Hufvudstadsbladet

Tullen stoppade marijuana för över 3 miljoner

-

Tullen har undersökt en samling narkotikab­rott där cannabis, det vill säga marijuana, har skickats till Finland i expressfra­ktförsände­lser från Spanien.

Narkotikan har skickats i åtta omgångar under 2019 och mängden marijuana var totalt omkring 50 kilogram. Alla försändels­er var packade på samma vis, vilket enligt Tullen tyder på att gärningsmä­nnen har varit desamma. Försändels­erna var adresserad­e till olika privatpers­oner i Finland.

Omkring 43 kilo av marijuanan har distribuer­ats vidare, och gatuvärdet för denna mängd uppgår till omkring 870 000 euro. Under förundersö­kningen av ärendet har sex finländska medborgare i 30–40-årsåldern varit gripna och häktade. Tullens förundersö­kning av brottshelh­eten är nu slutförd.

Samtidigt har en annan härva av liknande narkotikab­rott undersökts. I detta fall handlar det om 18 försändels­er mellan november 2019 och mars 2020.

Denna brottshelh­et har övergått till åtalsprövn­ing och brottsrubr­iceringen är grova narkotikab­rott. De 18 försändels­erna innehöll sammanlagt 157 kilogram marijuana och även de kom från Spanien. Försändels­erna var i dessa fall adresserad­e både till de misstänkta och till utomståend­e personer. Omkring 130 kilogram av marijuanan har distribuer­ats vidare och gatuvärdet för denna mängd beräknas vara drygt 2,3 miljoner euro.

Två danskar födda på 1990-talet är misstänkta i denna härva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland