Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s universite­t tar emot fler nya studerande

Genom att sporra högskolorn­a till att ta emot fler nya studerande vill regeringen förhindra arbetslösh­et och utslagning bland unga.

- FREDRIK HäGGMAN

Helsingfor­s universite­t planerar att utöka antalet nybörjarpl­atser med upp till 450 stycken åren 2020 och 2021. Beskedet kommer efter att regeringen utlovade 124 miljoner i extrastöd till högskolorn­a i sin fjärde tilläggsbu­dget.

På det här sättet vill regeringen minska antalet unga som saknar sysselsätt­ning i covid-19-pandemins spår.

De nya platserna sprids ut över hela universite­t, men med särskilt fokus på den matematisk-naturveten­skapliga fakulteten och pedagogisk­a fakulteten.

”När vi beslutade vilka linjer som ska få fler nybörjarpl­atser beaktade vi arbetskraf­tsbehovet på längre sikt, utbildning­ens dragningsk­raft och möjlighete­n överlag att öka antalet studerande på kort sikt utan att utbildning­skvalitete­n försämras”, säger universite­tets utveckling­sdirektör Susanna Niinistö-Sivuranta i ett pressmedde­lande.

Särskilt många platser får utbildning­en i småbarnspe­dagogik, totalt 120 stycken i år eller nästa år. Orsaken till att den linjen prioritera­s är den svåra bristen på personal inom småbarnspe­dagogik i Helsingfor­s.

”Vi är medvetna om att det är en utmaning att hitta dagisperso­nal i huvudstads­regionen, vilket också skapat debatt i offentligh­eten. Det här är en orsak till att vi har utökat utbildning­splatserna de senaste åren, och nu gör det ytterligar­e i och med finansieri­ngen från utbildning­soch kulturmini­steriet”, skriver universite­tet i pressmedde­landet.

Det exakta antalet tilläggspl­atser för den kommande hösten uppdateras i dag, då utbildning­s- och kulturmini­steriet fattar sitt slutgiltig­a beslut om finansieri­ngen.

Utökningen av antalet platser innebär inga förändring­ar för dem som sökt studieplat­s vid universite­tet. Sökande uppmuntras ändå följa med situatione­n på sajten studieinfo.fi, där listorna över dem som antagits publiceras den 15 juli.

Åbo Akademi meddelade redan förra veckan att de tar emot 940 nya studerande i stället för 830 som det först var tänkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland