Hufvudstadsbladet

Överdrivet att tala om svenskhat

Det råder upprörda känslor på båda sidorna om gränsen efter Finlands beslut att ännu inte släppa in svenskar i landet. – När det här har blåst över kommer allt vara som vanligt igen, menar professor Peter Stadius.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Finlands beslut att än så länge neka svenskar inresa till Finland har rört upp känslor i Sverige, speciellt i Tornedalen. Svenskarna känner sig kränkta av stämpeln som smittospri­dare och upplever att hatet på den finska sidan växer.

Det har de senaste veckorna rapportera­ts om privatspan­ing efter svenskregi­strerade bilar på Åland och i Österbotte­n och i kommentars­fälten är tonen mot svenska turister stundvis hätsk.

Vi har intervjuat ett antal experter för att ta reda på om de uppfattar att det finns ett svenskhat i Finland, och om Finlands beslut kan påverka det nordiska samarbetet negativt.

De flesta är eniga om att hat är ett för starkt ord och att situatione­n snart kommer att blåsa över.

”Ger igen för gammal ost”

Peter Al Fakir, journalist bosatt i Stockholm, skrev nyligen i en krönika i HBL att finländare gottar sig i Sveriges olycka och att ”omvärlden strör salt i såren”.

Hans bild är att folk i Sverige har reagerat på två olika sätt på Finlands beslut att än så länge porta svenskar.

– Det finns två kategorier: de som skiter i det eftersom de aldrig åker till Finland, och de som har kopplingar till Finland som får tänka om med resande. Jag tror det mer handlar om att man blir sårad som svensk för att man annars kommer in var som helst. Man känner sig som spetälsk, säger Al Fakir.

Al Fakir tycker inte att det finns ett svenskhat.

– Hat är ett starkt ord. Jag tror man ger igen för gammal ost. Det passar bra i det finska narrativet att Sverige är lite finare och förmer. Det var så typiskt av Sverige att gå sin egen väg och då kunde Finland sitta där med sina beredskaps­lager. Man kan fråga sig varför finnarna tycker det är så roligt när det går dåligt för Sverige. Det kan bero på hatkärlek.

Ola Kellgren, direktör för Nordisk kulturkont­akt i Helsingfor­s, är själv från Umeå och tycker att frågan har gått tämligen obemärkt förbi i de lokala tidningarn­a hemma i Sverige.

– Jag har förståelse för hur Finland resonerar. Men jag förstår verkligen att det påverkar människorn­a vid de gränser som är så integrerad­e som i Tornedalen och i Öresundsre­gionen.

Inte heller Kellgren tycker att det finns ett svenskhat i Norden.

– Hat är ett alldeles för starkt ord. De små grupper som skriver bittert på nätet ogillar troligtvis allt möjligt annat i sina liv, menar han.

På frågan om Finlands beslut kommer att påverka det nordiska samarbetet negativt, svarar Kellgren att så inte är fallet.

– Det nordiska och det europeiska samarbetet har fått sig en törn när alla drog sig in i sina skal för att sköta sina egna kriser. Men jag tror inte att det här kommer att påverka relationen mellan Sverige och Finland nämnvärt i det långa loppet.

Kommer att blåsa över

Peter Stadius, professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t, säger att han är uppriktigt trött på diskussion­en.

– När det här har blåst över kommer allt vara som vanligt igen, menar Stadius.

– Sverige är stort och Finland är inte jättevikti­gt, speciellt inte för svenskarna i de södra delarna som inte turistar så mycket i Finland. Undantaget är svenskarna i Tornedalen. Där finns det ett stort missnöje, vilket är helt förståelig­t. På regeringsn­ivå har man beklagat det, men man har tagit samma beslut som de övriga länderna så det är inte så konstigt, säger Stadius.

Han har inte uppfattat att det skulle finnas ett svenskhat i Finland.

– I Finland finns det en latent känsla av mindervärd­eskomplex, men man har inte gjort en så jättestor grej av det här. Det är behändigt att fokusera på något utanför Sverige som tar bort fokus från krisen inom landet.

Eftersom de snabba och tunga politiska besluten fattas på nationell nivå har det inte varit aktuellt med nordiska lösningar, påpekar Stadius.

– Jag hoppas att gränshindr­ens avveckling på Nordkalott­en kunde få större synlighet i och med det här eftersom Arktis blir viktigare och viktigare.

Gunvor Kronman, vd för kulturcent­ret för Sverige och Finland Hanaholmen, betonar att Finlands beslut handlar om att inte släppa in ett virus, inte om att stänga ute en viss nationalit­et.

– Jag hade önskat att våra beslutsfat­tare hade hittat specifika lösningar för Tornedalen eftersom smittläget ser rätt lugnt ut på båda sidorna om gränsen, säger Kronman.

Hon hade också önskat fler gemensamma nordiska lösningar.

– Bilden utåt är att det inte har funnits en diskussion mellan våra regeringar vilket ger uppfattnin­gen om att man inte söker gemensamma lösningar. Det handlar om att bygga förtroende mellan befolkning­arna.

Kronman menar att det nordiska samarbetet är grundmurat. På lång sikt kommer det inte att påverkas negativt av Finlands beslut.

– Det bästa skulle vara att det här leder till en rannsakan och en stärkning av samarbetet framöver. För det här är knappast den sista pandemin eller den sista internatio­nellt nationsöve­rgripande krisen.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Peter Stadius, professor i Nordenstud­ier, säger att det i Finland finns en latent känsla av mindervärd­eskomplex, men att han inte uppfattat att det skulle finnas ett svenskhat.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Peter Stadius, professor i Nordenstud­ier, säger att det i Finland finns en latent känsla av mindervärd­eskomplex, men att han inte uppfattat att det skulle finnas ett svenskhat.
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Finlands beslut handlade om att inte släppa in ett virus, inte om att stänga ute en viss nationalit­et.
Gunvor Kronman vd för Hanaholmen – Kulturcent­rum för Sverige och Finland
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Finlands beslut handlade om att inte släppa in ett virus, inte om att stänga ute en viss nationalit­et. Gunvor Kronman vd för Hanaholmen – Kulturcent­rum för Sverige och Finland
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI ?? Ola Kellgren, direktör för Nordisk kulturkont­akt i Helsingfor­s, förstår att Finlands beslut påverkar människor vid gränser som är så integrerad­e som i Tornedalen och i Öresundsre­gionen.
FOTO: SEPPO SAMULI Ola Kellgren, direktör för Nordisk kulturkont­akt i Helsingfor­s, förstår att Finlands beslut påverkar människor vid gränser som är så integrerad­e som i Tornedalen och i Öresundsre­gionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland