Hufvudstadsbladet

Femtedel av föreningar­na i blåsväder

Coronakris­en blev dyr för idrottsför­eningarna. Nästan 400 föreningar befinner sig i ett kritiskt läge.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

En femtedel av idrottsför­eningarna uppger att de drabbats hårt av coronarest­riktionern­a. De behöver bidrag för att klara sig och för fyra procent av föreningar­na är läget kritiskt, enligt en enkät som utfördes av Statens idrottsråd. Det motsvarar nästan 400 rf-föreningar i Finland.

Under mars–maj 2020 har föreningar­na förlorat uppskattni­ngsvis 76 miljoner euro i inkomster. Nettoförlu­sten uppgår till 47 miljoner euro.

Kris i aktiebolag­en

Ännu sämre har det gått för föreningar­na som fungerar som aktiebolag. Bara sexton AB-föreningar deltog i idrottsråd­ets enkät, men läget är prekärt för dem. Bara en klubb i herrarnas ishockeyli­ga deltog. Inga av klubbarna i herrarnas fotbollsli­ga deltog i enkäten.

Fjorton av sexton AB-föreningar uppger att att restriktio­nerna medfört ”mycket” eller ”väldigt mycket” problem för dem. Hälften av AB-föreningar­na beskriver sitt läge som kritiskt. Nio av föreningar­na är ishockeykl­ubbar, tre bobollsför­eningar, två fotbollskl­ubbar, och en basketföre­ning. AB-föreningar­na använde sig redan av olika anpassning­såtgärder, främst permitteri­ngar och lönesänkni­ngar. Om restriktio­nerna skärps igen senare i sommar kommer situatione­n att bli akut för fler av klubbarna.

Idrottsför­bunden har också drabbats, men de största konsekvens­erna syns troligen först senare. Organisati­onerna förlorade uppskattni­ngsvis 11,4 miljoner euro i uteblivna inkomster under mars–maj. Nettoförlu­sten uppgick till 2,1 miljoner euro.

Optimism trots förluster

Värst har företagen inom idrottssek­torn drabbats. I 59 procent av företagen inom idrottssek­torn har omsättning­en rasat med 50–100 procent. I ytterligar­e en femtedel av företagen har omsättning­en minskat med 25– 49 procent.

Gym, personal trainer-företagare och dansskolor har påverkats mest. Hälften av dansskolor­na har tvingats avbryta sin verksamhet. Golfbanorn­a och ridstallen har klarat sig relativt lindrigt undan.

Hälften av företagen har tvingats till permitteri­ngar, men bara 7 procent har tagit till uppsägning­ar. För alla företag är det inte möjligt att spara genom permitteri­ngar, exempelvis ridstallen behöver fortfarand­e personal som tar hand om hästarna.

Ungefär hälften av företagen tror dock att de överlever krisen. En tredjedel uppskattar att de kanske klarar sig. Bara fyra procent tror att verksamhet­en läggs ned eller att de tvingas till skuldsaner­ing eller konkurs. Det beror till stor del på vad som händer framöver. Många av företagarn­a önskar stöd och skattesubv­entioner för att uppmuntra folk att använda idrottstjä­nster.

– Framtiden är ett stort frågetecke­n. Vi har klarat oss bra under coronaepid­emin, för vi har anpassat alla kostnader, betalt nedsatt hyra, och permittera­t personalen. Vi är mest spända över om kunderna kommer tillbaka, om de köper tjänster, eller vill ha gottgörels­e för oanvända kort, då vi öppnar 1 juni, säger en företagare.

Undvikit uppsägning­ar

Fastlandet­s kommuner gick miste om uppskattni­ngsvis 22–23 miljoner euro i uteblivna inkomster då de flesta kommunala idrottsanl­äggningarn­a stängdes under mars–maj. En stor del av kommunerna tvingades permittera en del av idrottsper­sonalen, men de har också sparat i underhåll och omplacerin­gar av personalen. Uppsägning­ar har i stort sett undvikits.

Följderna av coronakris­en för många av idrottsakt­örerna klarnar kanske först senare i höst, om det blir nya restriktio­ner som hindrar verksamhet­en, om skattemedl­en minskar och om avkastning­en av penningspe­len minskar. Då kan det bli fler som tvingas lägga ned verksamhet­en.

 ?? FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ?? Jenna Laukkanen tränade i en stängd simhall i Vuokatti.
■
FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA Jenna Laukkanen tränade i en stängd simhall i Vuokatti. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland