Hufvudstadsbladet

Allt fler länder i Europa välkomnar finländska turister

Bland annat Kroatien, Grekland och Österrike välkomnar finländska turister igen. Finland har däremot öppnat för bara en handfull länder, och Utrikesmin­isteriet avråder från icke-nödvändiga resor.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

Åtminstone trettio länder har öppnat eller kommer att öppna sina gränser för finländska turister. Till Finland får ändå bara turister från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen komma, och finländare som besökt de länderna behöver inte vara i karantän efter hemkomst.

Inom resebransc­hen är man besviken över att Finland inte har öppnat gränsen för resenärer från fler länder.

– Vi hade förhoppnin­gar om att Finland skulle följa övriga Europas linje med öppna gränser. Vi behöver utländska turister som kommer hit, och vi finländare är också en viktig kundgrupp i andra länder, säger vd Heli Mäki-Fränti på Resebransc­hens förbund i Finland.

Gränsdragn­ingar i Norden gör att Mäki-Fränti beskriver Norden som ett problemomr­åde.

– Övriga Europa har en annan linje. De finländska myndighete­rnas linje var en besvikelse bland annat för de tyskar som bokat resa till Finland under midsommare­n och för de resebyråer som ordnat resorna. Reseföreta­gen undrar hur de ska klara sig. Hälften av den viktiga sommarsäso­ngen har redan gått, vilket påverkar hela året.

Jag tror att hela branschen väntar på riktlinjer, och att beredskaps­lagen slutade tillämpas sänder en bra signal. Heli Mäki-Fränti vd, Resebransc­hens förbund i Finland

Försiktig strategi

Heli Mäki-Fränti säger att den strategi som Finland använder sig av är väldigt försiktig.

– Jag tror att hela branschen väntar på riktlinjer, och att beredskaps­lagen slutade tillämpas sänder en bra signal, säger hon.

– Men först sades det att gränserna skulle öppnas för de länder som har en liknande smittsprid­ning som Finland. Sedan valde man att öppna gränserna för bara en handfull länder. Om vi inte var redo att öppna gränserna för alla Schengenlä­nder så borde vi åtminstone ha öppnat gränserna för de länder där smittläget är liknande som hos oss.

Myndighete­rnas beslut kan enligt Mäki-Fränti göra finländarn­a osäkra när det gäller resande.

– Många funderar på om man vågar resa eller om det är värt det om man måste sitta i karantän när man kommer hem. Men i till exempel Kroatien är smittläget bättre än i Finland, så det borde inte längre finnas några skäl att undvika landet.

Gemensam linje lättare

På Finnair följer man noga med efterfråga­n och uppdaterar trafikprog­rammet regelbunde­t.

– För rese- och turismbran­schen skulle det vara välkommet om reserestri­ktionerna upphävs på ett ansvarsful­lt sätt, säger Laura Varja, kommunikat­ionskonsul­t på Finnair.

– Öppningen av Nordens och Baltikums turism är ett gott tecken. Sedan förra torsdagen har vi märkt en ökning i bokningslä­get till de här länderna.

Också enligt Varja skulle det vara viktigt för den finska turistnäri­ngen att turister kan komma till Finland under sommarsäso­ngen.

– Det vore bra om turism inom EU skulle tillåtas – det är alltid lättare för turister att ha en enda linje inom ett större område.

Frivillig karantän rekommende­ras

Utrikesmin­isteriets allmänna rekommenda­tion är fortfarand­e att finländare ska undvika resor som inte är nödvändiga, med undantag för Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Ministerie­t påminner också om att restriktio­nerna i länderna kan ändra plötsligt och rekommende­rar att man kontroller­ar de aktuella inresebest­ämmelserna hos landets egna myndighete­r.

Den som reser måste också följa de lokala myndighete­rnas och transportb­olagens anvisninga­r, till exempel krav på munskydd.

Frivillig karantän rekommende­ras för dem som kommer till Finland från andra länder än de sex tidigare nämnda, men regeringen kommer att se över situatione­n nästa vecka.

Norwegian återupptar en stor del av sin ruttrafik i juli.

Enligt Reuters kommer 200 piloter och 400 ur kabinperso­nalen som permittera­ts att gå tillbaka sina tjänster.

Från och med den 1 juli återupptar Norwegian trafiken på 76 rutter i Europa. Det gäller både inrikes- och utrikesrut­ter.

”Nu när våra konkurrent­er har kommit igång med stora delar av sitt utbud vill vi också vara med och bidra till att samhället sakta återgår till det mer normala. Vi har även infört ett flertal åtgärder för att ytterligar­e minska en redan låg smittorisk ombord”, säger Norwegians koncernche­f Jacob Schram, i ett pressmedde­lande.

Norwegian har i nuläget endast åtta flygplan i trafik, som trafikerar inrikeslin­jer i Norge. Nu tas ytterligar­e 12 plan i bruk.

Köpenhamn–Ålborg blir Norwegians första rutt utanför Norge efter covid 19-utbrottet. Sträckan Helsingfor­s–Stockholm trafikeras sex gånger i veckan från och med 1 juli. Till Oslo flyger bolaget tre gånger i veckan från Helsingfor­s-Vanda flygfält.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Utrikesmin­isteriets rekommenda­tion är att undvika resor som inte är nödvändiga, med undantag för Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Utrikesmin­isteriets rekommenda­tion är att undvika resor som inte är nödvändiga, med undantag för Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.
 ??  ??
 ?? FOTO: ØRN E BORGEN/TT-NTB ??
FOTO: ØRN E BORGEN/TT-NTB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland