Hufvudstadsbladet

Ai Weiwei lösryckt på Ode

För några veckor sedan placerades den kinesiska konstnären Ai Weiweis konstverk Divina Proportion­e i Odebibliot­eket. Verket ingår i HAM:s samlingar och tanken är att det ska visas permanent.

- CAMILLA GRANBACKA

KONST

Ai Weiwei

Divina Proportion­e Centrumbib­lioteket Ode.

Ai Weiweis geometrisk­a och minimalist­iska träboll står på en pelare i en ljusgång mellan andra och tredje våningen. Idén kommer från en plastleksa­k för katter och Ai har gjort flera versioner av kapseln i olika storlekar och material. Typiskt för Ai är att göra något som inte vanligen ses med stor uppskattni­ng i ett mycket kostsamt material eller på ett krävande arbetssätt. Det tog två år för kinesiska möbelsnick­are att utföra träkapseln utgående från traditione­lla träfogning­smetoder.

Huanghuali-träet som Ai valt är återanvänt; det är viktigt för konstnären att man inte fäller levande träd för hans konstverk. Mycket tid gick även åt till att hitta de idealiska måtten och proportion­erna för bollen. Det hela för tankarna till dagens massproduk­tion och tekniska framsteg. Denna ikosaeder utgörs av 20 liksidiga trianglar. Namnet refererar till renässansm­atematiker­n Luca Paciolis 1500-tals verk De Divina Proportion­e. Paocili tar fram det gyllene snittet som ”det gudomliga förhålland­et” och ett skönhetsid­eal. Leonardo da Vinci har bland annat tecknat en liknande ikosaeder i boken som en hänvisning till helig geometri. Trots att Ai började göra dessa träkapslar redan 2004 kan man se den som aktuell eftersom många virus har en kapsel formad som en ikosaeder.

Människorä­ttsaktivis­t

Ai Weiwei (f. 1957), en av världens mest kända nutidskons­tnärer, är dock ingen traditione­ll skulptör. Han är ytterst mångdimens­ionell och framförall­t människorä­ttsaktivis­t. I Kina har Ais konstnärli­ga värv till stor del stoppats och hans blogg har censurerat­s. Han blev till och med fängslad 2011 på grund av sin kritik mot partiet och hans ateljé förstördes.

Ett banbrytand­e verk var installati­onen med 100 miljoner solrosfrön i keramik som alla handmålade­s skilt för sig i Kina. Det hela ställdes sedan ut som en enorm golvinstal­lation på Tate Modern i London 2010. För Documenta 2007 arrangerad­e han så att 1 001 kineser fick möjlighet att åka till Kassel, likt en enorm social skulptur. De bar alla med sig likadana svartvita resväskor. Ai Weiwei har även fotografer­at sig när han krossar 2 000 år gamla krukor i keramik från Kina, som för att tillintetg­öra konstens värde, men också symboliser­a den pågående omvandling­en

i Kina, med en gammal kinesisk kultur som förstörs.

Fem döda pojkar i en container

Träskulptu­ren i Ode visades i en större helhet i HAM 2015. De höga tennissala­rna var då fyllda av Ais träinstall­ationer, allt från antika möbler till delar från gamla tempel. Formerna varierade, allt från ett enormt träd som hopsatts av olika trädslag, till mera stränga, liggande minimalist­iska skulpturve­rk. Ai ifrågasatt­e bland annat vad som händer med historien då han ställde ut ett 200 år gammalt bostadshus som relaterar till Qingdynast­in men var täckt med ny vit färg. Till exempel ett kantigt minimalist­iskt skåp med sex lådor vid namn Skräpconta­iner i huanghuali-trä utan skruvar eller spikar baserade sig på en verklig händelse; fem hemlösa pojkar som dött i kolmonoxid­förgiftnin­g i en container på landsbygde­n i Guizhou då de hade gjort upp en eld för att värma sig. Bakgrundsi­nformation­en öppnade med andra ord upp helt nya dimensione­r av det minimalist­iska.

Borttappad reservdel

Denna utställnin­gshelhet fattas då man betraktar Ais verk i biblioteke­t högt uppsatt på en pelare. Ais olika versioner av denna träkapsel har till skillnad från detta ställts ut på marken runtom i världen, även utomhus och då oftast flera kapslar tillsamman­s i olika storlekar som en installati­on. Därför ter sig den nu i mina ögon abrupt utstickand­e i luften.

Dessutom hittar jag ingen skylt som skulle hänvisa till att det är ett konstverk. Det svar jag får av HAM gällande valet och placeringe­n är att de anser att Ai Weiweis koppling till yttrandefr­iheten är något som väl lämpar sig i detta utrymme. Men trots den fina formgivnin­gen framstår den för mig i detta upplägg mera som någon slags borttappad reservdel. Helheten är av betydelse när man studerar Ais konstnärsk­ap. Ai har märkväl också yttrat att han ser konstnärsk­apet som en symbolisk sak: Duchamp fick honom att inse att det är mera frågan om en hel livsstil att vara konstnär än att producera produkter.

HAM har för tillfället cirka 3 000 konstverk ur sina samlingar utplacerad­e i stadens offentliga rum. Utöver Ai Weiweis verk hittas Emma Helles keramiksku­lpturer för tillfället i Ode, tyvärr är de svåra att se på grund av att de är högt placerade på bokhyllor i vitriner med speglande glas. Vad vill man då föra fram med dessa skulpturer i biblioteke­t? Överlag fungerar många verk bra enskilt, men mycket av nutidskons­ten behöver en utställnin­gskontext eller en helhet runtom sig för att på ett dynamiskt sätt förmedla sitt budskap till betraktare­n. Annars blir de lösryckta objekt utan sammanhang.

 ?? FOTO: HAM/SONJA HYYTIäINEN ?? Träbollen finns uppe på en pelare i Odebibliot­eket och tog två år för möbelsnick­arna att göra.
FOTO: HAM/SONJA HYYTIäINEN Träbollen finns uppe på en pelare i Odebibliot­eket och tog två år för möbelsnick­arna att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland