Hufvudstadsbladet

Torven ska fasas ut i snabbare takt

För att uppnå målet om ett kolneutral­t Finland 2035 måste torvutvinn­ingen fasas ut i snabbare takt, slår jubileumsf­onden Sitra fast. Om andra metoder inte räcker till kan en lagändring som förbjuder energitorv övervägas.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Om Finland ska uppnå målet att vara kolneutral­t 2035 måste torvutvinn­ingens klimatpåve­rkan omedelbart tacklas, slår jubileumsf­onden Sitra fast. I en bred kartläggni­ng rekommende­rar Sitra bland annat att skattesubv­entionerna för torv gradvis slopas. Om det inte hjälper kan förbud mot energitorv bli aktuellt. Samtidigt framhåller Sitra att övergången till andra energikäll­or inte får vålla torvproduc­enter oskälig ekonomisk skada.

Utsläppen från torvanvänd­ningen i Finland ska kapas med omedelbar verkan – men utan att vålla företagare i torvbransc­hen oskälig ekonomisk skada. Det är den röda tråden i statens jubileumsf­ond Sitras torvutredn­ing som publicerad­es på tisdagen.

Miljöorgan­isationer har länge framhållit att torven hör till de enklaste brännbara bränslena att avskaffa. I sin rapport är Sitra inne på samma linje och betonar att processen för att avveckla torven måste försnabbas om regeringen­s mål om ett kolneutral­t Finland 2035 ska uppnås.

Tatu Leinonen, expert på klimatlösn­ingar vid Sitra, påpekar att torvens utsläpp är stora i förhålland­e till dess roll inom energiprod­uktionen och samhällsek­onomin.

– För det första orsakar torvförbrä­nning omkring 12 procent av alla utsläpp av växthusgas­er i Finland. Samtidigt är torvens andel av den totala energiförb­rukningen i Finland mindre än 5 procent, säger Leinonen.

– För det andra finns det redan kostnadsef­fektiva lösningar som kan ersätta torvbränni­ng. När tekniken utvecklas väntas de bli fler, fortsätter han.

Stark roll i Österbotte­n

I rapporten konstatera­r Sitra att torvsektor­ns direkta andel av sysselsätt­ningen i Finland i dag är omkring 0,1 procent. Det motsvarar enligt rapporten omkring 2 500 årsverken.

Historiskt har torven i ödemarksmy­rarna varit en viktig del av Finlands energiförs­örjning. Och regionalt har torven fortfarand­e en stark roll i fjärrvärme­produktion­en, även om variatione­rna inom Finland är stora.

I Nyland är torvens andel av fjärrvärme­produktion­en nära noll, men i Österbotte­n, Lappland, Kajanaland, Norra Karelen och Norra Savolax utgör torven mellan 30 och 65 procent av fjärrvärme­produktion­en, enligt siffror för 2018. Medan i synnerhet De gröna och Vänsterför­bundet velat försnabba avveckling­en finns det krafter inom Centern som bromsat sådana initiativ.

Riksdagsle­damot Hannu Hoskonen (C), ordförande för riksdagens miljöutsko­tt,lämnade förra veckan in ett skriftligt spörsmål till riksdagen om Sitras rapport. Hoskonen anser att torvbransc­hen svartmålas.

”Hur och på uppdrag av vem bedriver man så här ensidig forskning?” undrar Hoskonen.

Sitra svarar med att fonden är underställ­d riksdagen, och att Sitras högsta beslutande organ, förvaltnin­gsrådet, består av medlemmar från riksdagsgr­upperna som är ”medvetna om Sitras åtgärder för en rättvis övergång inom torvbransc­hen”.

Bättre dialog

I Sitras rapport kommer också torvproduc­enter till tals:

”Ibland ilsknar man verkligen till när en del yttergröna i offentligh­eten till exempel säger att ’ni ju kan börja göra någonting annat i stället’. Men det är inte så enkelt då man redan gjort investerin­gar”, säger en av intervjupe­rsonerna.

Av intervjuer­na framgick att många inom branschen oroar sig för sin ekonomiska situation och för att inte få sin röst hörd. Övergången måste därför enligt Sitra bygga på en bättre dialog om regional utveckling och på att identifier­a åtgärder som stöder en smidig förändring. Sitra ordnar bland annat tre regionala diskussion­stillfälle­n på hösten.

Krav på tydlig linje

Tatu Leinonen vid Sitra räknar upp fem metoder för att i snabb takt minska utsläppen som torvanvänd­ningen orsakar och så fort som möjligt överge torven.

För det första efterlyser Leinonen en tydlig linje från statens håll, även om frågan – trots klimatmåle­t – är känslig inom regeringen.

– Staten kunde gradvis avskaffa skattesubv­entionerna för torvutvinn­ing och överväga att slå fast en bakre gräns för när användning­en av energitorv upphör, säger Leinonen.

För det andra framhåller Leinonen att torvproduc­enterna måste ges möjlighet att påverka övergången. Den tredje punkten handlar om att göra upp konkreta åtgärdspla­ner som garanterar att övergången främjar ett kolneutral­t Finland samtidigt som sysselsätt­ningen och de regionala ekonomiern­a gynnas.

– För det fjärde behövs utbildning och omskolning för att underlätta torvproduc­enters övergång till andra branscher säger Leinonen.

Förbud?

Det femte verktyget är enligt Leinonen att utnyttja de finansieri­ngskanaler som redan finns. Här lyfter Leinonen fram EU-fonden för rättvis omställnin­g, som ingår i Europeiska kommission­ens så kallade gröna giv. Enligt Sitras rapport är det möjligt att Finland får en andel för att avveckla torven.

Utifrån kartläggni­ngen ger Sitras

experter också rekommenda­tioner för att ersätta torven snabbt men kontroller­at. I första hand rekommende­rar Sitra att Finland slopar skattesubv­entionerna för torv senast 2025.

– Om slopandet av skattesubv­entionerna tillsamman­s med utsläppsha­ndeln inte räcker till för att styra utveckling­en i rätt riktning skulle regeringen kunna överväga att förbjuda användning­en av energitorv, säger Leinonen.

Det övergripan­de målet är att frångå brännbara energilösn­ingar, till exempel genom mer användning av jord-, vatten-, luft- eller spillvärme med värmepumpa­r. Också geotermisk värme väntas spela en roll i fjärrvärme­produktion­en under de närmaste 10–15 åren.

 ?? AALTO/LEHTIKUVA
FOTO: TIMO ?? Utvinninge­n av torv har en jämförelse­vis stor klimatpåve­rkan. Koldioxidu­tsläppen är till och med högre än stenkolens motsvarand­e utsläpp.
AALTO/LEHTIKUVA FOTO: TIMO Utvinninge­n av torv har en jämförelse­vis stor klimatpåve­rkan. Koldioxidu­tsläppen är till och med högre än stenkolens motsvarand­e utsläpp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland