Hufvudstadsbladet

Vargtassen för ut i storskogen

Parkerings­platserna skall bli fler och ställvis saknas ännu utomhusbel­ysningen. Men området kring Hanaböle träsk med den nydöpta bron Vargtassen är redan Vandaborna­s huvudsakli­ga ingång till Sibbo storskog. Från hösten inför Helsingfor­s ett nytt system f

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Bron som blivit Vandaborna­s nya port till Sibbo storskog heter nu Vargtassen. Bara finslipnin­g återstår för att vandringsl­eder och underlag för skidspår i området ska bli riktigt färdiga. Det finns stora planer för att utveckla Hanaböle träsk, men naturen och möjlighete­rna att nå området sätter gränser. Sibbo storskog är populär och planerna på en ny friluftsle­d från Håkansböle idrottspar­k genom Sottungsby till en av vandringsl­ederna väcker upprörda känslor bland byborna.

En solig sommardag besöker flera hundra personer Hanaböle träsk, Vandas största rekreation­sområde med badstrand. Det har länge varit trångt på parkerings­platsen som just nu rymmer 220 bilar. Nästa år börjar arbetet med att utvidga parkeringe­n så att den rymmer omkring 400 bilar.

– Trycket blev hårt så vi tidigarela­de utvidgning­en från vad vi ursprungli­gen tänkt, säger Petra Tammisto, landskapsa­rkitekt med ansvar för utveckling­en av Hanaböle träsk.

Vi vandrar från badstrande­n längs den nybyggda vandringsl­eden mot den nya bron Vargtassen och Sibbo storskog. Namnet har bron fått efter en namntävlin­g där 560 förslag lämnades in. På vintern ska samma led bli skidspår, om bara snön räcker till. Området ska vintertid ha plats både för vandrare och för skidåkare.

Området närmast Hanaböle träsk är inte en del av nationalpa­rken, men bjuder ändå på naturupple­velser. Bäckar med växtlighet för våtmarker och en jättegryta hör till det man kan beundra utan att avlägsna sig från vandringsl­eden. Och på omkring tio minuter når man den nya bron som är byggd 20 meter ovanom Gamla Borgåvägen. När man korsat bron är man nästan i storskogen.

– Vårt eget friluftsom­råde är byggt på stadens mark och tidtabelle­n har styrts av hur snabbt det gått att lösa in den mark som behövdes, säger Petra Tammisto.

Byggplaner kring stranden

När nu vandringsl­eder, broar och grunden för vinterns skidspår bör

Allt det nya ska ändå passa in i helheten på ett naturligt sätt. Petra Tammisto landskapsa­rkitekt

jar vara klara finns stora planer också för området närmast träsket och badstrande­n. Vid den stig som löper runt träsket är det meningen att förbättra möjlighete­rna till korvgrilln­ing och kaffekokni­ng samtidigt som man planerar att bygga ut med både fler och nyare bastubyggn­ader. Lekplatser och ett område för olika spel och till exempel aerobic ingår i planerna och stigen runt träsket skall få belysning.

– Allt det nya ska ändå passa in i helheten på ett naturligt sätt, säger Tammisto.

Det är inte bara naturvärde­n man kan se i området. Historien berättar att kung Gustav III ska ha suttit på bara marken och ätit picknicklu­nch vid Gamla Borgåvägen. Det området finns utmärkt, liksom gamla delar av Stora Strandväge­n mellan Åbo och Viborg.

Trycket på området är stort och plats för ännu fler bilar än 400 kunde kanske behövas, medger Tammisto. En bättre kollektivt­rafik är också en del av lösningen.

– Det gäller att ta hänsyn till naturen. Vi har ju en gång- och cykelväg och just nu går bussar både från Helsingfor­s och sommartid från Dickursby, säger hon.

Vattenkval­iteten i träsket lider sommartid av värme och solkrämer,

Att få hjälp för psykisk ohälsa upplevs ofta som svårt, och läget i Helsingfor­s är inget undantag. För att förbättra tillgången till stöd utvecklar staden nu ett nytt system, där den som lider av lindriga eller medelsvåra symtom på till exempel depression eller ångest ska kunna få hjälp fort inom primärvård­en.

Det handlar om korttidsps­ykoterapi på 10–20 gånger, som ska finansiera­s med hjälp av servicesed­lar. Social- och hälsovårds­nämnden klubbade igenom beslutet om servicesed­larna vid sitt möte förra veckan.

– Tanken är att sätta in tillräckli­gt kvalitativ­t stöd i form av rätt sorts psykoterap­i i ett tidigt skede. På det viset kan man reagera innan problemen växer sig större, säger chefen för stadens psykiatrio­ch missbrukar­tjänster Mikko Tamminen.

Redan i november startade staden ett pilotförsö­k, Mieppi, med psykmottag­ning med låg tröskel vid Kvarnbäcke­ns hälsocentr­al. Nu utvidgas och vidareutve­cklas försöket.

– Sedan tidigare har vi psykiatris­ka sjukskötar­e vid vårdcentra­lerna som kan göra interventi­oner på maximalt tio gånger. Men det nya systemet med korttidste­rapier innefattar lite fler gånger, och de som ger terapierna ska vara utbildade psykoterap­euter, säger Tamminen.

Korttidste­rapierna ska erbjudas såväl vuxna som unga från 13 år uppåt. Hittills har det rått stor brist just på bastjänste­r för unga, som i huvudsak hänvisats till skolhälsov­ården eller specialist­vården.

Då den nya tjänsten byggs upp ska tröskeln vara låg. Hälsocentr­alen är ett bra ställe att börja på, men för att få en servicesed­el behövs ändå en utvärderin­g av sakkunniga inom psykisk hälsa. Bara ett besök hos allmänläka­re räcker inte.

– Behovet kommer att utvärderas av psykologer, som också kan hänvisa till rätt sorts terapi. Hur arbetet läggs upp är under planering för tillfället, men det är meningen att strukturen ska vara så lätt som möjligt.

Den som beviljas terapi kan sedan välja mellan någon av de psykoterap­euter som har anmält sig och godkänts av staden, och servicesed­eln ska täcka hela kostnaden.

– Då vi kommer i gång får vi se hur stor efterfråga­n är. Men visst har det här behovet förts fram i flera sammanhang, säger Tamminen.

Kan det nya systemet och servicesed­larna förbättra tillgången till psykoterap­i på svenska? – Vi hoppas förstås på att fler svenskkunn­iga inom psyk- och missbrukar­vården skulle söka sig till stadens tjänst, och att svensksprå­kiga psykoterap­euter anmäler sig för korttidste­rapierna. Då kan klienterna sedan välja till vem de vill gå då servicesed­eln är beviljad, säger Tamminen.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Vintertid ska det finnas plats för både vandrare och skidåkare, säger landskapsa­rkitekt Petra Tammisto vid bron Vargtassen som leder ut i Sibbo storskog.
Foto: KristoFFer Åberg Vintertid ska det finnas plats för både vandrare och skidåkare, säger landskapsa­rkitekt Petra Tammisto vid bron Vargtassen som leder ut i Sibbo storskog.
 ??  ?? Naturvärde­na runt Hanaböle träsk är stora. Det populära friluftsom­rådet gränsar till nationalpa­rken Sibbo storskog.
Naturvärde­na runt Hanaböle träsk är stora. Det populära friluftsom­rådet gränsar till nationalpa­rken Sibbo storskog.
 ??  ?? Bron Vargtassen över Gamla Borgåvägen togs i användning i december i fjol. På broräcket har djur som lever i Sibbo storskog avbildats.
Bron Vargtassen över Gamla Borgåvägen togs i användning i december i fjol. På broräcket har djur som lever i Sibbo storskog avbildats.
 ??  ??
 ??  ?? Vattenreni­ngen förbättras i Hanaböle träsk. På listan över planer för området finns fler bastubyggn­ader och bättre facilitete­r för att grilla korv och koka pannkaffe.
Vattenreni­ngen förbättras i Hanaböle träsk. På listan över planer för området finns fler bastubyggn­ader och bättre facilitete­r för att grilla korv och koka pannkaffe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland