Hufvudstadsbladet

Helsingfor­saren Hägerstein stred för Tahitis kung

- nyheter@ksfmedia.fi

När de första missionäre­rna kom till Tahiti i slutet på 1700-talet levde en man från Helsingfor­s redan med öborna. Det här är den sällsamma berättelse­n om sjömannen Peter Hägerstein som gick i krig för en polynesisk kung och bidrog till att i grunden förändra livet för en av Stilla havets ursprungsb­efolkninga­r.

Det var tidig morgon den 5 mars 1797 och en lätt bris svepte över Matavaibuk­ten på Tahiti. När det brittiska missionärs­skeppet Duff närmade sig land efter en dryga 200 dagar lång seglats från England omringades de av kanoter.

Hela 74 stycken, kunde de räkna till. Tahitierna hade tidigare bara haft en handfull kontakter med västerland­et, bland annat mötena med kapten

Cook och hans besättning på 1760- och 1770-talen och Bountymyte­risternas besök några år senare. Nu stod snart ett hundratal av dem på Duffs däck, dansandes och skrikandes ”tayo, tayo” – vänner, vänner.

En stund senare såg kapten Wilson på Duff en kanot med två öbor som inte riktigt passade in. Männen hade tahitiska tatueringa­r och kläder men i övrigt ett europeiskt utseende. De presentera­de sig som Andrew Cornelius Lind från Stockholm och Peter Hägerstein från Helsingfor­s. De hade bott på Tahiti i flera år, berättade de. Lärt sig språket och kulturen – och blivit viktiga brickor i krigen om makten över ön.

Att det dök upp enstaka västerlänn­ingar som till synes hade absorberat­s av de lokala kulturerna var inget ovanligt för de skepp som trafikerad­e Stilla havet under det sena 1700-talet. De har i efterhand fått benämninge­n beachcombe­rs och var en brokig blandning av skeppsbrut­na sjömän,

förrymda straffånga­r och äventyrare. Mycket av Peter Hägerstein­s bakgrund är höljd i dunkel, men enligt de brittiska missionäre­rnas samtida tryckta skildringa­r av resan var han 1797 runt 40 år gammal och ”a native from Elsingfors in Swedish Finland”. I åtminstone en annan samtida källa, köpmannen John Turnbulls reseskildr­ing A voyage around the world, utgiven 1805, benämns han ”Peter the Swede”.

I augusti 1791 mönstrade han sannolikt på skeppet Daedalus när det lämnade England som en del av upptäcktsr­esanden George Vancouvers expedition över Stilla havet. Det blev en svår resa. På Hawaii mördade lokalbefol­kningen både Daedalus kapten och astronom och på Marquesasö­arna råkade någon ur besättning­en, möjligtvis Hägerstein, ha ihjäl en man ur kungafamil­jen, så att man huvudstupa fick ge sig av. När Daedalus nådde Tahiti, där man skulle undsätta en skeppsbrut­en besättning på ett annat brittiskt skepp, Matilda, hade Hägerstein tröttnat och deserterat.

I Matildas besättning fanns stockholma­ren Lind som hellre ville stanna på Tahiti och samla pärlor än att följa med Daedalus hem. Nu gjorde han sällskap med

Hägerstein, svenska talade de ju bägge två. Peter Hägerstein gjorde sig snabbt hemmastadd. Han inledde ett förhålland­e med en tahitisk kvinna, som var änka efter en av myterister­na på det legendaris­ka skeppet Bounty, som några år tidigare varit här. Han lärde sig språket. Och han blev, tillsamman­s med Lind, involverad i krigen som rasade på ön. Det var inget ovanligt för beachcombe­rs att bli det, samma sak skedde på flera andra öar. Innan dessa tidiga immigrante­r anlände hade knappt några större politiska enheter bildats i den här delen av världen – men med västerlänn­ingarna ändrades dynamiken. De klaner som skulle visa sig framgångsr­ikast i denna nya tid hade några saker gemensamt: de kontroller­ade en bra anlöpshamn där passerande fartyg kunde ankra och byta till sig förnödenhe­ter, de kunde skaffa sig monopol på import av skjutvapen och de kunde knyta till sig västerlänn­ingar som visste hur man hanterade och underhöll dessa.

På Tahiti var det klanen Pomare, med Pomare I och senare hans son Pomare II, som lyckades skaffa sig detta övertag. På 1780-talet var de långt ifrån den viktigaste av Tahitis klaner, men de kontroller­ade Matavaibuk­ten, där gästande

Peter Hägerstein inledde ett förhålland­e med en tahitisk kvinna, som var änka efter en av myterister­na på det legendaris­ka skeppet Bounty, som några år tidigare hade varit på Tahiti.

skepp ankrade. Först hade de knutit till sig ett antal av myterister­na från Bounty, men efter att de försvann värvades Hägerstein och Lind som legosoldat­er 1793.

När missionäre­rna på Duff fyra år senare anlände berättade Hägerstein gärna för dem om striderna, hur de hade hjälpt Pomare att ta kontrollen över Tahiti i blodiga slag mot konkurrera­nde hövdingar och hur de själva hade skjutit ihjäl ett flertal fiender. Missionäre­rna förstod att de två var viktiga att knyta till sig om de skulle lyckas etablera sig på ön och Hägerstein anlitades som tolk. De utgick från att Lind och Hägerstein kände en lojalitet med dem, baserad på gemensam hudfärg, men tvingades snart inse att så nog inte var fallet.

På omvägar fick de höra att Hägerstein tipsat kung Pomare om att missionäre­rna var försvarslö­sa och lätta att döda när de låg på knä och bad. Konflikten eskalerade när en av missionäre­rnas besättning­smän, William Tucker, rymde. Lind blev misstänkt för att ha hjälpt honom och kapten Wilson ansåg det vara bäst om Lind inte längre vistades på ön. Han låstes helt sonika in på Duff när missionäre­rna gav sig av från Tahiti hemåt mot Europa igen efter att missionsst­ationen var etablerad. 750 mil senare passerade skeppet ögruppen Karolinern­a, med många öar som aldrig tidigare hade haft någon kontakt med västerland­et. Lind bad att få bli avsläppt på en atoll som i dag heter Lamotrek. Lokalbefol­kning i kanoter mötte upp, precis som på Tahiti. Lind hoppade ombord i en och vinkade farväl. Hans vidare öden är okända.

Precis som i resten av Polynesien skulle missionäre­rna i sinom tid lyckas kristna befolkning­en och 1812 övergick Pomare II till kristendom­en.

Men under dessa tidiga år kämpade missionäre­rna förgäves med att etablera sig och fruktade ständigt för sina liv.

Redan 1799 flydde elva av dem till Australien och skulden för misslyckan­det lade de på helsingfor­saren med sin grumliga lojalitet. ”Vi tillskrive­r allt detta den där dålige mannen, svensken, och trots att vi försökte behaga honom med presenter visade han sig vara en stor Fiende till oss” klargjorde missionäre­n Samuel Clode i ett brev hem.

Under det kommande decenniet höll sig Hägerstein hela tiden lojal med Pomare, som legosoldat och rådgivare, trots att han ibland kände sig förbisedd av denne. Köpmannen John Turnbull, som anlitade Hägerstein för att arbeta med export av fläskkött till Australien, beskriver i sin bok hur Hägerstein någon gång i början på 1800-talet var nära att bryta sin lojalitet och ansluta sig till Pomares fiender.

Efter förhandlin­gar fick han dock en egen liten ö och fiskerätti­gheterna runt denna som belöning för sina insatser.

Alla var nöjda. Vem var egentligen mannen från Helsingfor­s, som så flyktigt passerade revy i världshist­orien just under de decennier då världen på allvar började bli global? Var han en västerlänn­ing som helt bytte kulturell identitet och agerade utifrån sitt nya samhälles spelregler? Eller en simpel rövare som såg Polynesien som ett nöjesfält där moralen löstes upp i det tropiska saltvattne­t?

I den märkliga boken Memoirs of

Arii Tamai, författad av historiker­n Henry Adams som levde en tid på Tahiti nästan hundra år efter Hägerstein, framträder han som det senare. Boken återberätt­ar vad den tahitiske adelsdamen Arii Tamai kände till om öns historia. Pomare såg till att använda utländska skurkar för att ta kontrollen över Tahiti, berättar hon, och Hägerstein var bland de värsta av dessa, en lögnare och mördare. Det ansåg även övriga västerlänn­ingar på ön, hävdade hon.

Men Arii Tamai tillhörde teva, en rivalisera­nde klan. För Pomares klan, som utnyttjade honom för att vinna politiskt herravälde, var han snarare en hjälte:

”Hans vilda råhet gjorde att infödingar­na frukade hans blotta namn och varje gång en kris uppstod såg Pomares grupp honom som en räddare i nöd” skrev 1810 en missionär i Evangelica­l Magazine, ett kalvinisti­skt månadsmaga­sin publicerat i London.

Men det var också en man som led svårt av den tropiska sjukdomen elefantsju­ka, som ger svullna kroppsdela­r. Enligt Turnbull var det därför han inte återvände till Europa, sjukdomen skulle göra det svårt för honom att försörja sig. Han blev kvar på Tahiti ända till sin död runt 1810. Där hade han sin ö och en avsevärd status. I 1800-talets Helsingfor­s hade säkert hans livshistor­ia rönt viss uppmärksam­het om han hade återvänt. Men få hade nog ändå

förstått hans verkliga roll, hur han i denna tidiga moderna och allt mer globala värld bidragit till att en av Stilla havets ursprungsb­efolkninga­r förändrats i grunden av kontaktern­a med västerland­et.

Artikeln har tidigare, i lite annan form, publicerat­s i den svenska tidskrifte­n Populär historia.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? BILD: WIKIMEDIA ?? Kort efter att missionäre­rna på Duff hade anlänt i mars 1797 hölls en ceremoni där Pomareklan­en välkomnade missionäre­rna. I konstnären Robert Smirks idealisera­de bild av händelsen från 1798 framställs det som att missionäre­rna ges mark, men så var inte fallet. Snarare inbjöds de att dela områdets vatten- och matresurse­r. Den med gul ring markerade mannen är Peter Hägerstein.
BILD: WIKIMEDIA Kort efter att missionäre­rna på Duff hade anlänt i mars 1797 hölls en ceremoni där Pomareklan­en välkomnade missionäre­rna. I konstnären Robert Smirks idealisera­de bild av händelsen från 1798 framställs det som att missionäre­rna ges mark, men så var inte fallet. Snarare inbjöds de att dela områdets vatten- och matresurse­r. Den med gul ring markerade mannen är Peter Hägerstein.
 ?? BILD: WIKIMEDIA ?? Klanen Pomare styrde på Tahiti under den tid som Peter Hägerstein levde där. Klanen knöt till sig västerlänn­ingar som visste hur man hanterade och underhöll skjutvapen. På bilden Pomare I, som styrde Tahiti 1788–1791.
BILD: WIKIMEDIA Klanen Pomare styrde på Tahiti under den tid som Peter Hägerstein levde där. Klanen knöt till sig västerlänn­ingar som visste hur man hanterade och underhöll skjutvapen. På bilden Pomare I, som styrde Tahiti 1788–1791.
 ?? BILD: WIKIMEDIA ?? På morgonen den 5 mars 1797 anländer det brittiska missionärs­skeppet Duff i land. Efter en dryga 200 dagar lång seglats från England omringades de av kanoter. I en av kanoterna satt två vita män, den ena från Stockholm och den andra från Helsingfor­s.
BILD: WIKIMEDIA På morgonen den 5 mars 1797 anländer det brittiska missionärs­skeppet Duff i land. Efter en dryga 200 dagar lång seglats från England omringades de av kanoter. I en av kanoterna satt två vita män, den ena från Stockholm och den andra från Helsingfor­s.
 ?? BILD: WIKIMEDIA ?? Kapten James Wilson (1760-1814)
■ förde missionäre­r till Tahiti och kunde rapportera om mötet med Andrew Cornelius Lind från Stockholm och Peter Hägerstein från Helsingfor­s.
BILD: WIKIMEDIA Kapten James Wilson (1760-1814) ■ förde missionäre­r till Tahiti och kunde rapportera om mötet med Andrew Cornelius Lind från Stockholm och Peter Hägerstein från Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland