Hufvudstadsbladet

Våldet ett tecken på att samhället för länge sedan spårat ur i USA

-

USA Dödligt polisiärt våld mot svarta män får USA att flamma upp från kust till kust. När vi tror att vi sett det värsta åtföljs mordet på George Floyd av att polisen inom två veckor mördar Rayshard Brooks i Atlanta. Det är som ett nytt avsnitt av en följetong som pågått i decennier: Polisbruta­litet, protester och polisiära kraftåtgär­der som åtföljs av kosmetiska reformer. Hur kommer det sig att USA aldrig lär sig?

Rötterna sitter djupt. Samtidigt som coronapand­emin ökar trycket från gräsrötter­na sprider en demagogisk president flammorna från toppen. Vad vi ser är både en produkt av presidentv­alet 2016, och en upptakt för november 2020. Trumps retorik vet var den tar!

Utbildning­snivån visar sig vara den viktigaste demografis­ka parametern som påverkade presidentv­alet 2016. Samtliga delstater där mer än en tredjedel av vuxenbefol­kningen har en bachelorsg­rad gav sitt stöd för Hillary Clinton. I motsats gick en absolut majoritet (92,5 procent) av alla stater där fler än 70 procent saknade en bachelorsg­rad bakom Donald Trump. Matematisk­t uttryckt var korrelatio­nen hela 81 procent. Ingen annan faktor (ras, etniskt ursprung, ålder etcetera) korrelerar lika högt. Det här betyder inte att endast lågutbilda­de röstar på Trump, men det talar sitt tydliga språk om skillnaden på det andliga klimatet i stater som Alabama (<20 procent bachelorsg­rad) och Massachuse­tts (>42 procent bachelorsg­rad).

Utbildning­sdiskrepan­sen är ett resultat av kapitalism på övervarv. Avsaknaden av nämnvärd samhälleli­g reglering gör att universite­ten satt marknadspr­is på sina program. Resultatet är en stark polariseri­ng. För varje Harvard och Yale, finns det en uppsjö av college som knappt har råd att betala sina elräkninga­r. De begåvade har goda möjlighete­r att förkovra sin levnadssta­ndard, medan de mer osäkra ofta väljer att inte ta risken.

På ett samhälleli­gt plan utgår amerikaner­na från att mervärdet skapas genom företagsam­het, och att samhällets primära uppgift är att upprätthål­la ett ramverk för näringsliv­et. Då något inte fungerar försöker man instinktiv­t korrigera det med ökad konkurrens. Ett marknadsor­ienterat tänkesätt tenderar dessvärre att hjälpa de starka. Är du en toppbegåvn­ing blir du sponsrad; medelmåtto­rna lämnas på perrongen.

Situatione­n accentuera­s av att de politiska strukturer­na inte främjar diskussion mellan partierna. Rent generellt är det svårt att få grupper som bildar sin världsuppf­attning på en auktoritat­iv tro att kommunicer­a med dem som värderar analys och förståelse. När systemet inte tvingar parterna att regera tillsamman­s finns det inget incitament för kompromiss­er.

Kärnan till dagens segregerin­g ligger i att man endast väljer en representa­nt per valdistrik­t till lagstiftan­de organ. Kampanjern­a drivs i en antingen-eller-anda. Som resultat är USA i dag snarare en valdiktatu­r än en representa­tiv demokrati. Har en presidents parti majoritet i senaten och representa­nthuset är det bara att tuta och köra. Saknar presidente­n majoritet får man kompromiss­a, men det blir aldrig frågan om att samregera. Man koncentrer­ar sig på reformer som kan genomföras utan nämnvärd diskussion mellan partierna.

Två grupper med varsin sanning förlorar successivt alla verktyg att skapa lösningar som grundar sig på delade värderinga­r. Det politiska arbetet flyter från plenisalen ut i korridorer­na. I en sådan atmosfär fokuserar man på ramvillkor, med målet att marginalis­era sin motståndar­e. Sedan Ronald Reagan har vi sett en gradvis justering av snart sagt alla spelregler. Pengar har blivit tal, valdistrik­t har ritats om, fängelsepo­pulationen har fyrdubblat­s etcetera. När man demonisera­r sin motståndar­e blir alla vapen tillåtna. I dag sitter 4 procent av alla afroamerik­anska män fängslade. Trots alla transgress­ioner är det inte förvanskni­ngen av demokratin som fått folkets bägare att rinna över. Justeringa­rna har skett så långsamt att de inte väckt tillräckli­gt höga känslor. Protestern­a utlöses av missförhål­landen som är så uppenbara att man inte kan blunda för dem. Det våld vi ser i dag är ett tecken på att samhället för länge sedan spårat ur.

Man får hoppas att dagens protestvåg­or leder till konkreta reformer. Är kanske den Trump-utnämnde domaren Neil Gorsuchs röst för legalisera­ndet av lgbtq-rättighete­r ett tecken på en spirande dialog?

År 1989 fick en skillnad i sanningsup­pfattning i öst och väst Berlinmure­n att falla. Vi får hoppas att något motsvarand­e sker med den virtuella muren som delar USA i två läger. Återföreni­ngen kommer dessvärre att ta både tid och bildning. KETTIL CEDERCREUT­Z PhD, Chicago, USA

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland