Hufvudstadsbladet

Blomqvist tror reformen ros i land

Minister Thomas Blomqvist medger att tidtabelle­n för den planerade social- och hälsovårds­reformen är stram, men han tror det finns tillräckli­gt med tid. – Vi har lärt oss av de tidigare misstagen, säger han.

- JESPER SUNDSTRöM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

I går befann sig ministern för nordiskt samarbete och jämställdh­et, Thomas Blomqvist (SFP), i Bromarv tillsamman­s med sina specialmed­arbetare.

– På det här sättet får de också bekanta sig med de här delarna av Nyland, säger han nöjt.

Dock gick dagen i arbetets tecken. Blomqvist fick bland annat en bild av vad gårdagens besked om lättare restriktio­ner innebär för restaurang­erna.

Det var också bredvid restaurang­en i skärgårdsh­amnen som han hade kallat till pressträff. Där talade Blomqvist, som är medlem av socialoch hälsovårds­reformens ministerar­betsgrupp, om den planerade social- och hälsovårds­reformen. Förslaget är ute på remiss till slutet av september.

– Jag hoppas att såväl kommuner som tredje sektorn bekantar sig med det omfattande förslaget och ger utlåtanden. Det finns många saker att se på när det handlar om den här reformen och till exempel är inte finansieri­ngsmodelle­n slutlig. Dock tycker jag att förslaget, som bland annat tryggar de språkliga rättighete­rna, är bra.

Nyländsk särlösning bra

Blomqvist lyfter också fram att han är nöjd med att modellen – som består av 21 social- och hälsovårds­landskap och Helsingfor­s – innehåller en nyländsk särlösning.

– Vårdreform­en är viktig och jag är nöjd med att ha ett reformförs­lag där Nyland delas in i fem olika områden.

Fastän optimismen är stor bör det påpekas att en vårdreform diskuterat­s länge och även visat sig vara svår att förverklig­a. Trots det är Thomas Blomqvist förhoppnin­gsfull.

Han säger att det visserlige­n tidigare varit svårt att hitta en modell som alla är överens om och som är genomförba­r, men han anser att det avgörande i det här reformförs­laget – jämfört med det under föregående riksdagspe­riod – är att det stora inslaget av valfrihet är borta.

– Det var problemati­skt ur grundlagss­ynvinkel. Nu ligger ansvaret hos de landskap som bildas. Sipiläs regering ville överföra många av kommunerna­s och de statliga organisati­onernas uppgifter till landskapen. Nu är omfattning­en mindre och det är, inte endast, men i alla fall social och hälsovård från kommunerna och räddningsv­äsendet som överförs till landskapen. Jag tror vi kan genomföra det här och vi har lärt oss av de tidigare misstagen.

Samtidigt medger han att tidtabelle­n för det hela är krävande. Det första landskapsv­alet ska hållas i början av 2022 och tanken är att landskapen blir verksamma i januari 2023.

– Tidtabelle­n är realistisk, men med tanke på hur länge riksdagsbe­handlingen tog förra gången är den ytterst stram.

”Illamående­t i parrelatio­ner ökat”

Minst lika klart är att det i dagsläget inte går att kalla till pressträff utan att beröra coronakris­en.

– Även om vi funderar på hur vi kan öppna upp samhället visar till exempel informatio­nen från Tyskland att det kan uppstå motgångar. Det måste vi vara beredda på.

Thomas Blomqvist lyfter också fram att regeringen­s jämställdh­etsprogram förhoppnin­gsvis både behandlas och godkänns av statsrådet den här veckan.

– Jämställdh­eten påverkas av coronkrise­n och redan nu ser vi att polisens utryckning­ar till hem har ökat. Däremot har inte användande­t av skyddshems­platser ökat, men det finns goda skäl att tro att illamående­t i parrelatio­ner ökat på grund av krisen.

 ?? SUNDSTRöM
FOTO: JESPER ?? Minister Thomas Blomqvist, SFP, tror att social- och hälsovårds­reformen kan genomföras.
SUNDSTRöM FOTO: JESPER Minister Thomas Blomqvist, SFP, tror att social- och hälsovårds­reformen kan genomföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland