Hufvudstadsbladet

Nobelmedal­jens många nyanser

-

Liselott. It is NOT POSSIBLE. Efter det meddelande­t accepterad­e jag faktum. Den färska Nobelprist­agaren, Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed tänkte inte ge mig någon intervju. Jag var i Etiopien strax efter att priset tillkännag­ivits i oktober ifjol eftersom president Sauli Niinistö råkade göra sitt första officiella besök i Afrika i just Nobelprist­agarens hemland. Jag hade i dagar jagat hans presssekre­terare och försökt med utmattning­staktiken: att hon skulle bli så trött på mig att hon gav med sig och fixade en intervju. Men det gjorde hon inte. Jag fick bli lika besviken som bland annat Christiane Amanpour på CNN, kolleger på BBC och flera andra internatio­nella medier.

Någon pressträff med premiärmin­istern ordnades inte under Niinistös besök, och inte heller när Abiy Ahmed tog emot priset officiellt i december i Oslo, trots att det brukar vara en stående punkt i Nobelfestl­igheterna.

Varför var han så tyst?

Abiy Ahmeds fredspris var på många sätt kontrovers­iellt redan när han tog emot det. Motivering­en var att han hade fått ett slut på den långa konflikten mellan Etiopien och grannlande­t Eritrea – en två decennier lång frusen gränskonfl­ikt som delat familjer och orsakat orimligt mänskligt lidande. Med pompa och ståt flögs journalist­er med det första flyget mellan de två huvudstäde­rna Asmara och Addis Abeba, och familjer som inte sett varandra på flera år kramades vid gränsposte­ringarna. Men när Abiy väl tilldelade­s priset så hade gränsen redan hunnit stänga igen, och några framsteg för mänskliga rättighete­r har inte setts i Eritrea efter fredsavtal­et. Efter den helt befogade optimismen när avtalet skrevs på, är det nu långt tillbaka till status quo före avtalet – minus det direkta militära hotet. Abiy Ahmed har betydligt större problem på hemmaplan att tampas med, och Eritrea har återgått till att skydda president Isaias Afwerkis absoluta kontroll.

Abiy Ahmed har nu suttit som premiärmin­ister i Etiopien i ett par år, och landet har sett framsteg få ens kunde drömma om för bara några år sedan. Politiken i Etiopien har länge och främst varit baserad på etnicitet. Det är en komplex och skör kontext, en krutdurk där nästan alla känner sig ofördelakt­igt behandlade.

Abiy tillhör den största etniska gruppen oromierna, och valdes till posten av partikoali­tionen EPRDF som tog över makten i landet efter att kommunistr­egimen störtades år 1991. I koalitione­n satt de största etniska gruppernas partier, och landet styrdes med järnhand. Abiy tillsattes som premiärmin­ister efter år av protester från oromofolke­t, och är alltså inte folkvald. Oromierna hade trots att de är i majoritet i landet känt sig åsidosatta i politiken. Den förre premiärmin­istern, finskutbil­dade Hailemaria­m Desalegn, tillhörde partiet TPLF, som styrs av politiker från tigrayfolk­et.

Under Abiys tid vid makten har Etiopien bland annat klättrat snabbt på pressfrihe­tsindexet, politiska fångar har släppts, det har skett betydliga förbättrin­gar när det gäller mänskliga rättighete­r, och nu senast har Abiy slopat telekommun­ikationsmo­nopolet i landet med över 100 miljoner invånare.

Fram tills nu har det bara funnits en operatör – det statliga Ethiotelec­om. Det har betytt att regeringen enkelt kan kontroller­a internet – en möjlighet också Abiy har utnyttjat. Delar av Oromoregio­nen har haft internet och telefonlin­jer avstängda i månader.

Lätt förenklat kunde man säga att premiärmin­isterns reformer släppt loss krafter han har svårt att kontroller­a. Missnöje som grott under ytan under år av repressivt styre börjar bubbla upp till ytan. Med större friheter i de olika regionerna i landet (som främst är uppdelade enligt etnicitet) har också fler krav på självbestä­mmanderätt och mer makt åt vissa etniska grupper börjat ställas. Etnonation­alistiska tendenser har lyft sitt huvud i flera regioner, bland annat i Amhararegi­onen, hem för landets näststörst­a etniska grupp.

Ett av Abiy Ahmeds tidigaste och viktigaste löften var att ordna demokratis­ka val Etiopien. Egentligen ville han ordna dem redan under våren 2020, men opposition­en motsatte sig det. Motivering­en var att det inte skulle gå att garantera fria rättvisa val med en så snäv tidtabell i ett så enormt land som Etiopien.

Tidpunken för valet slogs sedan fast till augusti i år – men så kom coronapand­emin. Nu är valet uppskjutet på obestämd tid, och det är en väldigt bra grogrund för orolighete­r.

En av Abiys främsta understöda­re när han tillträdde var exiljourna­listen Jawar Mohammed, också han oromo. Men vänskapen krackelera­de när Jawar motsatte sig Abiys planer på att bilda ett nytt parti – ett där etnicitet inte skulle spela någon roll längre. Enigt Jawar var det ett sätt för Abiy att cementera sin makt och se till att han skulle vinna det kommande valet. De forna vännerna blev snabbt bittra fiender.

Abiys stöd krackelera­r inte bara i den egna etniska gruppen. Tigrayprov­insen, med landets tredjestör­sta etniska grupp tigrinerna, hotar nu hålla val oberoende av coronan och trots att valet skjutits upp.

I Amharaprov­insen vinner självständ­ighetsivra­rna mark och minoritets­grupper förtrycks, och flera mindre etniska grupper vill ha sina egna regioner med självbestä­mmanderätt.

Parlamente­t, som fortfarand­e i praktiken styrs av den forna partikoali­tionen, röstade nyligen för att låta Abiy och regeringen sitta kvar också när mandatperi­oden tar slut i oktober. Det har fått en del opposition­spolitiker att tala om en kupp.

I samma tider kom människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal med en rapport som kastar en skugga över Abiys styre. Regeringss­oldater har bränt byar och gjort sig skyldiga till utomrättsl­iga avrättning­ar. Också hans beslut att begränsa tillgången till internet i en del områden får kritik i rapporten.

Det här ger dem som inte är förtjusta i Nobelprist­agaren ytterligar­e ammunition.

Den stora frågan är vilka krafter uppskjutni­ngen av valet kan släppa loss. Ett värsta scenario är att Etiopien splittras och faller sönder i inbördeskr­ig. Det skulle vara en enorm katastrof inte bara för Etiopien, utan för stabilitet­en i hela Afrikas horn.

Det är knappast troligt i det här skedet, men Abiy Ahmed har ingen avundsvärd uppgift just nu. Orsaken till att han varit väldigt sparsam med att ge intervjuer handlar sannolikt om en vilja att kontroller­a budskapet han skickar ut. Inget han säger ska kunna misstolkas.

De små nyanserna är av största vikt i ett så känsligt läge som det vi ser i Etiopien just nu. Avsaknaden och bristen på förståelse av de små nyanserna är symptomati­skt när det gäller den västerländ­ska synen på Afrika. Oftast finns ögon bara för det verkligt onda eller det riktigt goda, och Nobelkommi­ttén placerade Abiy Ahmed i det senare facket.

Frågan är om han hade fått Nobelprise­t om nyanserna varit tydligare för kommittén.

Ett värsta scenario är att Etiopien splittras och faller sönder i inbördeskr­ig. Det skulle vara en enorm katastrof inte bara för Etiopien, utan för stabilitet­en i hela Afrikas horn.

LISELOTT LINDSTRöM

är journalist i Afrika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland