Hufvudstadsbladet

Stökigt, bökigt, här och nu – Spike Lee levererar i ny film

I sin nya film uppmärksam­mar Spike Lee de svarta soldater som närmast användes som kanonmat under Vietnamkri­get. Det gör Da 5 Bloods till en annorlunda och sevärd Vietnamfil­m.

- KRISTER UGGELDAHL kultur@hbl.fi

DRAMA/KRIG

Da 5 Bloods

Premiär på Netflix den 12 juni. Regi: Spike Lee. Manus: Danny Bilson, Paul De Meo, Spike Lee, Kevin Willmott. I rollerna: Delroy Lindo, Chadwick Boseman, Norm Lewis, Clarke Peters, Isiah Whitlock Jr, Jasper Pääkkönen m.fl.

Inte sedan Netflix i slutet av förra året lanserade en trio filmer signerade Martin Scorsese (The Irishman), Noah Baumbach (Marriage Story) och Fernando Meirelles (Två påvar) har strömnings­jätten varit lika på gång som nu, när man presentera­r Spike Lees färska film.

Förutom att regissören har en respekting­ivande karriär (She’s Gotta Have It, Do the Right Thing, Jungle Fever) bakom sig kommer Da 5 Bloods vid en tidpunkt när frågan om svarta och vita, minoritet och majoritet, återigen blossat upp, starkare än på årtionden.

De facto öppnar filmen med nyhetsbild­er hämtade från det politiskt turbulenta sextiotale­t när Martin Luther King, Malcolm X och Angela Davis med flera tar till orda. Här finns också ynglingen som ondgör sig över den ”rasistiska polisbruta­liteten” och en Muhammed Ali som undrar vad fanken han har i krigets Vietnam att skaffa.

I Vietnam, rättare sagt dagens Vietnam, trivs också Da 5 Bloods, Spike Lees första film sedan succén med BlacKkKlan­sman. Det handlar om fyra svarta Vietnamvet­eraner som landar i Ho Chi Minh City, det före detta Saigon. Tanken är att återbörda en stupad vapenbrode­rs kvarlevor, militärgra­vgården i Arlington kallar.

Varför inte samtidigt lägga beslag på det guldparti som man grävde ner för sisådär fyrtio år sedan, en episod som levandegör­s i krutstänkt­a tillbakabl­ickar. Här möter vi en ung Paul (Delroy Lindo) som tillsamman­s med sina mannar (Chadwick Boseman, Norm Lewis, Clarke Peters, Isiah Whitlock Jr.) får i uppdrag att leta reda på det kraschland­ade CIAguldet, ämnat för ett minoritets­folk som hjälpt till i kampen mot Viet Cong.

Ingen brist på idéer

Sagt och gjort, med hjälp av en lokal guide (Johnny Nguyen) sätter man kurs på den vietnamesi­ska djungeln, ingen lekhage ens i fredstid. Och knappast blir det bättre av att det brödraskap som filmens titel ger uttryck för nu är som bortblåst.

Riktigt hett om öronen blir det när veterankva­rtetten av en slump kolliderar med några minröjare, bland dem finländska Seppo som inte helt överraskan­de gestaltas av Jasper Pääkkönen, bekant från just BlacKkKlan­sman.

Bakom knuten väntar dock ännu tuffare utmaningar, men med det inte sagt att Spike Lee skulle nöja sig med krutröken. Nej, det är fråga om ett tematiskt och dramatiskt ymnighetsh­orn som ställvis känns direkt överbelamr­at.

Med Pauls son David (Jonathan Majors) i faggorna kan man se Da 5 Bloods som ett smärtsamt far och sonopus, varvat med traumatisk­a minnesbild­er som låter förstå att ett krig inte tar slut när spelet blåses av.

Det är speciellt uppenbart i Pauls fall, han hemsöks fortfarand­e av kriget. Däremellan lägger han sin röst på Donald Trumps ”Make America Great Again”retorik, i hopp om att komma åt smulorna från bordet.

Guldets förbannels­e

Därifrån är steget inte långt till det klassiska guldets förbannels­estuket som sätter mycket av filmens agenda. Och som gör att helheten ingalunda utvecklar sig till den gubbstrutt­igt inbjudande äventyrssk­röna som första akten tyder på.

Vackert så, men det skulle inte vara fråga om Spike Lee, den fortsättni­ngsvis skitförban­nade, nu något äldre mannen, utan ögonblick av ren skär pedagogik, alternativ­t demagogi.

När David råkar illa ut i djungeln klipper Spike Lee in bilder av Edwin Moses, häcklöparl­egenden som mycket riktigt visar vägen. Och när en av Pauls vapenbröde­r ska motivera den föreståend­e kuppen för sig och de sina är det inte bara ”för varje svart soldat som inte kom hem”. Guldet är priset ”för varje bror och syster som stals från Afrika till Jonestown i Virgina år 1609”.

Men okej, visst är det fråga om en annorlunda och därmed sevärd Vietnamfil­m. Bortsett från John IrvinsHamb­urger Hill (1987) har det svarta inslaget under kriget mestadels sidsteppat­s. Kanonmat var ordet.

❞ Spike Lees Vietnamdra­ma om afroamerik­anska krigsveter­aner ligger rätt i tiden

 ?? FOTO: DAVID LEE/NETFLIX ?? Isiah Whitlock Jr, Norm Lewis, Clarke Peters, Delroy Lindo och Jonathan Majors som krigsveter­aner som återvänder till Vietnam för att leta efter sin gruppledar­es kvarlevor och en skatt.
FOTO: DAVID LEE/NETFLIX Isiah Whitlock Jr, Norm Lewis, Clarke Peters, Delroy Lindo och Jonathan Majors som krigsveter­aner som återvänder till Vietnam för att leta efter sin gruppledar­es kvarlevor och en skatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland