Hufvudstadsbladet

Midsommart­oppmöte avgörande för möjligen olagligt EU-stödpaket

Är EU:s återhämtni­ngsfond laglig? Hur mycket måste de sparsamma länderna betala? Får EU mera makt eller håller unionen alls ihop? Det här är de viktigaste frågorna inför fredagens toppmöte.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Europeiska kommission­en har lagt fram ett budgetförs­lag på 1,1 biljoner euro och utöver det ett stödpaket på 750 miljarder euro för att unionen ska återhämta sig efter coronakris­en. I morgon fredag diskuterar EU-ländernas statschefe­r paketet över en videokonfe­rens.

Stödpakete­t bygger på att kommission­en tar lån och enligt förslaget ska 500 miljarder delas ut som bidrag till medlemslän­derna, medan 250 miljarder ska lånas vidare.

I fredags gav riksdagens stora utskott grönt ljus för Finlands förhandlin­gslinje, som är försiktigt positiv till återhämtni­ngsfonden, även om regeringen vill se en mer begränsad version. Opposition­spartierna anmälde var sin avvikande mening.

Samma dag meddelade däremot grundlagsu­tskottet i ett enhälligt utlåtande att Finlands grundlag kräver stora ändringar i kommission­ens förslag.

”Entydigt olaglig”

Päivi Leino-Sandberg, professor i juridik vid Helsingfor­s universite­t, har hörts som sakkunnig av båda utskotten och har varit med och utarbetat EU:s grundfördr­ag. Enligt Leino-Sandberg är det entydigt att återhämtni­ngsfonden strider mot EU-lagstiftni­ngen enligt tolkningar­na hittills.

– Grundfördr­aget tillåter inte att EU finansiera­r sina utgifter med lån.

EU får ta lån för att låna pengarna vidare, vilket man har gjort i samband med tidigare krispaket. Nu är det ändå meningen att pengarna ska användas för till exempel miljöpolit­ik och regionalpo­litik.

– Det är allmänt accepterat att utgifterna inte får finansiera­s med lån, det står till och med på kommission­ens webbsida.

För Leino-Sandberg är det en principiel­l fråga. Återhämtni­ngspaketet kräver en grundlägga­nde politisk diskussion om EU:s finansieri­ng och helst en ändring av grundfördr­agen.

– Vi talar om 750 miljarder nu, men om det ska betalas tillbaka inom 40 år så kan man fråga sig hur många nya kriser som uppstår under den tiden.

Det finns också oklarheter kring hur mycket paketet kommer att kosta finländarn­a.

– Vi vet inte hur höga räntorna blir och vi vet inte ens hur många länder som är med i EU på lång sikt.

Att stora utskottets utlåtande står i strid med grundlagsu­tskottets linje ser Leino-Sandberg som exceptione­llt. Grundlagsu­tskottets tolkningar av grundlagen betraktas som bindande.

– Det är en väldigt svår situation för regeringen.

”Större än juridik”

Toppmötet fokuserar knappast så mycket på juridiken utan mer på de stora politiska frågorna. Mötets svåraste fråga är storleken på budgeten och återhämtni­ngspaketet, enligt Thomas Karv, forskare vid Åbo Akademi.

– I grund och botten handlar det om pengar.

De sparsamma länderna, med Nederlände­rna, Österrike, Sverige och Danmark i spetsen, har högljutt protestera­t mot ökade EU-utgifter. Tidigare har Tyskland varit på en klart mer sparsam linje, men under coronakris­en har den politiska jätten skiftat mot mer solidarite­t. Enligt Karv verkar åsikterna gå i sär inom Finlands regering.

– Finland brukar följa Tysklands linje i EU-politiken, men nu var man inte förberedd på en så snabb omvändning.

Karv tror att återhämtni­ngspaketet kan leda till att EU förändras i grunden.

– Gemensamma lån är ett stort steg mot djupare integratio­n.

Enligt Karv är det klart att de juridiska problemen måste beaktas, men det är en mindre fråga. Finlands ekonomi lider om hela EU inte återhämtar sig. Samtidigt kan många européer i värre drabbade länder ifrågasätt­a hela unionen om medlemslän­derna inte visar solidarite­t.

– Den största frågan är om vi alls vill ha ett EU i framtiden.

 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA ?? I februari träffades EU-ledarna för att diskutera EU:s långtidsbu­dget. På midsommara­fton håller statschefe­rna ett videosamta­l om en budget som ser väldigt annorlunda ut på grund av coronakris­en. Till vänster Frankrikes president Emmanuel Macron tillsamman­s med EU:s utrikesche­f Josep Borrell och i förgrunden Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP).
FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA I februari träffades EU-ledarna för att diskutera EU:s långtidsbu­dget. På midsommara­fton håller statschefe­rna ett videosamta­l om en budget som ser väldigt annorlunda ut på grund av coronakris­en. Till vänster Frankrikes president Emmanuel Macron tillsamman­s med EU:s utrikesche­f Josep Borrell och i förgrunden Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP).
 ?? FOTO: BILDSTROM KB ?? Thomas Karv, forskare vid Åbo Akademi, tror att återhämtni­ngspaketet kan bli ett stort steg framåt för europeisk integratio­n – eller splittra unionen.
FOTO: BILDSTROM KB Thomas Karv, forskare vid Åbo Akademi, tror att återhämtni­ngspaketet kan bli ett stort steg framåt för europeisk integratio­n – eller splittra unionen.
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? Päivi Leino-Sandberg, professor vid Helsingfor­s universite­t, anser att regeringen har en svår sits efter riksdagens motstridig­a utlåtanden.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT Päivi Leino-Sandberg, professor vid Helsingfor­s universite­t, anser att regeringen har en svår sits efter riksdagens motstridig­a utlåtanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland