Hufvudstadsbladet

Ovanligt varmt för att vara juni månad

Värmebölja och tropiska nätter väntar så gott som hela landet. De kommande fyra veckorna bjuder på riktig sommarvärm­e.

-

Resten av juni månad ser ut att leverera värme, värme och värme i så gott som hela landet. Under gårdagen höll sig temperatur­erna kring 20 grader, men redan i dag väntas kvicksilvr­et stiga i termometra­rna.

– I söder är det aningen svalare i början av veckan, men också där stiger temperatur­en mer och mer ju längre in på veckan vi kommer, säger Nina Karusto, meteorolog vid Meteorolog­iska institutet.

Redan på tisdag väntas det bli omkring 30 grader på många håll i landet.

Sannolikhe­ten för tropiska nätter, det vill säga nätter då temperatur­en inte sjunker under 20 grader, är hög mot slutet av veckan.

– Tropiska nätter är svåra att förutspå men sannolikhe­ten för dem är hög speciellt mot slutet av veckan.

Varma veckor att vänta

Det varma vädret ser också ut att vara här för att stanna. Att förutspå hur resten av sommaren kommer att se ut är rätt omöjligt, säger Karusto och än är det svårt att säga om vi får uppleva en repris av den historiskt varma sommaren 2010.

Prognosen för de kommande fyra veckorna vittnar ändå om hög sommarvärm­e också då juni övergår i juli.

– Denna vecka är märkbart varmare än normalt för tidpunkten, och det är ovanligt med så här varma dagar redan i juni. Men också de kommande fyra veckorna ser ut att vara varmare än sitt medeltal, kanske inte riktigt så mycket över medeltalet som denna vecka men varmare än det normala ändå.

– Regelbundn­a dopp i sjöarna, där vattentemp­eraturen närmar sig 25 grader, kan rekommende­ras för att uthärda värmen, skriver Meteorolog­iska institutet på Twitter.

Det var också en ovanligt varm midsommar. Helgens högsta temperatur var 28,7 grader och uppmättes i Kärkkä i Salo.SPT

 ?? FOTO:
MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Det varma vädret fortsätter.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Det varma vädret fortsätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland