Hufvudstadsbladet

”Ibland är en kaffe det enda som krävs för att värma hjärtat”, står det på den före detta spårvagnsh­ållplatsen invid Kampens metrostati­on. Här grundade Markku Leinonen ett kafé där du kan köpa kaffe, smörgåsar och bulle åt dig själv och åt någon okänd. Du

Ett stenkast från metroingån­gen i Kampen kan man ta en kaffe i skydd av en före detta hållplats. På Café Dösäri kan man köpa en kopp kaffe – inte bara till sig själv utan även till någon som man inte känner. Ett sätt att njuta av både kaffe och goda gärni

- CECILIA AF Hällström cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

Medan andra skyndar förbi stannar Nina Palosaari vid de färgglada fåtöljerna som står bredvid den stora röda före detta hållplatse­n på Fredriksga­tan i Helsingfor­s. Hon går fram till disken och beställer både kaffe och smörgås till någon annan – och ingenting till sig själv.

– Jag är inte hungrig just nu, men någon annan är det säkert, säger Palosaari glatt.

Dessutom påpekar hon att det är frågan om endast ett par euro.

När tvåans spårvagn fick ny rutt blev spårvagnsh­ållplatsen intill Kampen övergiven och oanvänd. Omvandling­en av den robusta hållplatse­n till en gemytlig vardagsrum­sliknande hörna planerades av den åländska formgivare­n Stefan Lindfors. Kaféet som uppkom i samband med det ägs av Markku Leinonen.

Ett sätt att utöva altruism

Det unika med den omvandlade hållplatse­n är dess välgörenhe­tskoncept. Utöver möjlighete­n att köpa kaffe, smörgås eller saft till sig själv, kan man köpa något i förväg till någon annan. Ett enkelt sätt att utöva altruism. För att inte tala om billigt. En kaffe kostar endast en euro och en smörgås köper man för två. För den totala summan på sex euro får man kaffe och smörgås åt både sig själv och någon annan. Då kan man bjuda någon som kanske inte annars skulle få något att äta.

Samma summa får man betala för en halvljumme­n cappuccino i något kedjekafé.

Köp en, hjälp någon

Konceptet är att hjälpa bland annat bostadslös­a och andra mindrebeme­dlade personer. I och med att kaféet är utomhus är det öppet då vädret tillåter. I år öppnades det i början av juni och hålls öppet fram till hösten. I fjol gällde samma tidsram.

Markku Leinonen har expanderat verksamhet­en. Utöver kaffe- och smörgåsför­säljningen som han har utomhus har han även ett likartat försäljnin­gsbås inne i köpcentret i Kampen. Samma koncept gäller här – köp åt dig själv eller åt någon annan. Eftersom det kaféet finns inomhus är det öppet året om. Båset står bredvid Lidl på bottenvåni­ngen och där köper han smörgåsvir­ket, vilket bidrar till att kaféets försäljnin­gspriser kan hållas låga.

Leinonen berättar att han gjort allt själv. Allt från fåtöljerna till den lilla kokvrån som finns bakom båset i Kampen har han snickrat ihop.

– När jag höll på att såga metallen för köksdisken var nog motivation­en en aning låg, skrattar Leinonen.

Han reflektera­r över att känslan man får av att konkret hjälpa någon är det som gör arbetet meningsful­lt. Det är också sporrande för honom att många kunder faktiskt väljer att köpa åt andra. Han jobbar själv sju dagar i veckan, och den ekonomiska vinsten är knapp.

Hela 40 procent av verksamhet­ens omsättning består av det som kunder köpt åt andra än sig själv.

Många satsar till och med en tia. När man som kund väljer att köpa exempelvis en kaffe till någon annan sätts köpet upp som ett klistermär­ke på väggen med priset på. Leinonen berättar att tanken är att i framtiden ha en magnettavl­a med olika magneter för att symboliser­a produkten som blivit köpt, som sedan någon annan kan hämta.

Marko Heinonen, som är anställd och jobbar främst i utomhuskaf­éet, berättar att han ibland ser någon som skulle tänkas behöva en kaffe. Då brukar han fråga ifall han kan bjuda dem på något. I närheten av Kampen finns flera härbär

gen och nödboenden för bostadslös­a. Där får man endast sova. Under dagstid vistas personerna ofta utomhus någonstans i närområdet. Heinonen känner igen vissa återkomman­de personer och det glädjer honom att kunna ge dem någonting.

Den här dagen sitter en man på andra sidan Fredriksga­tan i trasiga kläder på en annars övergiven bänk. Han har suttit där sedan i morse. Heinonen tar loss ett klistermär­ke från väggen och häller upp en kaffe. Det kaffe som Nina Palosaari har köpt kan snart drickas av en som behöver det.

Jag är inte hungrig just nu, men någon annan är det säkert.

Nina Palosaari

kund på café Dösäri

 ?? Foto: simoNe ÅbacKa ??
Foto: simoNe ÅbacKa
 ??  ??
 ?? Foto: SiMone ÅBacKa ?? På Fredriksga­tan har ett kafé gett nytt liv åt den före detta hållplatse­n. Här kan man köpa kaffe, smörgåsar och kaffebröd både åt sig själv och åt någon okänd.
Foto: SiMone ÅBacKa På Fredriksga­tan har ett kafé gett nytt liv åt den före detta hållplatse­n. Här kan man köpa kaffe, smörgåsar och kaffebröd både åt sig själv och åt någon okänd.
 ?? Foto: SiMone ÅBacKa
Foto: SiMone ÅBacKa ?? Markku Leinonen är grundare och hjärnan bakom kaféet.
Foto: SiMone ÅBacKa Foto: SiMone ÅBacKa Markku Leinonen är grundare och hjärnan bakom kaféet.
 ??  ?? Marko Heinonen känner igen personer som sover i nödboenden. Han blir alltid glad av att kunna bjuda på någonting åt dem.
Marko Heinonen känner igen personer som sover i nödboenden. Han blir alltid glad av att kunna bjuda på någonting åt dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland