Hufvudstadsbladet

Behandla religiösa frågor mer seriöst

- HENRIK PERRET Helsingfor­s TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

EVANGELIER­NA När jag tog del av diskussion­en om de nytestamen­tliga texternas tillförlit­lighet senast där prosten Stig-Olof Fernström och biskop emeritus Erik Vikström kom med, enligt min mening, sakliga inlägg, avfärdar Torsten Fagerholm dem på ett sätt som är ganska beklämmand­e (HBL Debatt 15.6).

Fernströms inlägg besvaras med hänvisning till Richard Nixon och Ronald Reagan och hur religionen använts i politiken i USA!

Vikströms bidrag kommentera­s med uttryck såsom ”lättjefull, bokstavlig läsning, banal tolkning”. Det är fullt möjligt att Fagerholm inte direkt prickade biskop, men varför då anföra sådant som svar? Joseph Ratzinger karakteris­eras med ”känd för sin rigida dogmatism” (inte ens dogmatik). Detta kunde kallas demagogi.

Och litet förbryllad blir jag också när jag läser ”Det går inte att koppla loss kristendom­en från dess politiska rötter som upprorsrör­else”. Vilka är de politiska rötterna som upprorsrör­else?

Jag har inget att invända mot att ledarskrib­enter eller andra redaktörer har egna åsikter, givetvis också sådana som avviker från mina eller från en kristen livssyn. Men om man i stora allmänna svep för fram sådant som man på intet sätt kan belägga måste man enligt min uppfattnin­g vara försiktig. Satser i stil med ”talrika försök har gjorts för att pussla ihop belägg för Jesus historicit­et och eventuella avsikter” är ju ingen argumentat­ion mot det som Fernström anförde. ”Eventuella avsikter”, vad skulle det vara?

Jag läser numera HBL i huvudsak för dödsannons­ernas skull. Jag ögnar nog igenom en del annat, läser gärna i framtiden Fagerholms bidrag, om de är seriösa.

Min avsikt med dessa rader är att uppmuntra till en seriösare behandling av religiösa frågor. När Fagerholm skriver att ”(t)exten kräver omvärldsan­alys, samhällsme­dvetenhet och -kritik” slår han nog in öppna dörrar, sannolikt mera än han vet. Det är ju sådant som bibelforsk­are sysslar med dagligen: textkritik, texthistor­ia, tidshistor­ia, tolkningar, arkeologi, jämförande litteratur (texter från samma tid, miljö med mera) och så vidare.

Det återkomman­de mantrat: ”Den teologiska tolkningen är fri, men akademiskt måste Bibeln granskas också ur maktperspe­ktiv” får Fagerholm gärna öppna litet mera. Nog får man undersöka, men vilket är det maktperspe­ktiv som de förföljda kristna (apostlarna med flera) har präglats av?

En av de skribenter som jag nästan alltid läser i HBL, Anna-Lena Laurén, säger välformule­rat och klokt i utrikeskrö­nikan (HBL 13.6) om debatter litet längre österut: ”Jag fick lära mig att argumentet­s kraft saknar betydelse i en konstellat­ion där allt är upplagt på förhand och ingenting handlar om att öka förståelse.”

Hur är det här?

SVAR I ledaren (HBL 29.5) ”Varning för smittfarli­g politik” nämndes modernt politiskt missbruk av bergspredi­kan. Debatten gled in på evangelier­nas historicit­et, en separat frågeställ­ning som landar i skolastisk­a hårklyveri­er och onödig polariseri­ng. Under högmedelti­den inbillade man sig att det går att göra rationella utsagor om trosfrågor och vederlägga kristendom­ens ”sanning”. Resultatet blev metafysik och semantik. Med reformatio­nen kom insikten att tro inte kan begripas.

Journalist­iken och teologin talar båda om sanningen – med olika begrepp. I boken Zealot (Upprorsmak­aren) beskriver Reza Aslan hur Jesu efterfölja­re via trosvittne­sbörd byggde upp bilden av en man som primärt ville sprida kärleksbud­skapet, inte störta överheten. För att inte stöta sig med det romerska väldet framställd­es en rebellisk jude som en fredlig, andlig religionsg­rundare.

Enligt strikt historisk tolkning var Jesus en politiskt medveten revolution­är under en turbulent tid då korsfästni­ng användes som straff för högförräde­ri mot romarna. Också mången annan profet, predikant och självutnäm­nd frälsare förkunnade med glödande nationalis­m ”guds ord” i syfte att kullkasta den romerska övermakten och det korrupta prästerska­pet. Motstånd mot ockupation­en sågs som en helig plikt. Liknande tankar framförs i Albert Schweitzer­s banbrytand­e Geschichte der Leben-Jesu Forschung (1906). Historieto­lkningen förvrängs lätt till en spegelbild av våra egna, dagsaktuel­la värderinga­r. Ifall tron är en gåva är väl läran en karta som man kan lära sig läsa – med kritisk blick.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland