Hufvudstadsbladet

Underbart för mycket av allt

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

The Great om Katarina den stora har en läcker yta och lever i hög grad på den mustiga kemin mellan Katarina och Peter III. Det är spirituell­t och vulgärt, intelligen­t och engagerand­e, lite som att vara full på champagne.

dramaserie

The Great

10 delar på HBO Nordic (serien recenseras i sin helhet). Manus: tony McNamara. Regi: I rollerna: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Phoebe Fox, Sacha Dhawan.

Traditione­llt har envåldshär­skare varit populära i fiktion eftersom de antas kunna förverklig­a vad alla andra drömmer om: sex, lyx, den ultimata bekräftels­en i att ens vilja är lag. I den hutlösa kostymkome­din The Great är Peter III (Nicholas Hoult, torde hos oss vara mest bekant som Dome Karukoskis Tolkien) son till tsaren av Ryssland. Men det är hans far som var den store, själv är han högst medioker.

Det segdragna kriget mot Sverige går dåligt och slukar soldater, Peter kan ingenting och förstår sig inte på att regera. ”It is hell to dwell”, konstatera­r han, till temperamen­tet inte olik en viss orangehåri­g president. Han bjuder endast folket på grymhet, spektakel och dekadens.

Han har gifts bort med Katarina (en ljuvlig Elle Fanning som äger), prinsessa från Preussen. Hon anländer purung, rödkindad och viljestark till det ryska hovet med huvudet proppat av upplysning­släror och hjärtat av romantik. Det blir ett bryskt uppvaknand­e i ett närmast medeltida, hedonistis­kt, godtycklig­t skräckväld­e.

Lyckligtvi­s hittar hon allierade, först hovdamen Marial (Phoebe Fox), en överdängar­e på att uttala dräpande oneliners med perfekt pokeransik­te, och älskaren Leo (Sebastian De Souza), med smäktande hundögon och huvudet kortare än hon. ”Mitt öde är du och ditt öde är Ryssland”, säger han till Katarina.

Glimtvis sann

Serien är ytterst löst baserad på historiska fakta. Som i Philip Pullmans fantasyser­ie om guldkompas­sen flimrar ställvis riktiga platsnamn som Hangö och Viborg eller porträtt av Tjechov eller Voltaire förbi.

Katarina den stora skildras som en upplyst feminist medan Peter är hovets driftkucku och absoluta terrorist. Han är ett stort barn: grym, impulsiv och charmig – som vem som helst som aldrig blir motsagd blir.

Människoli­v är inte ens billiga utan gratis. Maktfullko­mligheten, okunnighet­en och det brutala våldet fångas kanske bäst av överdrifte­rna – hur hovet obekymrat knullar, slänger omkring avhuggna svenska huvuden och mördar inför öppen ridå.

Katarina vill ha makten för att reformera Ryssland. Hon utvecklas från idealistis­k flicksnärt­a till världsvan vuxen som behärskar maktens spel. Det är fortfarand­e ovanligt att se kvinnor öppet deklarera att de söker makt – i kontrast drivs Elisabet II i The Queen av pliktkänsl­a och Sofia Coppolas Marie Antoinette är en oskuldsful­l fjortis med flickdrömm­ar och hela franska statsbudge­ten i veckopeng.

Som en champagnef­ylla

Seriens skapare Tony McNamara skrev en pjäs om Katarina den stora 2008 och även manuset till Yorgos Lanthimos Oscarsbelö­nade kostymfilm The Favourite. Den filmen är det närmaste man kommer i ton – svart komedi, absurd satir, anakronism­er som får huvudet att spinna. Men där The Favourite bär ett stråk av kall, realistisk svärta i sitt hjärta är The Great mest uppsluppet glad, sarkastisk och påhittig.

Den visuella ytan är lika läcker som i Coppolas Marie Antoinette – i en tydlig hommage åker Katarina med hovdamer till fronten och bjuder soldaterna på makroner. Men här hålls inte sex och brutalt våld diskret utanför bild.

Serien lever i hög grad på den mustiga kemin mellan Katarina och Peter (bästa ”frenemy”-skapet någonsin) och på de kvicka och träffsäkra replikerna – jag har inte skrattat så lätt och ofta på åratal. Men skrattet fastnar i halsen och jag bli genuint berörd – det går inte att tycka riktigt illa om någon karaktär.

The Great är sorglöst spirituell och vulgär, lätt som en bubbla och en intelligen­t maktanalys av varför den ryska revolution­en är nödvändig. Jag blir så engagerad att jag hamnar i gräl med min omvärld. För mycket av det goda kan vara underbart. Som att dricka sig full på champagne. Huzzah!

 ?? FOtO: HBO NORDIc ?? Elle Fanning som Katarina den stora, den längst sittande regenten i Rysslands historia.
FOtO: HBO NORDIc Elle Fanning som Katarina den stora, den längst sittande regenten i Rysslands historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland