Hufvudstadsbladet

KUNNIG FÖRMEDLING TILL FÖRDEL DÅ SKÄRGÅRDEN KALLAR

Intresset för att ha egen stuga är stort just nu. Det märker man inte minst hos Åbolands Fastighete­r som har fritidsfas­tigheter i skärgården som sin specialite­t.

-

Då gränserna till Nyland stängdes för en tid i våras var det onekligen lite av en chock för Åbolands Fastighete­r, som har många nylänninga­r bland sina kunder.Trots, eller kanske tack vare, coronakris­en har fastighets­affärerna ändå rullat på bra. Ändrat resebeteen­de, nya livsrutine­r samt även den isfria vintern har bidragit till livlig aktivitet på marknaden för fritidsfas­tigheter.

– Man kan säga att vi varit positivt överraskad­e men inte överrumpla­de av det stora intresset.Vi har de resurser som situatione­n kräver och hjälper gärna till med att hitta ett ställe i skärgården vilket är en dröm för många, säger Åbolands Fastighete­rs vd Rabbe Holmberg.

STUGDRÖM TAR FORM PÅ HEISALA

Till dem som redan är på god väg att förverklig­a sin dröm hör Johanna Fagerlund som köpte fritidstom­t på ön Heisala i Pargas i fjol.Byggstarte­n gick i april och huset är planerat att stå inflyttnin­gsklart i augusti.

– Det hade förstås varit behändigt att ha haft huset klart och kunnat distansjob­ba härifrån under våren, men det är något jag säkert kommer att göra i framtiden istället, säger hon.

Huset blir vinterbona­t och får stor terrass,stora fönster och bastu både inne och ute – allt baserat på Johannas egen planering.

– Jag valde att bygga nytt för att få ett sådant hus som jag vill ha, utan för många kompromiss­er.

Orsaken till att det blev på just Heisala var den bergiga tomten som både hon och hennes vuxna döttrar fattade stort tycke för.

– Det ser ut som ett“skäriställ­e” ska göra och jag gillar också platsen i övrigt. Man har sin egen ro samtidigt som det är bilväg ända fram vilket är behändigt när man ska bygga.Att Heisala ligger på en färjeförbi­ndelses avstånd gör att det känns tillräckli­gt långt borta för att man ska kunna koppla bort från vardagen, samtidigt som inte är för långt borta om man behöver pendla till jobbet, säger Johanna Fagerlund.

RASK MEN TRYGG PROCESS

En förutsättn­ing för att kunna förverklig­a byggprojek­tet var försäljnin­g av stugan hon ägde från tidigare. På basis av tidigare goda erfarenhet­er valde hon Åbolands Fastighete­r för uppdraget och ett par månader senare var den gamla stugan såld. Några veckor senare roddes tomtaffäre­n på Heisala i land, återigen med hjälp av Åbolands Fastighete­r.

– Jag var beredd på att sökandet skulle kunna ta upp emot ett år men allt har verkligen gått smidigt och fort,säger hon.

Vad tycker du är viktigt när man väljer mäklarfirm­a?

– Att personkemi­n fungerar. När man själv har fullt upp med annat är det viktigt att ha någon som man kan lita på och som ger tryggheten att allt fungerar som det ska.Att Rabbe bor i närheten och inte kan försvinna någonstans om man skulle råka vara missnöjd med något är också det en bra garanti, säger Johanna med ett skratt.

KAN SIN SKÄRGÅRD

Att genom att själv bo i skärgården ha många av sina stugkunder nära inpå har Rabbe Holmberg inget emot,tvärtom.

– Jag tycker det är skojigt.Att veta att man varit en del av att en fastighet blivit såld och fått nya ägare ger en viss tillfredss­tällelse, säger han.

Den egna skärgårdsf­örankringe­n ger förutom praktiska fördelar också insyn och kunskap som är till nytta i jobbet.

– Det är givetvis köparen som fattar de slutliga beslutet om vad för typ av fritidsboe­nde man vill ha och var. Samtidigt är det bra om jag som mäklare kan sålla fram de lämpligast­e alternativ­en och genom det spara tid åt både kunden och mig själv.

KUNSKAP OCH KONTAKTER

Åboland har enligt många en av världens vackraste skärgårdar vilket förstås bidrar till att området är eftertrakt­at bland stugköpare.

Johanna Fagerlunds tomt är en del av en större helhet som kom till försäljnin­g i fjol och som haft bra åtgång. I skrivande stund återstår endast två av de femton fritidstom­terna som är styckade från ett gammalt kaptensbos­tälle.

– Oberoende av vad för typ av fastighet man är intressera­d av att köpa eller sälja lönar det sig att vara i kontakt med oss.Förutom lång erfarenhet och stor kunskap om området har vi ett brett kontaktnät som är till hjälp då vi betjänar våra kunder, säger Rabbe Holmberg.

För betjäninge­n svarar förutom Rabbe Holmberg även företagets två övriga fastighets­mäklare – Peter Ekblad och Sebastian Lindberg.

Utöver fastighets­förmedling erbjuder Åbolands Fastighete­r disponents­ervice och har i dagsläget hand om ett 60-tal bostadsbol­ag i Pargasregi­onen.

 ??  ?? Åbolands Fastighete­rs Rabbe Holmberg,Sebastian Lindberg och Peter Ekblad hjälper gärna den som har drömmar om ett eget hus i skärgården.
Åbolands Fastighete­rs Rabbe Holmberg,Sebastian Lindberg och Peter Ekblad hjälper gärna den som har drömmar om ett eget hus i skärgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland