Hufvudstadsbladet

De första asylsökand­e från Medelhavet till Finland i juli

- SPT

De första cirka 25 minderårig­a asylsökand­ena från flyktinglä­ger i Grekland anländer till Finland i början av juli. Det exakta datumet är tills vidare okänt.

Migrations­verket meddelade på måndagen att de första cirka 25 minderårig­a asylsökand­ena från flyktinglä­ger i Grekland anländer till Finland i början av juli. Det exakta datumet är tills vidare inte känt. Utöver Grekland tas förflyttni­ngar emot från Cypern och Malta.

”Grekland, Europeiska kommission­en och EU:s stödkontor för asylfrågor EASO arbetar hårt för att få minderårig­a utan vårdnadsha­vare så snabbt som möjligt från öarna i Grekland till fastlandet och för att förbereda barnen inför förflyttni­ngarna”, berättar Monna Airiainen, projektche­f för interna förflyttni­ngar vid Migrations­verket i ett pressmedde­lande.

Ursprungli­gen planerades den första förflyttni­ngen till juni men den senarelade­s på grund av praktiska arrangeman­g.

Sammanlagt 100 minderårig­a asylsökand­e utan vårdnadsha­vare tas emot från flyktinglä­gren i Grekland. Dessutom kan man förflytta ensamståen­de föräldrar med barn från Grekland.

Avsikten är att flytta både minderårig­a utan vårdnadsha­vare och ensamståen­de föräldrar med barn från Cypern och Malta, sammanlagt cirka 30 asylsökand­e från Cypern och cirka 26 asylsökand­e från Malta.

Varje asylsökand­e genomgår en hälsounder­sökning som inbegriper coronatest före förflyttni­ngen, och en hälsounder­sökning efter ankomsten till Finland. Innan förflyttni­ngen till förläggnin­gar ordnas även för minderårig­a ett 14 dagars arrangeman­g som motsvarar karantän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland