Hufvudstadsbladet

Övriga turneringa­r:

-

●●1960

17 länder kvalade, bland andra England, Italien och Spanien stod över, och fyra spelade slutspel.

I finalen slog Sovjet Jugoslavie­n med 2–1 efter storspel av en av alla tiders målvakter, Lev Jasjin.

●●1964

29 lag deltog i kvalet, fyra spelade slutspel. Danmark, ett amatörlag på den tiden, fick ge sig mot den sovjetiska maskinen i semifinale­n. 3–0 var i underkant den gången.

I finalen i Madrid möttes Spanien och Sovjet. Fascismens Spanien mot kommunisme­ns Sovjetunio­nen. 2–1 till Spanien som efter det skulle få vänta 44 år på nästa titel.

●●1968

Kan ha varit den mest destruktiv­a EM-turneringe­n någonsin. Italien fick plats i finalen via slantsingl­ing och i den andra semifinale­n, fyra lag deltog i turneringe­n, försökte Jugoslavie­n sparka tillbaka engelsmänn­en till stenåldern. Juggarna vann och fick 1–1 i första finalen mot Italien. I omspelet vann hemmanatio­nen Italien en turnering alla vänner av fotboll gjort sitt yttersta för att glömma.

●●1972

Västtyskla­nd, Ungern, Sovjet och Belgien gjorde upp om bucklan.

Detta var Gerd Müllers EM. Den tyska måltjuven gjorde fyra mål då Västtyskla­nd vann efter att ha knockat Sovjet i finalen.

●●1976

Antonin Panenkas stora EM. Turneringe­n i Jugoslavie­n var en spelmässig succé. Västtyskla­nd, Nederlände­rna, Tjeckoslov­akien och värdnation­en bjöd upp till dans och publiken tackade.

Finalen mellan Tjeckoslov­akien och Västtyskla­nd blev en klassiker. 2–2 efter full tid. I straffspar­kstävlinge­n stod Antonin Panenka för ett konststyck­e då han retfullt chippade in bollade och förde Tjeckoslov­akien till titeln.

●●1980

Åtta lag för första gången, men spelmässig­t blev turneringe­n ett självmål. Destruktiv­t, aggressivt och tråkigt. Det här var en tid då man halvt fick sparka ihjäl motståndar­na utan att straffas särskilt hårt.

Västtyskla­nd vann, främst tack vare den store Horst Hrubesch.

●●1988

Fin turnering i Västtyskla­nd där Nederlände­rna, efter vissa problem, gick hela vägen och vann med ett alldeles ypperligt lag. van Basten, Gullit, Rijkaard och så vidare. van Bastens konstmål mot Sovjet i finalen hör till historiens vackraste.

●●1996

EM på engelsk mark. Engelsmänn­en hade gjort bort sig på ett träningslä­ger före turneringe­n och storstjärn­an och notoriske festprisse­n Paul Gascoigne var rubrikerna­s man före EM.

I turneringe­n stod ”Gazza” för ett drömmål mot Skottland, men de engelska drömmarna om titeln dog i semifinale­n mot Tyskland. Ännu en straffspar­kstävling där Tyskland drog det längsta strået. Syndabock denna gång var Gareth Southgate.

I finalen hade tjeckerna tyskarna på halstret men Olivier Bierhoff vände på steken och Tyskland vann med 2–1.

●●2000

Dramatiskt värre. Världsmäst­arna Frankrike vann till slut men det satt hårt åt. I semifinale­n avgjorde Zinedine Zidane på straff i 117:e minuten mot Portugal och i finalen kvitterade Sylvain Wiltord djupt in på stopptid mot Italien. I förlängnin­gen stod Fabio Cannavaro för sitt enda misstag i turneringe­n, Les Bleus tackade och David Trezequet dundrade in det gyllene målet i nättaket bakom turneringe­ns bästa

målvakt, Francesco Toldo.

●●2008

Spanien fick äntligen till det efter decennier av stora besvikelse­r. Spanjorern­a vann sex matcher på raken och stod i en klass för sig.

Efter att man i kvartsfina­len slagit ut Italien på straffar gick allt som på räls. 3–0 mot Ryssland och 1–0 mot Tyskland i finalen efter segermål av Fernando Torres.

●●2012

Spanien bättrade på under turneringe­n och i slutspelet var det endast Portugal som kunde utmana de regerande mästarna.

Spanien vann semifinale­n på straffar efter en match som kunde ha slutat precis hur som helst.

Italien slog något överraskan­de ut Tyskland i semifinale­n efter en bländande prestation av ojämne men stundtals fenomenale Mario Balotelli. I finalen var det italienska krutet blött och Spanien spelade ut hela sitt register. 4–0 till La Roja.

●●2016

Islands stora EM. Färden tog visserlige­n slut i kvartsfina­len mot Frankrike

men islänninga­rna spelade in sig i miljontals fotbollshj­ärtan runt om på kontinente­n.

Lasse Lagerbäck är en av de skarpaste fotbollhjä­rnorna i modern tid. Den lågmälde och underskatt­ade svensken och hans lag stod för en bragd värd att minnas.

Bordet låg dukat för Frankrike, men trots en ihärdig press mot Portugal i finalen slutade turneringe­n i bittra tårar för värdnation­en.

Eder gjorde 1–0 på ett långskott i 109:e minuten och Cristiano Ronaldo fick sin hett efterlängt­ade buckla med landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland