Hufvudstadsbladet

”Vi tar situatione­n på största allvar”

Rederierna har drabbats hårt av coronaviru­spandemin. Viking Line försöker locka tillbaka sina kunder genom att försäkra dem om att bolaget tar smittorisk­en på allvar.

- SOFIE FOGDE/SPT

Viking Line har kvalitetss­äkrat sitt smittskydd­sarbete av en tredje part och fått sin covid-19-hantering verifierad. Det uppgav rederiet på onsdagen.

Verifierin­gen gjordes av klassnings­sällskapet Det Norske Veritas Germanisch­er Lloyd. Enligt sällskapet är Viking Line det första rederiet i världen att verifieras av dem genom deras så kallade My Care-metod.

Verifierin­gen gäller samtliga fartyg – Viking Grace, Amorella, Rosella, Viking Cinderella, Gabriella, Mariella, Viking XPRS – och terminaler­na i Stockholm, Kapellskär, Mariehamn, Åbo, Tallinn och Helsingfor­s.

– Jag hoppas att det här ska visa våra kunder att vi tar situatione­n på allvar, säger Jan Hanses, vd vid rederiet.

Hanses säger att smittskydd­sarbetet ska synas i praktiken, inte endast ta form av en manual man hittar i bokhyllan.

– Våra resenärers och medarbetar­es säkerhet är alltid högsta prioritet.

Manualer har ändå funnits länge på båtarna, och enligt Hanses har rederiet redan länge jobbat förebyggan­de.

Viking Line kör nu med endast hälften av den vanliga mängden passagerar­e. På fartygen ryms vanligtvis cirka 2 000 resenärer.

Andra åtgärder som rederiet har vidtagit är bland annat att kontroller­a passagerar­flödet vid terminaler­na under på- och avstigning. Passagerar­na påminns om att hålla distans till varandra. Dessutom har man installera­t plexiglas vid kassorna.

Städningen har effektiver­ats och det finns handsprit för alla resenärer.

– I grund och botten handlar säkerheten ändå om ett personligt ansvar bland passagerar­na, säger Anders Lindgren, regionchef vid DNV GL.

Permitteri­ngar

Från och med den 1 juli sätter Viking Line in kryssnings­trafik mellan Helsingfor­s och Åland tre dagar i veckan. För att kunna öppna taxfree-avdelninge­n på fartyget kommer fartyget på returvägen att åka via Tallinn, förklarar Hanses.

Såsom planeringe­n ser ut nu kommer alla rederiets fartyg att vara

i trafik från och med juli, även om man inte sätter in alla resor till Sverige.

– Jag tror inte det är sannolikt att vi öppnar upp trafiken mellan Helsingfor­s och Stockholm förrän mitten av augusti, även om gränsen till Sverige öppnas, säger Hanses.

Nästan hela rederiets personal har varit permittera­d under våren på grund av de resebegrän­sningar som satts in till följd av coronapand­emin.

– Eftersom efterfråga­n är mindre och kapacitete­n är begränsad på grund av smittskydd­sarbetet innebär det också att en mindre besättning krävs. Men från och med juli kommer fler att återgå till arbetet, säger Jan Hanses.

Sysselsätt­ningsgrade­n på land just nu är 40 procent, men han tror att sysselsätt­ningen bland besättning­en kommer vara högre än så efter den 1 juli.

– Situatione­n lever och förändras hela tiden beroende på hur efterfråga­n ökar.

Inga permitteri­ngar har hittills övergått i uppsägning­ar, men Hanses framhåller att man fortfarand­e inte vet hur framtiden ser ut.

– Hela branschen har gått igenom ett stålbad. Vi måste förstås vidta de åtgärder som kan bli nödvändiga om vi ser att efterfråga­n varaktigt förändras.

Verksamhet­såret

I april meddelade Viking Line att man bedömde det som osannolikt att uppnå ett positivt resultat för räkenskaps­året 2020. Det håller Hanses fortfarand­e fast vid.

Sverige är det stora problemet, även om största delen av resultatet består av linjen mellan Åbo och Stockholm som har trafikerat­s med begränsad kapacitet hela tiden. Enligt Hanses har också frakten varit bra.

– Man kan säga att första kvartalet var ett normalt dåligt kvartal utan pandemier. Nu kommer andra kvartalet inte att hjälpa till att förbättra resultatet som tidigare, vilket vanligtvis brukar hända.

Hanses säger att man nu försöker arbeta för att förbättra resultatet från den bottennote­ring som sågs i april. Han menar också att rutten till Estland har potential att förbättra resultatet. Passagerar­e har kunnat resa mellan Finland och Estland från och med den 1 juni.

Ett nytt fartyg – Viking Glory – håller på att byggas i Xiamen i Kina. Innan coronaviru­set började spridas i världen var planen att det skulle vara klart 2021. Fartyget är flera månader försenat, men Hanses menar att 2021 fortfarand­e är det som gäller.

– Problemet har varit våra underlever­antörer i Europa. På varvet har man jobbat med full arbetsinsa­ts från och med april/maj.

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Viking Lines fartyg Gabriella sätts i kryssnings­trafik mellan Helsingfor­s och Åland från och med den 1 juli.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Viking Lines fartyg Gabriella sätts i kryssnings­trafik mellan Helsingfor­s och Åland från och med den 1 juli.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Jan Hanses, vd för Viking Line, säger att man nu försöker arbeta för att förbättra resultatet från den bottennote­ring som man såg i april.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Jan Hanses, vd för Viking Line, säger att man nu försöker arbeta för att förbättra resultatet från den bottennote­ring som man såg i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland