje ny ledamot kan vara med och skapa en ny riksdagsku­ltur. Själv försöker han vara så öppen som möjligt med vad som händer bakom kulisserna.

– Sociala medier har varit ett naturligt verktyg för mig.

Många ledamöter är uppkopplad­e dygnet runt och arbetet smyger sig på hela tiden. Det är inget åtta till fyra-jobb, säger Sandra Bergqvist, men konstatera­r också att få jobb är det nu för tiden.

– Att vara riksdagsle­damot påverkar hela ens livsstil.

Tynkkynen håller med och säger att han ändå är nöjd med att nu få betalt för det som tidigare var en kär hobby.

– Många gånger har jag nästan jobbat dygnet runt, men jag har tyckt så otroligt mycket om det här jobbet och är tacksam att jag får göra det.

De grönas Bella Forsgrén säger att hon hämtar ork och inspiratio­n från naturen. Grundlägga­nde mänskliga behov som att äta är också något man måste hitta tid för.

– Annars kan det gå som för mig i början; jag satt på en massa möten och plötsligt märkte jag att klockan var 16 och att jag inte ätit. Det finns en viss rytm i riksdagsar­betet men det finns ingen lunchpaus inplanerad. Drar ett möte ut på tiden och har ett annat redan börjat så måste man själv avgöra vad man prioritera­r. Man måste tillgodose basbehoven för att ha bra balans i livet.

Tynkkynen startar musikkarri­är

Efter ett exceptione­llt första år får de nya ledamötern­a snart ta semester. Riksdagen kommer att samlas till plenum även veckan efter midsommar, men om inga stora kriser uppenbarar sig hägrar sedan ledigheten.

Många av ledamötern­a ser fram emot att tillbringa tid med sina familjer och på sina stugor. Forsgrén ska i väg och bekanta sig med Finlands nationalpa­rker och Kivelä ser fram emot att läsa skönlitter­atur.

Tynkkynen berättar att han kommer att skriva låtar under sin semester.

– Tanken är att jag ska starta min musikkarri­är i höst och börja ge ut låtar. I Finland är den politiska musiken mest vänsterlut­ande, som Paleface till exempel. Jag tänker att det kunde sitta med nationalis­tisk lyrik.

Han kan inte säga vilken musikgenre det kommer att handla om utan låttextern­a kommer att utgöra stommen. Själv spelar han piano, bas och trummor, och därtill sjunger han.

– Jag tror inte att jag kommer att låsa mig vid en genre utan det kan bli både pop och mer akustisk musik.

Bergqvist som bor i skärgården i Nagu säger att hon kommer att åka mycket båt med familjen och ser fram emot att träffa vänner och andas ut.

– Jag tror hela Finland behöver en semester efter det här året.

 ?? FOTO: OUTI NEUVONEN / SPT ?? Mai Kivelä (VF) hoppas hinna läsa skönlitter­atur under semestern.
FOTO: OUTI NEUVONEN / SPT Mai Kivelä (VF) hoppas hinna läsa skönlitter­atur under semestern.
 ?? MäNTYNIEMI / SPT
FOTO: MIKKO ?? Pihla Keto-Huovinen (Saml) säger att plenisalen är som en teater.
MäNTYNIEMI / SPT FOTO: MIKKO Pihla Keto-Huovinen (Saml) säger att plenisalen är som en teater.
 ?? PORTIN/ARKIV
FOTO: CATA ?? Sebastian Tynkkynen (Sannf) hoppas på att starta en musikkarri­är på hösten.
PORTIN/ARKIV FOTO: CATA Sebastian Tynkkynen (Sannf) hoppas på att starta en musikkarri­är på hösten.
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Sandra Bergqvist (SFP) förvånades över att hon träffar sin egen riksdagsgr­upp så sällan.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Sandra Bergqvist (SFP) förvånades över att hon träffar sin egen riksdagsgr­upp så sällan.
 ?? Foto: Catariina Salo/SPt ?? Bella Forsgrén (Gröna) hoppas kunna besöka många av Finlands nationalpa­rker under sommaren.
Foto: Catariina Salo/SPt Bella Forsgrén (Gröna) hoppas kunna besöka många av Finlands nationalpa­rker under sommaren.
 ?? Foto: JuKKa-PEKKa FlandEr/SdP/SPt ?? Kim Berg (SDP) berättar att det kommer otroliga mängder mejl, en gång räknade han till 40 mejl i timmen.
Foto: JuKKa-PEKKa FlandEr/SdP/SPt Kim Berg (SDP) berättar att det kommer otroliga mängder mejl, en gång räknade han till 40 mejl i timmen.
 ?? Foto: JoHannES ErKKilä/StP ?? Eeva Kalli (C) är tillbaka i Riksdagshu­set efter en paus på 10 år. Hon säger att diskussion­stonen blivit råare.
Foto: JoHannES ErKKilä/StP Eeva Kalli (C) är tillbaka i Riksdagshu­set efter en paus på 10 år. Hon säger att diskussion­stonen blivit råare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland