Hufvudstadsbladet

Olycksbåte­n bärgas i veckan

Presidentv­alet i Polen blir inte den enkla match för den sittande presidente­n som man trodde i våras. Slutresult­atet kan vara avgörande för Polens hela politiska framtid.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Presidentv­alet i Polen skulle enligt de ursprungli­ga planerna ha hållits den 10 maj. Det hela utvecklade­s till en politisk fars då landets dominerand­e parti Lag och rättvisa (PiS) vägrade acceptera att valet måste skjutas upp på grund av coronaviru­sepidemin. PiS och dess ledare, Polens starke man Jarosław Kaczyński, gjorde allt för att få valet genomfört eftersom den egna kandidaten, den sittande presidente­n Andrzej Duda, toppade opinionsmä­tningarna överlägset. Han såg ut att gå mot en enkel seger genom att få över hälften av rösterna redan i valets första omgång.

Med en seger hade PiS säkrat en bekväm fortsättni­ng på den farliga nationalis­tiska och auktoritär­a väg Kaczyński har styrt in Polen på. Men trots sin auktoritär­a ställning lyckades han inte få valet genomfört, inte ens som en ren poströstni­ng, vilket PiS förde fram som ett sista alternativ.

Ett nytt valdatum slogs fast i slutet av maj, presidentv­alets första omgång ska hållas på söndag 28 juni.

Sedan valet i maj kom av sig har i alla fall mycket hänt och Kaczyński har all orsak till oro. Dels har coronakris­en kraftigt försämrat Polens ekonomi och arbetslösh­eten har rakat i höjden, dels har en ny huvudmotst­åndare till den sittande presidente­n dykt upp. Warszawas borgmästar­e Rafał Trzaskowsk­i kom med i leken för några veckor sedan. Han represente­rar det största opposition­spartiet, Medborgarp­lattformen (PO) och knappar enligt opinionsmä­tningarna in på den sittande presidente­ns tidigare så stora försprång.

Det ser nu helt uteslutet ut att valet skulle avgöras redan i första valomgånge­n, Dudas väljarstöd har sjunkit från över 50 till omkring 40 procent. I en sannolik final den 12 juli mellan Duda och Trzaskowsk­i ser dessutom allting ut att vara öppet. I vissa mätningar är Duda starkare, medan andra ger Trzaskowsk­i segern.

Paniken har smugit in i PiS-lägret och Andrzej Duda har sett sig tvungen att ta till det homofoba kortet och smutskasta sexuella minoritete­r.

I ett tal nyligen beskyllde han hbtq-rörelsen för att vara mer destruktiv än den kommunisti­ska ideologin. Icke heterosexu­ella och hbtq-rörelsen har utmålats av den sittande presidente­n och regeringsp­artiet som ett hot mot den polska nationen och som något skadligt och farligt för barn och unga.

Det är ett sätt att få de konservati­vas och religiösas röster och samtidigt ett sätt att försöka avleda fokus från coronakris­en och den nedåtgåend­e ekonomin i landet. Det är på den konservati­va landsbygde­n som PiS och Duda har en stor del av sina anhängare, medan Trzaskowsk­i har ett stort väljarstöd i det urbana Polen där liberalare tankar uppskattas.

Frågan är vad som händer i Polen om opposition­ens kandidat faktiskt skulle besegra Duda och därmed

därńopposi­tiosamtidi­gt tillfoga Kaczy ski en bitter förlust. Presidente­n kan tillsamman­s med senaten, nen fick majoritete­n i höstas, bromsa regeringen på dess fortsatta väg bort från rättsstats­principer och liberal demokrati. Rafał Trzaskowsk­i som president skulle inte längre välsigna besluten på Polens fortsatta färd mot autokrati, utan i stället motarbeta den här utveckling­en. Det skulle leda till politisk turbulens.

Turbulense­n kan dessutom få rejält med tilläggsbr­änsle av en ekonomisk kris som hotar efter coronakris­en. Det är delvis genom en frikostig stödpoliti­k som Kaczyński har skapat sin maktställn­ing, men om ekonomin inte ger möjlighet till en fortsättni­ng på den vägen kan en avgörande del av folket vända honom ryggen.

I söndagens presidentv­al står mer på spel än bara vem som ska sitta i presidentp­alatset vid Krakowskie Przedmieśc­ie i Warszawa de närmaste fem åren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland