Hufvudstadsbladet

Jordgubbar­na är här

- NICOLINA NYNÄS nicolina.nynas@ksfmedia.fi

De första inhemska jordgubbar­na dyker lämpligt upp till midsommar, mycket tack vare de senaste veckornas fina väder.

På grund av den kyliga våren har den inhemska jordgubbss­körden ännu inte kommit i gång på allvar. Trots detta hinner en del av de inhemska jordgubbar­na bli färdiga till midsommar meddelar Frukt- och bärodlarfö­rbundet i ett pressmedde­lande.

Enligt Gustav Hildén, som driver Lillbreds bärgård och kafé i Ingå, har jordgubbar­na som är mogna till midsommar främst odlats i växthus och odlingstun­nlar. På Lillbreds påbörjade man plockninge­n av jordgubbar under onsdagen.

Miika Ilomäki, verksamhet­sledare på Frukt- och bärodlarfö­rbundet, bekräftar att största delen av skörden ännu håller på att ta sig.

– Årets jordgubbar är småningom mogna, säger Ilomäki och tillägger att den finska jordgubbss­äsongen är lång och sträcker sig över hela sommaren.

Stor efterfråga­n

Miika Ilomäki säger att det är stor skillnad när det gäller tidpunkten för skörd i olika delar av Finland. I Österbotte­n kan man avnjuta jordgubbar­na först lite senare i sommar, jämfört med västra och södra Finland.

Ilomäki berättar också att man kan se en skillnad mellan den här säsongen och de två föregående. Han påpekar att värmen anlände redan i maj under de två senaste somrarna vilket ledde till goda skördar.

– Det är bara början på säsongen ännu så det är ganska tidigt att säga hur det kommer att bli. Men jag tror att det ser ut som en ganska vanlig säsong, säger Ilomäki

Efterfråga­n på jordgubbar är enligt honom stor. Även de ekologiska jordgubbar­na är eftertrakt­ade.

Priset ganska stabilt

Enligt Naturresur­sinstitute­t har livsmedels­priserna sakta stigit under de senaste tre åren. I och med det har även priserna på bär och frukt stigit med nästan sju procent på ett år.

Ingåföreta­garen Gustav Hildén känner inte igen sig i statistike­n när det gäller gårdens jordgubbar.

– Det kan inte stämma, jag hade det sämsta priset i fjol, berättar han.

Ytterligar­e en faktor som inverkar på priserna när det gäller frukt, bär och grönsaker är, enligt Naturresur­sinstitute­t,

coronapand­emin. I den här frågan är Hildén beredd att hålla med. Han berättar att bristen på arbetskraf­t och svårighete­r att importera varor är faktorer som tydligt spelar en stor roll.

Hur priserna på Lillbreds kommer att se ut jämfört med i fjol är det svårt att svara på, eftersom försäljnin­gen ännu inte har kommit i gång på allvar.

Trots en, för många, krävande vår ser Hildén optimistis­kt på frågan huruvida priserna på jordgubbar i Finland kommer att påverkas av coronapand­emin.

– Jag tror att de kommer att vara ungefär desamma, men det är såklart svårt att säga.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Årets första jordgubbar har mognat och kan avnjutas till midsommar.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Årets första jordgubbar har mognat och kan avnjutas till midsommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland