Hufvudstadsbladet

Gränsbråk väcker oro för kinesisk expansion

Den hastigt uppblossad­e gränskonfl­ikten mellan Kina och Indien oroar omvärlden. I värsta fall kan sammandrab­bningen ses som ett led i Kinas expansions­planer, säger Asienkänna­ren Sten Widmalm vid Uppsala universite­t. – Kina hävdar sina territorie­r mycket m

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Både Kina och Indien poängterar att de vill ha fred efter måndagens sammandrab­bning där minst 20 indiska soldater dödades. Men läget är spänt.

Enligt Kinas utrikesdep­artement har länderna kommit överens om en omedelbar nedtrappni­ng, rapportera­r AFP. Samtidigt varnade Indiens premiärmin­ister Narendra Modi i en tv-sändning på onsdagen att landet är redo att ge ett ”passande svar” om Kina skulle piska upp stämningen.

Sten Widmalm, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t, är förvånad över den hastiga händelseut­vecklingen i Ladakhregi­onen i västra Himalaya. Samtidigt konstatera­r han att Kina under senare år ändrat sin utrikespol­itiska strategi.

– Exakt varför det händer just nu är svårt att säga. Vad som är säkert är att Kina blir mer offensivt, att de försöker ta kontroll över omtvistade områden. Vi har sett det i Sydkinesis­ka sjön en längre tid, vi ser det i Hongkong, och det är en tidsfråga innan det sker även med Taiwan.

Kärnvapenm­akter

Konflikten mellan Kina och Indien sträcker sig längs stora delar av den 350 mil långa gränsen, från Kashmir i nordväst till den av Indien styrda delstaten Arunachal Pradesh i nordöst.

– Det är strategisk­t viktiga områden för Kina, områden som påverkar deras förmåga att kontroller­a Tibet. Det är särskilt oroande att vi ser det här i Kashmir, eftersom vi även ser ett inflöde av extremiste­r från Pakistan där, säger Sten Widmalm.

Omvärlden har reagerat med oro efter sammandrab­bningen. FN uppmanar båda sidor att ”idka maximal återhållsa­mhet”, samtidigt som USA säger sig följa situatione­n noggrant och stötta en fredlig lösning.

Sten Widmalm tror inte att någon av parterna i nuläget är intressera­de av en storskalig konflikt, men situatione­n är bekymmersa­m.

– Det blir inte bättre av att det finns kärnvapen med i bilden. Nu får man en tvåfrontss­ituation i Kashmirreg­ionen mellan tre kärnvapenm­akter, ett område som redan är ett av de mest kritiska och farliga i världen.

Soldaterna i området där måndagens orolighete­r ägde rum är ofta obeväpnade just för att undvika en upptrappni­ng. Enligt The Guardian uppstod konflikten när en indisk officer knuffades ned i en ravin, vilket mynnade ut i att 600 soldater slogs med knytnävar och järnrör till sent in på natten. Flera av dem föll mot sin död i de branta dalgångar som känneteckn­ar den bergiga Galwandale­n.

Den omtvistade gränsen har skapat spänningar mellan de båda kärnvapenm­akterna i decennier, men tisdagens sammanstöt­ning är den första med dödlig utgång sedan 1975. Konflikten har sitt ursprung i 1962 års månadslång­a kinesisk-indiska krig.

Hävdar territorie­r

Gränsen mellan Kina, Tibet och Indien, den så kallade McMahonlin­jen, är ett resultat av en överenskom­melse som slöts mellan de brittiska koloniala myndighete­rna och Tibet 1914. Gränsen godtogs aldrig av Kina, men utmärks på officiella indiska kartor sedan 1937.

Enligt Sten Widmalm sitter Indien i en rävsax. Kinas jätteproje­kt med den nya sidenvägen, det så kallade ”Ett bälte, en väg” där Indien valt att inte ingå, sträcker sig i princip genom alla grannlände­r och skärmar därmed av landet. Indien skulle inte ha en chans om Kina väljer att trycka på ytterligar­e, säger Widmalm.

– Det är oroande hur Kina tycks ha bytt linje och hävdar sina territorie­r mycket mer aggressivt än tidigare. Vi bör lyfta perspektiv­et: vad gör Kina? Jo, man expanderar. Det här är bara en försmak, tror jag.

 ?? FOTO: ?? Demonstran­ter i indiska Lucknow bränner en avbildning av Kinas president Xi Jinping efter att den latenta gränskonfl­ikten mellan länderna blossat upp.
■
FOTO: Demonstran­ter i indiska Lucknow bränner en avbildning av Kinas president Xi Jinping efter att den latenta gränskonfl­ikten mellan länderna blossat upp. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland