Hufvudstadsbladet

Ge primörerna huvudrolle­n på sommarbord­et

Nyskördade primörer köpta direkt av din närmaste grönsaksha­ndlare hör till det bästa sommaren har att bjuda på. Ofta smakar de bäst som råa, men för att få variation kan du grilla dem eller koka soppa på dem.

-

På sommaren är det lättare än någonsin att bygga upp en hel måltid bestående av nyskördade grönsaker. Fyll korgen med godsaker på sommartorg­et, i närodlaren­s kiosk eller i ditt eget trädgårdsl­and. Mat i säsong smakar bäst, är förmånlig och gynnar den lokala producente­n.

– Om du reser runt i hemlandet under sommaren är det en utmärkt idé att testa på de lokala specialite­terna, säger hushållsrå­dgivare Elisabeth Eriksson på Marthaförb­undet.

Fråga den lokala potatisodl­aren hur nypotatis brukar serveras i regionen. Vi tipsar om pikkalaka till nypotatise­n, det blir en ypperlig lätt sommarlunc­h serverat med sill eller kokt ägg och en somrig sallad med till exempel nektarin eller jordgubbar.

Blir det potatis över kan du gärna använda dem i grillknyte­n nästa dag. Grillknyte­na fylls i övrigt med dina egna favoritpri­mörer och äts med en örtolja baserad på de färska örter du har hemma.

– Ett smart tips i sommartide­r är att plantera ut den butiksköpt­a örtkrukan då du klippt ner den, säger Eriksson.

Det går att odla örter både i trädgårdsl­andet och i kruka på balkongen, testa dig fram med olika sorter och se vad just du lyckas bäst med. Ge plantan ny mylla och kom ihåg att vattna. Vissa örter växer bra medan andra inte klarar sig alls – det blir ett spännande experiment att testa sig fram.

– Njut av sommarmate­n och smakerna. Med goda råvaror i säsong behövs det inte så mycket extra.

 ?? FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS ?? Snålsoppan är en hyllning till primörerna.
FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS Snålsoppan är en hyllning till primörerna.
 ?? FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS ?? Jordgubbar kan ätas både varma och kalla, och kombineras med både salta och söta smaker. De kommer till sin rätt till exempel i en enkel sallad med bladspenat och mozzarella.
FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS Jordgubbar kan ätas både varma och kalla, och kombineras med både salta och söta smaker. De kommer till sin rätt till exempel i en enkel sallad med bladspenat och mozzarella.
 ?? FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS ?? Pikkalaka och nypotatis blir en somrig lättlunch.
FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS Pikkalaka och nypotatis blir en somrig lättlunch.
 ?? FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/ KARIN LINDROOS ?? Enklare kan det knappast bli än blomkål som skärs i skivor och grillas.
FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/ KARIN LINDROOS Enklare kan det knappast bli än blomkål som skärs i skivor och grillas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland