Hufvudstadsbladet

Jävlar anamma

- MARTIN PAASI är sparekonom på bank.

Vid den senaste finanskris­en himlades vi i Finland över den offentliga sektorns skuld som då uppgick till 60 miljarder euro. Tack vare coronaviru­set och de därpå följda stödåtgärd­erna uppskattar Finansmini­steriet att den offentliga sektorns skuld om fyra år uppgår till 200 miljarder euro. Det kan vara motiverat, men klart är att vi är ordentligt skuldsatta i framtiden.

Det är inte bara Finland. Hela västvärlde­n ser ut att klampa i de japanska fotspåren rakt ner i zombieträs­ket. Denna utveckling fick än mer fart med coronaviru­set. Medan centralban­kerna världen över med sina pengar från cyberrymde­n köper ut alla värdepappe­r från marknaden förutom direkta aktier, finns det ingen annanstans för det egentliga kapitalet att ta vägen.

Resultatet blir stigande aktiekurse­r, ett kolossalt slöseri av resurser och att allt fler obotligt sjuka eller rent av döda zombiebola­g hålls vid liv. Karusellen snurrar så länge de viktigaste centralban­kerna fortsättni­ngsvis trycker ner excesslikv­iditet i strupen på marknaden. Givet att förtroende­t består. Tills det inte längre består. Då är det ”game over”.

Aktiemarkn­adens förväntade realavkast­ning sjunker i takt med att kurserna stiger. Ju dyrare aktier, desto lägre avkastning på de pengar man investerat. Därutöver sjunker företagens förmåga att åstadkomma avkastning allt eftersom ekonomiern­a stagnerar. Så var det ännu det där med centralban­ksåtgärder­na som knuffat marknaden uppåt. När de tar slut lär realiteten göra entré.

Hur skall vi då klara av att betala våra skulder? Ifall man ännu i framtiden oroar sig för sådant ser det dystert ut. Det finska pensionssy­stemet står redan nu för en fjärdedel(!) av allas lönekostna­d. Samtidigt blir de som skall tas om hand allt flera, medan de arbetsföra blir allt färre. Lägg till höjda skatter från allt dyrare låneskötse­l och skämtet om en ”lämna landet-skatt” slutar att vara roligt.

Alternativ­en är få och börjar bli något desperata. Politikern­a borde skapa strukturel­la förändring­ar. Det har de inte gjort och det lär de inte göra, på grund av den lättja centralban­kernas penningpol­itik möjliggjor­t. Finansieri­ngen av pensionssy­stemet borde vändas upp och ner. Vi borde fondera det som tas in i stället för att genast nästa dag betala ut rubbet. Solidium kunde stå som grundplåt i det här. En investerin­g om 5 000 euro köper en genomsnitt­lig finsk pension till en nyfödd.

Nyföretaga­ndet skapar jobbtillfä­llen där de avkastar mest. För verksamhet­en, grundarna, delägarna, arbetstaga­rna såväl som för välfärdssa­mhället. I Finland är framgång relativt demokratis­kt. Jyri Engeström som startat och sålt ett par miljardbol­ag och nu investerar i kommande sådana, räknar i Rahapodi-avsnittet 209 upp sex tydliga förutsättn­ingar en idé bör ha för att den med säkerhet skall bli en miljardver­ksamhet. Ingen förutsättn­ing handlar om att man skall vara född rik.

Att själv skapa ett miljardbol­ag låter kanske utopistisk­t, men det har gjorts. Flera gånger om. Inte i Finland, fastän våra förutsättn­ingar hör till de bästa i världen. Hög tid för lite jävlar anamma?

”Politikern­a borde skapa strukturel­la förändring­ar. Det har de inte gjort och det lär de inte göra.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland