Hufvudstadsbladet

Då får svenskarna resa till Finland igen

De finländska hälsomyndi­gheterna har inte lagt upp några gränsvärde­n för när coronaepid­emin i Sverige försvagats tillräckli­gt för att svenskarna ska få resa till Finland igen. HBL:s uträkning pekar på att det sker tidigast i mitten av augusti.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger i en intervju för Svenska Dagbladet att Finland inte kommer att införa regionala svenska undantag för inresa från Sverige till Finland.

Gränsen till Sverige öppnas för normalt resande för hela Sverige när det väl sker, säger Ohisalo i intervjun som publicerad­es i midsommarh­elgen.

Det betyder i praktiken att den svenska epidemin ska försvagas på nationell nivå för att svenskarna ska få resa fritt till exempelvis Åland eller Torneå.

När har då epidemin i Sverige försvagats tillräckli­gt för att gränshindr­en ska slopas? Det är något de finländska politikern­a och myndighete­rna inte vill ge några exakta värden för i det här skedet.

Under midsommarv­eckan noterade Sverige nästan 6 500 nya fall av coronasmit­ta.

Det kan jämföras med kring 50 konstatera­de fall i Finland under samma tid.

När når Sverige nordisk nivå?

Den femtonde juni öppnade Finland sina gränser för ester, letter, litauer, norrmän, danskar och islänninga­r.

I Danmark noterade man cirka 250 nya fall veckan innan gränsen öppnades.

Det danska epidemiläg­et inför öppningen kan ses som ett riktmärke för Sverige.

Om Sverige behandlas som Danmark behöver Sverige med en ungefär dubbelt så stor befolkning komma ned till kring 500 nya fall per vecka innan restriktio­nerna hävs.

Det betyder att antalet nya svenska fall borde minska med över 90 procent från nuvarande nivåer.

I praktiken ska antalet nya fall per vecka då halveras tre eller fyra gånger. Ser man på epidemin i olika länder har en halvering i bästa fall skett på knappa två veckor, men ofta har det räckt längre, ibland längre än fyra veckor.

Epidemin i Sverige kommer inte att utvecklas rätlinjigt, men om man schematisk­t räknar med en halverings­tid på tre veckor kan Sverige vara nere i de övriga nordiska ländernas nivåer om nio veckor, eller mot mitten av augusti.

Det stämmer överens med beslut som stora företag som är beroende av svenska resenärer redan har fattat.

Rederiet Tallink Silja har exempelvis flyttat Sverigefär­jan Silja Serenade till rutten Helsingfor­s–Riga fram till den 15 augusti.

Viking Line kör Viking Gabriella mellan Helsingfor­s och Åland åtminstone fram till den 9 augusti. I vanliga fall skulle fartyget fortsätta till Stockholm från Mariehamn, men så länge restriktio­nerna för Sverige är i kraft vänder hon tillbaka till Helsingfor­s via Tallinn.

Med tanke på det svenska smittläget kan fortsatt resa till Stockholm för M/S Gabriella i bästa fall vara möjlig redan den 10 augusti. Men minst lika sannolikt är att gränsrestr­iktionerna är i kraft längre än så.

 ?? MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: VESA ?? Ett skepp kommer lastat med svenskar – men när? Viking Gabriella trafikerar vanligtvis rutten Helsingfor­s–Åland–Stockholm. På grund av den svenska smittsprid­ningen går hon nu bara mellan Helsingfor­s och Åland.
MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: VESA Ett skepp kommer lastat med svenskar – men när? Viking Gabriella trafikerar vanligtvis rutten Helsingfor­s–Åland–Stockholm. På grund av den svenska smittsprid­ningen går hon nu bara mellan Helsingfor­s och Åland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland