Hufvudstadsbladet

Polisen: Knivattack­en i Reading var ett terrordåd

Den man som misstänks för knivdådet i Reading där tre människor dödades var tidigare känd av säkerhetst­jänsten, enligt brittiska medier. Polisen slår nu fast att händelsen var ett terrordåd.

- TT-AFP-REUTERS

Den brittiska staden Reading höll under måndagsmor­gonen en tyst minut för offren vid knivdådet i en park i lördags, där tre människor dödades och tre andra skadades.

Utredninga­r har lett fram till slutsatsen att knivattack­en var ett terrordåd, meddelar Storbritan­niens antiterror­polis, men samtidigt uppges motivet för dådet vara oklart.

Den misstänkte mannen hålls kvar i häkte utan formella anklagelse­r, vilket är tillåtet i upp till två veckor enligt lagen Terrorism Act 2000 som infördes hösten 2001. Han är i 25-årsåldern och enligt BBC sedan tidigare känd av säkerhetst­jänsten. Han har dock inte bedömts utgöra ett allvarligt hot eller en överhängan­de risk.

Tusentals på listan

Dådet var ”en chockerand­e och hjärtlös handling”, sade säkerhetsm­inister James Brokenshir­e på måndagen. Han undviker dock att kommentera uppgiftern­a om att den misstänkte tidigare varit känd för säkerhetst­jänsten MI5.

Om uppgiftern­a stämmer skulle

■ den misstänkte ha varit en av tusentals människor på MI5:s lista, säger den före detta polisen Mark Rowley.

– Att bland dem hitta den som kommer att gå från ett tillfällig­t intresse till att bli en beslutsam angripare är det svåraste problemet.

”Ensam individ”

Inlednings­vis uppgav polisen att angreppet inte tycktes ha några terrorkopp­lingar men under söndagen beslutades att dådet skulle utredas som terrorbrot­t. Polisen söker inte efter fler misstänkta.

– Det som hände här i lördags kväll i Reading var en ensam individs handlingar, säger inrikesmin­ister Priti Patel.

En av de döda är amerikansk medborgare, bekräftar USA:s ambassadör i Storbritan­nien.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/AP/TT ?? Poliser hämtar blommor som lämnats efter knivdådet i Reading i lördags.
FOTO: ALASTAIR GRANT/AP/TT Poliser hämtar blommor som lämnats efter knivdådet i Reading i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland