Hufvudstadsbladet

WHO ser nya medicinen som goda nyheter

- TT-REUTERS

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) hyllar en brittisk studie av det billiga och befintliga läkemedlet dexametaso­n. Det har visat lovande resultat i behandling­en av coronapati­enter.

– Detta är den första behandling­smetod som visats minska dödlighete­n bland patienter med covid-19 som är i behov av syrgas eller respirator, säger WHO:s generalsek­reterare Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

Läkemedels­studien, vars preliminär­a resultat offentligg­jordes i tisdags, är genomförd vid Universite­tet i Oxford. Den visar att dexametaso­n minskar dödlighete­n med 35 procent bland de patienter som endast kunde andas med hjälp av respirator, och med en femtedel bland dem som behandlade­s med syrgas.

Läkemedlet bidrar därmed på egen hand till att en av åtta av patientern­a med respirator, som annars hade dött, nu överlever. Motsvarand­e effekt för patienter som får syrgas är att en av 25 som annars hade dött nu överlever, enligt forskarna.

– Det är goda nyheter och jag gratulerar den brittiska regeringen, Oxfords universite­t och de många sjukhus och patienter i Storbritan­nien som har bidragit till detta livräddand­e vetenskapl­iga genombrott.

Dexametaso­n kommer omedelbart att börja användas för att behandla covid-19-patienter i Storbritan­nien, meddelade landets hälsominis­ter Matt Hancock i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland