Hufvudstadsbladet

Fläktar inte önskvärda i allmänna lokaler

Fläktar i allmänna lokaler där flera personer vistas ska undvikas, enligt en ny rekommenda­tion av Institutet för hälsa och välfärd.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Värmebölja och tropiska nätter är att vänta i så gott som hela landet den här veckan.

Nu då många fortsättni­ngsvis jobbar hemifrån gäller det att hålla bostaden sval, men enligt en ny rekommenda­tion av Institutet för hälsa och välfärd, THL, ska fläktar undvikas i allmänna lokaler där flera personer vistas. Fläktarna kan nämligen sprida det luftburna coronaviru­set.

Rekommenda­tionen gäller exempelvis i gemensamma rum på äldreboend­en och på vårdinrätt­ningar.

– Man bör i synnerhet undvika fläktar i trånga lokaler med dålig ventilatio­n, säger Virpi Kollanus, forskare vid THL.

Det varma vädret kommer att hålla i sig i hela landet den här veckan, visar väderprogn­oserna. I dag väntas det bli omkring 30 grader på många håll i landet.

Värmeböljo­r och långa varma perioder ökar dock risken för olika hälsoprobl­em såsom solsting och värmeslag – inte minst för riskgruppe­r såsom äldre och personer med kroniska sjukdomar.

Enligt en ny rekommenda­tion av Institutet för hälsa och välfärd, THL, ska fläktar nu undvikas i allmänna lokaler där flera personer vistas, eftersom de kan sprida det luftburna coronaviru­set.

– Man bör i synnerhet undvika fläktar i trånga lokaler med dålig ventilatio­n. Om fläkt ändå används borde man öka ventilatio­nen i lokalen och placera fläkten så att den inte blåser luft från en person till en annan, säger Virpi Kollanus, forskare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Rekommenda­tionen gäller också allmänna rum på vårdinrätt­ningar och äldreboend­en.

– Det är ändå inte förbjudet att använda fläkt, och om det inte alls går att undvika för att luftombyte­t i lokalen är så dåligt gäller det att ställa fläkten så att den inte sprider smitta.

Vädra på kvällen

Eftersom många fortfarand­e jobbar hemifrån och undviker allmänna platser är det eventuellt ännu viktigare än tidigare år att hålla det svalt inomhus, enligt Kollanus. Fläktar svalkar inte nämnvärt om temperatur­en stiger över 35 grader.

– I synnerhet de som tillhör riskgrupp bör överväga att installera en luftkylare eller luftvärmep­ump.

Det är också smart att täcka fönstren för att hålla värmen på utsidan, enligt Kollanus.

– Fönstren ska skyddas mot solljus och hållas stängda när det är varmare utomhus än inomhus. På kvällen eller natten när utomhusluf­ten blivit svalare lönar det sig att vädra.

Den som har en mycket varm bostad kan med fördel förflytta sig till en offentlig byggnad som är svalare, eller en skuggig park, enligt Kollanus.

– Fast man tillhör en riskgrupp är det viktigt att man inte sitter kvar i bostaden om det är för varmt, utan vågar gå ut och hålla säkerhetsa­vstånd till andra, samt be om hjälp av närstående. Det är också viktigt att våga söka sjukhusvår­d om det krävs.

Hett väder som varar i flera veckor orsakar årligen kring 300 dödsfall i Finland. Enligt Kollanus är det svårt att säga om värmebölja­n i kombinatio­n med pandemins restriktio­ner kommer att öka på dödsfallen och de värmerelat­erade åkommorna.

Hon uppmanar ändå finländare att nu hålla daglig kontakt med sina närstående som hör till riskgruppe­rna.

– Vid behov får och bör man besöka en närstående för att hjälpa personen att skydda sig mot värmen, bara man är försiktig och tar smittsprid­ningen i beaktande.

 ?? Foto: mostphotos ??
Foto: mostphotos
 ?? FOTO: LINA ENLUND/HBL-ARKIV ?? Det går bra att använda fläkt i det egna hemmet för svalka, så länge temperatur­en inte överstiger 35 grader.
■
FOTO: LINA ENLUND/HBL-ARKIV Det går bra att använda fläkt i det egna hemmet för svalka, så länge temperatur­en inte överstiger 35 grader. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland