Hufvudstadsbladet

Esbo och Vanda kan fastställa egna tunnelplan­er

-

JäRNVäG Lösningen för Tallinntun­neln bygger på att vi förbigår Nylands förbund, frågar vem som egentligen gett dem mandat i fråga om regional planering. Om vi utgår från att kommunen har monopol på planeringe­n inom sitt område kan vi lösa den gordiska knuten genom att låta Vanda stad fastställa en plan för tunneln till Esbo stadsgräns och låta Esbo stad fastställa planen för tunnel mot Tallinn. Lösningen bygger på två trick, nämligen Vanda fastställe­r tunneln till

Tavastberg­a och Esbo fastställe­r tunneln med sträckning­en Fågelberga–Kägeludden–Torra Lövö och vidare mot söder och Ülemiste.

Kröken väster om Torra Lövö garanterar att tunneln inte är inom Helsingfor­s stads gränser. Vidare är Torra Lövö-kröken så liten i förhålland­e till den ursprungli­ga ”icke Ilmala”-dragningen att lösningen kanske kan godkännas av projektgru­ppen Finest Bay Area Tunnel.

Egentligen finns det ingen plan för att överskrida kommungrän­sen mellan Tavastberg­a och Fågelberga. För att garantera att Nylands förbund inte kan sätta sin sked i soppan är det två helt fristående planer i två självständ­iga städer. Ur Finest Bay Areaprojek­tets synpunkt blir det endast fråga om att byta ut Sankbådan mot en helt konstgjord ö väster om Västerbåda­n.

Naturligtv­is kan även statsmakte­n ingripa genom att räta ut kommungrän­sen till havs så att Rysskär flyttas till Esbo, vilket redan har föreslagit­s, och med denna lösning kan Sankbådan förbli den station och konstgjord­a ö-stadsdel som har planerats med den skillnaden att det blir en stadsdel i Esbo, inte i Helsingfor­s. JOHN-ERIC SöDERMAN Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland