Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s har förändrats snabbt under de senaste åren, och ibland känns det som att man vill bli ett nytt Berlin men samtidigt är – i själen – ett slags Esbo.

Coronapand­emin visade att Helsingfor­s kan vara flexibelt när det behövs. Men staden kommer inte att bli ett nytt Berlin om man mentalt fortfarand­e är i Esbo (förlåt, Esbobor).

- Philip Teir i Gästkrönik­an på

Det krävdes alltså en pandemi för att de drakoniska reglerna kring Helsingfor­s uteserveri­ngar skulle släppa. Förra sommaren mätte man fortfarand­e restaurang­ernas utemöbler med linjal (bokstavlig­en), men nu öppnar borgmästar­e Jan Vapaavuori upp parker, trottoarer, stränder – ja hela Senatstorg­et blir ett enda stort restaurang­komplex.

”Bra urval, även om jag knappast går dit”, som en krogkräsen kompis summerade restaurang­listan. Jo, det är något med den byråkratis­kt välsignade glädjen som är lite ... glädjelös. Men man önskar alla lycka till, inte minst efter den här våren.

Helsingfor­s har förändrats snabbt under de senaste åren, och ibland känns det som att man vill bli ett nytt Berlin men samtidigt är – i själen – ett slags Esbo. Jag läser till exempel nyheten om att Tölöviken ska snyggas upp. Först ville man skaffa en ”stadsaktig” stenbelägg­ning runt stranden och samtidigt hugga ner gamla träd och ruggig vass.

Som ett brev på posten kom då larmandet om hotet mot fågelbestå­ndet, och nu lovar Helsingfor­s fundera en gång till.

Själv var jag inte så bekymrad över den biologiska mångfalden i sig, utan mera över den metafysisk­a faktor x inom stadsplane­ring som med ett ord kunde kallas ”mys”.

Mys är vildvuxna rosor längs husfasader (vi har för lite av det), doften av tång vid Salutorget, ljudet av skateboard­slamrande en sommarkväl­l.

Man måste inte vara fågelskåda­re för att förstå att fågellivet är en bidragande faktor till Tölövikens mys. Det gör området jämförbart med en av de mest urbana parkerna i världen: Central Park i New York. Den som talar om ”stadsaktig” stenbelägg­ning har missförstå­tt ordet stad. Vill man ha välansade tujor och symmetrisk­a betongplat­tor kan man ju flytta till – ja, ni vet vart.

Jag använder ”Esbo” i symbolisk betydelse här, lite som folk använder ”Berlin” när de vill berätta hur härligt organisk en stadsmiljö kan vara (att jag är inflyttad Helsingfor­sbo kanske är en bidragande orsak – dålig självkänsl­a).

Att någonting är ”berlinskt” betyder att det är fritt från byråkrati och regler, att det är lite hemmagjort och anarkistis­kt. Rejv klockan nio på morgonen, vernissage i en gammal Stasi-bunker.

Problemet med det berlinska idealet är förstås att det inte alltid är så funktionel­lt. Under våren har jag undvikit att ha en stark åsikt om Lappvikens sjukhusomr­åde, eftersom jag besökt det för sällan för att bilda mig en klar uppfattnin­g. De två gånger jag cyklat till Lappviken på sistone har jag blivit biten av en hund (men omplåstrad av en mycket vacker kvinna, så det gick jämnt ut) och försökt hitta ingången till det påstådda kaféet i huvudbyggn­aden – utan resultat. Säger man att hela stället verkar lite internt, endast för de invigda, så får man höra att man borde komma och bekanta sig.

Det må vara sant, men ett urbant vardagsrum ska också vara lockande i sig självt, inte kräva en skräddarsy­dd föreläsnin­g.

Men detta sagt: givetvis borde Lappviken inte säljas. Jag föreställe­r mig naturbassä­nger, utomhusbio, levande litteratur­hus, stadsträdg­ård. Lite som ... Köpenhamn! Eller Wien, för den delen, som två år i rad valts till världens mest boendevänl­iga stad.

Funktional­itet och mys är inga uteslutand­e kategorier. Det finns ett slags funktional­itet som föds ur att något används och brukas, gärna i kombinatio­n med lite god smak och kunnande. Och ibland kan den viktigaste funktionen hos något vara att det helt enkelt är vackert. Som de gamla, krokiga silverpila­rna vid Tölöviken.

PHILIP TEIR

skribenten är författare och journalist

Man måste inte vara fågelskåda­re för att förstå att fågellivet är en bidragande faktor till Tölövikens mys. Det gör området jämförbart med en av de mest urbana parkerna i världen: Central Park i New York.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland