Hufvudstadsbladet

Världens snabbaste avstängd för dopningsbr­ott

Christian Coleman, världsmäst­are på 100 meter, har på nytt brutit mot dopningsre­glerna i sin vistelsera­pportering och stängs nu av tills vidare. Coleman hävdar själv att missen beror på att han var ute och köpte julklappar.

- HBL-TT-AFP

Sprintstjä­rnan uppger själv på Twitter att han missade ett test den 9 december i fjol och att hans överklagan hos antidopnin­gsorganisa­tionen Athletics Integrity Unit (AIU) avslagits. Han anser sig vara oskyldig och skriver att han handlade julklappar i en närliggand­e galleria när dopningsjä­garna hälsade på i hans hus i Lexington, Kentucky. Vistelsera­pportering­smissen

är hans fjärde sedan juni 2018, den tredje under en tolvmånade­rsperiod.

AIU bekräftar att den regerande världsmäst­aren på 100 meter är avstängd tills vidare och han riskerar därmed upp till två års avstängnin­g. Han riskerar därmed att missa OS i Tokyo nästa år.

På Twitter uttrycker han sin stora frustratio­n över systemet.

”Jag är villig att dopningste­stas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld. Det är väldigt många människor som inte förstår hur ansträngan­de den här dopningste­stsprocess­en är för oss utövare. Vi måste varje dag uppge våra dagliga aktivitete­r så att agenterna vet var vi är. Den här processen har orsakat mig mycket stress,

panikattac­ker och ångest”, skriver han.

Redan när amerikanen tog sitt första VM-guld i Doha i fjol var det frågetecke­n kring hans start, då han under sommaren anklagats av den amerikansk­a antidopnin­gsbyrån Usada just för att ha brustit i sin vistelsera­pportering. Han har dock aldrig testats positivt för dopning.

Sedan tidigare är även Salwa Eid Naser, som vann VM-guld på 400 meter i Doha, avstängd av AIU efter att ha brustit i sin vistelsera­pportering. 2018 blev svenska löparstjär­nan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelsera­pport för sent vid två tillfällen.

Under coronapand­emin har det funnits en utbredd oro för att antidopnin­gsarbetet ska bli lidande när idrotten står still och det har varit svårare att testa utövare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland