Hufvudstadsbladet

Hunden mår inte bra av grillkött

- HBL

Ljuvliga dofter från grillen sprider sig över trädgårdar i sommar. De drar till sig både människor och hundar. Men grillreste­r kan vara rent av farliga för hundar. De mår bäst av vanlig hundmat.

Picknick- och grillsäson­gen är här. I familjer med hundar vill hunden säkert delta i utemåltide­rna och hjälpa till med matrestern­a. Men många matrester från grillen är olämpliga för hundens mage. Försäkring­sbolaget Agria Eläinvakuu­tus har listar matvaror som inte ska ges till hunden:

● Ben. De flesta hundar gillar att tugga på ben och det är bra för hunden, men man ska endast ge ben köpta i djuraffäre­n. Benrester från människoma­t, som fågeloch fläskben, fiskrester och fiskben kan orsaka skador i hundens mun, svalg eller tarmkanale­n eller fastna i matstrupen.

Glasspinna­r eller grillspett i

trä. Pinnar och spett är frestande att tugga på, men det kan lossna vassa flisor från dem som kan skada eller fastna i hunden mun, tarmen eller magsäck.

● Majskolvar. Hunden bör inte tugga på majskolvar, för om den sväljer en större bit kan den fastna i hundens tarm och orsaka stopp i systemet.

● Grillmat. Frestelsen är säkert stor att ge hunden en liten godbit från grillen. Men grillmat innehållet mycket salt och andra kryddor som inte är bra för hundens mage, de kan orsaka diarré.

● Lök. Både rå och kokt lök är farlig för hunden.

Satsa på hundgodis

I stället för rester av människors mat kan man skämma bort hunden med delikatess­er som den mår bra av, som tuggben eller hundgodis. Kom ihåg att servera vatten till hunden.

Det är också viktigt att städa undan matrester efter picknicken eller middagen ute, för glupska hundar kan i ett ögonblick nafsa åt sig en bortglömd godbit från en tallrik.

Om hunden äter något olämpligt är vanliga symtom på förgiftnin­g diarré, kräkningar, smärta och att hunden dreglar mycket. Om någonting har fastnat i hundens hals börjar den ofta harkla sig eller klia sig runt munnen med tassen. Om man inte får ut matbiten måste man ta hunden till veterinäre­n utan dröjsmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland