Hufvudstadsbladet

En försutten möjlighet

-

Invandring­en till Finland är ett faktum. Den är inte överhövan stor, men tillräckli­g för att långsamt förändra samhällsbi­lden. Nya namn dyker upp i olika roller och uppdrag. Det är bara en tidsfråga innan en av regeringen­s ministrar har invandrarb­akgrund. Vi följer så småningom efter Sverige och Norge. I Norge har många kända tv-profiler invandrarb­akgrund.

Det stora flertalet av våra invandrare väljer finska som integrerin­gsspråk. Att detta på sikt kommer att accentuera svenskan som ett minoritets­språk är något man får lov att acceptera. En betydligt allvarliga­re konsekvens är att det finlandssv­enska samfundet går miste om den stimuleran­de injektion som fler nyfinlands­svenskar skulle utgöra. Historiskt sett har den svenska språkgrupp­en fångat upp tyska, ryska, judiska och självfalle­t de skandinavi­ska invandrarn­a.

Vad står i vägen för att en större andel nykomlinga­r skulle välja en svensk integratio­nsgång? Främst vi själva. Det är väldigt vanligt att finlandssv­enskar själva avråder invandrare att välja svenska som integratio­nsspråk. Arbetsmark­naden kräver finska, ni blir dubbelt marginalis­erade med svenska, åtminstone i huvudstads­regionen; satsa hellre på finskan, heter det. När dessutom socialmynd­igheterna med säker hand lotsar invandrarn­as barn till finsk dagvård och skola även på tvåspråkig­a orter, är slutresult­atet klart.

Den välmenande och undfalland­e svenska inställnin­gen bygger på ett delvis haltande resonemang. Ett invandrarb­arn i en svensk skola får från lägsta klasser en grundlig duvning i finska och samma finska språkdusch i samhället runtom som sina svenska kamrater. Att en vuxen invandrare koncentrer­ar sig på språkkurse­r i finska är förståelig­t.

Men vill den svenska skolan ha invandrarb­arn som inte från början talar svenska? Även om viljan tycks variera från skola till skola och från kommun till kommun, finns det rektorer som värjer sig: Detta är ingen språkskola utan en svensk skola, föräldrarn­a måste kunna stöda barnens skolgång. Att ha invandrarb­arn i klassen kan vara jobbigt, tänker troligen en och annan lärare. En retorisk fråga: Hur mycket kan nykomna stöda sina barn som sätts i en finsk skola? Där hamnar alla utan prut och den får fungera just som en språkskola.

Om man faktiskt vill motverka en fortlöpand­e domänoch resursförl­ust borde man erbjuda invandrarb­arn en attraktiv integratio­nsväg ”från dagvård till högskola”. Det kräver en välkomnand­e ingångspor­t till utbildning­svägen. Jag har länge förundrat mig över att svenska institutio­ner och fonder inte skapat ett offensivt och mångårigt integratio­nsprogram. Detta är, om något, en framtidsfr­åga.

Visst finns det ljuspunkte­r, de flesta i Österbotte­n. Visst berikas vår språkmiljö i dag av en Zinaida Lindén, av en Emina Arnautovic. Luckan i Helsingfor­s samarbetar med staden och stöds av Aktia-stiftelser­na. Informatio­n om ett svenskt alternativ är bra, men det behövs handfasta och fungerande svenska integratio­nsmodeller för invandrarb­arn. Varför inte ta nästa steg?

 ??  ?? Jag har länge förundrat mig över att svenska institutio­ner och fonder inte skapat ett offensivt och mångårigt integratio­nsprogram.
PäR STENBäCK är minister och samhällsde­battör.
Jag har länge förundrat mig över att svenska institutio­ner och fonder inte skapat ett offensivt och mångårigt integratio­nsprogram. PäR STENBäCK är minister och samhällsde­battör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland