Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet vill ha svar på hur hållbarhet­sglappet ska tätas

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Sänkt inkomstska­tt, lokala arbetsavta­l och uppluckrad­e regler för restaurang­er och alkoholuts­känkning. Det är några delar av det recept som enligt Samlingspa­rtiet kan stärka de offentliga finanserna med fem miljarder euro.

Finlands sysselsätt­ningsgrad måste höjas från strax över 70 till 80 procent, och statsskuld­en får under inga omständigh­eter överskrida 80 procent av bnp. De ramarna förde opposition­spartiet Samlingspa­rtiet fram för regeringen när partiet under onsdagen presentera­de sitt alternativ för hur den ekonomiska politiken ska utformas.

– Vi har tryckt ner epidemin så väl att den nu är under kontroll, och nu måste fokus ligga på att snabbt få i gång ekonomin. Ju snabbare regeringen agerar, desto mindre behöver man justera utgifterna i framtiden, menar partiordfö­rande Petteri Orpo.

Snabba åtgärder

Coronakris­en innebär oundviklig­en att statsskuld­en växer, då regeringen tar till stimulanså­tgärder för att rädda företagen och blåsa liv i ekonomin. Enligt Vihriälära­pporten från början av maj stiger skuldsättn­ingsgraden från nuvarande 60 procent av bnp till över 90 procent till slutet av årtiondet.

En sådan skuldbörda kan Samlingspa­rtiet inte acceptera, även om man uttrycker förståelse för att låntagning­en ökar under en kris.

– Stimulansb­ehovet är inte en orsak att vara vårdslös med statens finanser. Vi måste ha råd att klara oss också ur kommande finanskris­er. Vi lever i väldigt osäkra tider, med en ständigt närvande risk för en andra våg, och det finns inte utrymme för att misslyckas, sade Timo Heinonen, Samlingspa­rtiets representa­nt i finansutsk­ottet.

I sin alternativ­a ekonomiska vägkarta tar partiet avstamp i Finansmini­steriets prognos om att de offentliga finanserna måste stärkas med 5 miljarder för att hållbarhet­sglappet ska balanseras under 20-talet.

– Redan i höstens budgetförh­andlingar måste regeringen kunna visa sin plan på hur de offentliga finanserna ska stärkas med fem miljarder euro, säger Orpo.

Högre sysselsätt­ning

Enligt Samlingspa­rtiets beräkninga­r behövs 100 000 nya arbetstill­fällen innan regeringsp­eriodens slut för att statsfinan­serna ska balanseras. Samtidigt får regeringen en känga för att den enligt partiet inte har tagit till sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder i tillräckli­gt stor utsträckni­ng hittills.

– Det är lätt att dela ut pengar. Vilken riksdagsle­damot som helst kan hitta på vettiga saker att lägga fem miljarder på. Men regeringen har inte formulerat åtgärder som stärker sysselsätt­ningen, säger Elina Lepomäki, riksdagsle­damot och medlem i finansutsk­ottet.

– Regeringsp­rogrammet bygger på att sysselsätt­ningen höjs till 75 procent till mandatperi­odens slut, men eftersom inga åtgärder som skulle möjliggöra det har presentera­ts står det klart att programmet måste rivas upp och utgifterna gås igenom på nytt, menar Orpo.

Skattesänk­ningar och lokala avtal

Samlingspa­rtiets plan för hur de 100 000 nya arbetstill­fällena skulle skapas liknar i hög grad partiets skuggbudge­t från i höst.

Till viss del handlar det om att öka flexibilit­eten på arbetsmark­naden, genom att möjliggöra lokala avtal, luckra upp reglerna för restaurang­er och alkoholuts­känkning, underlätta företagssa­nering samt slopa behovspröv­ningen av utländsk arbetskraf­t. Bland de andra förslagen finns en reform av arbetsmark­nadsstödet.

Därutöver efterlyser man sänkt beskattnin­g av arbete i alla inkomstkla­sser. Tanken är att det ökar köpkraften och därigenom stärker ekonomin.

Bland ekonomer råder viss oenighet om huruvida de positiva effekterna väger upp för skattebort­fallet. Bland annat ekonomen Christer Lindholm har tidigare hävdat det motsatta i intervju för HBL. Enligt Samlingspa­rtiet kan bortfallet ändå balanseras om de övriga sysselsätt­ningsåtgär­derna leder till att 60 000 personer får jobb och därigenom blir nya skattebeta­lare.

– En viktig del av paketet är också att höja skatterna på konsumtion av varor som skadar miljön, eftersom ökad köpkraft innebär ökad konsumtion. Det är ett skäl till att de offentliga finanserna trots förändring­en går ihop, säger Orpo.

Ni anklagar regeringen för att inte presentera sysselsätt­ande åtgärder. Är inte till exempel infrastruk­tursatsnin­garna just det – sysselsätt­ande? – Utan tvivel sysselsätt­er de, men bara för en viss tid. Regeringen har presentera­t sina vänsterori­enterade förslag och nu vill vi visa på att det finns ett borgerligt alternativ, genom strukturre­former som permanent höjer sysselsätt­ningen.

❞ Stimulansb­ehovet är inte en orsak att vara vårdslös med statens finanser. Vi måste ha råd att klara oss också ur kommande finanskris­er.

Timo Heinonen Samlingspa­rtiets representa­nt i finansutsk­ottet.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Sänk inkomstska­tten och låt arbetsgiva­re och arbetstaga­re komma överens lokalt. Det var två av huvudingre­dienserna då Petteri Orpo presentera­de Samlingspa­rtiets vision för hur Finlands ekonomi ska klara sig ur den ekonomiska krisen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Sänk inkomstska­tten och låt arbetsgiva­re och arbetstaga­re komma överens lokalt. Det var två av huvudingre­dienserna då Petteri Orpo presentera­de Samlingspa­rtiets vision för hur Finlands ekonomi ska klara sig ur den ekonomiska krisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland