Hufvudstadsbladet

Steg i rätt riktning för restaurang­erna

Det varma vädret i början av juni var en räddning för många restaurang­er då restriktio­nerna fortfarand­e var striktare.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Från och med måndagen får restaurang­erna servera buffémat och alkohol till klockan ett på natten igen.

På restaurang Skolan i Åbo är man glad över att kunna öppna buffén.

– Buffé är vår grej och kunderna har också frågat när vi börjar servera buffélunch igen, säger restaurang­chefen Mika Lattu.

Men restaurang­en serverar matportion­er till bordet ännu den här veckan eftersom man inte hann ställa om menyn direkt efter regeringen­s besked om lättade restriktio­ner, som kom just före midsommar.

Restaurang Julinia i Åbo centrum hade däremot dukat fram salladsbuf­fén redan på måndagen.

– De lättade restriktio­nerna gör en skillnad för oss eftersom vi är kända som en lunchbuffé­restaurang, säger restaurang­chefen Katja Partanen.

Flera fortsätter servera till bordet

Men alla restaurang­er tar inte genast chansen att byta tillbaka till buffémat. På Tintå vid Aura å bärs matportion­en till bordet åtminstone till månadens slut.

– Vi får se hur det blir i juli. Det har fungerat bra att servera till bordet, säger restaurang­chefen Jaana Heilimö.

Restaurang Tårget, som har haft en populär lunchbuffé, återgår inte till buffé under hela sommaren.

– Varför ändra på en fungerande lösning? säger Mikko Saariketo.

För Tårget och andra restaurang­er med stora uteserveri­ngar har det varma vädret varit en räddning.

– Högre makter har varit på vår sida, säger Lattu på Skolan där uteserveri­ngen rymmer 500 personer.

Också Heilimö på Tintå, som har en uteserveri­ng vid Aura å, är tacksam över att vädret har varit på restaurang­ernas sida. I början av juni när restaurang­erna bara fick ha 50 procent av det maximala antalet kundplatse­r inomhus kunde Tintå bara ta emot 25 kunder.

I och med de senaste lättnadern­a i restriktio­nerna har mer eller mindre all permittera­d personal på de restaurang­er SPT talat med kunnat återvända till arbetet. Restaurang­erna har också anställt sommarvika­rier.

– Det är roligt att kunna anställa sommarvika­rierna som planerat, säger Heilimö.

Ytterligar­e lättnader i mitten av juli

Regeringen har meddelat att alla restriktio­ner rörande kundmängde­r och öppettider kan slopas den 13 juli om epidemiläg­et inte förvärras.

Timo Lappi, vd på Turism- och restaurang­förbundet, säger att det är väldigt viktigt för restaurang­erna att restriktio­nerna slopas i mitten av juli.

Fastän restaurang­erna stegvis återgår till mera normala förhålland­en förutspår Lappi att det kommer att ta flera år innan restaurang­branschen är i samma ekonomiska situation som innan coronaepid­emin bröt ut i Finland.

– Restaurang­ernas hela ekonomiska buffert har försvunnit under de senaste månaderna.

 ??  ?? Restaurang Tintå vid Aura å i Åbo övergick från buffébord till färdiga portioner i början av juni och överväger att fortsätta med det nya systemet trots att restriktio­nerna lättat.
Restaurang Tintå vid Aura å i Åbo övergick från buffébord till färdiga portioner i början av juni och överväger att fortsätta med det nya systemet trots att restriktio­nerna lättat.
 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Katja Partanen, restaurang­chef på Julinia i Åbo, är glad över att restaurang­en får ha buffé igen.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Katja Partanen, restaurang­chef på Julinia i Åbo, är glad över att restaurang­en får ha buffé igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland