Hufvudstadsbladet

George Floyd dog nog förgäves

- ROLF ZACHARIASS­EN, Esbo

RASISM Jag förutspår att George Floyds död, som åstadkom demonstrat­ioner och att några poliser åtalas, inte kommer att leda till en större förändring i den amerikansk­a rasinställ­ningen. Floyd dog nog förgäves.

Amerikansk raspolitik har långa och varaktiga anor, till exempel USA:s första president höll sig med slavar på sitt gods i Mount Vermont, Alexandria i Virginia. Det amerikansk­a inbördeskr­iget på 1860-talet handlade visserlige­n

om slaveriets avskaffand­e, men de frigivna slavarna betraktade­s som en undermålig ras, vars integratio­n stävjades i sydstatern­a med hjälp av Ku klux klan och andra segregeran­de metoder. Svarta kunder tolereras som artister och skådespela­re och meniga soldater, men inte som jämbördiga. Det var faktisk runt 100 år efter inbördeskr­iget det började hända något, under president John F. Kennedys administra­tion. Efter mordet på tre aktivister i Alabama samt skolintegr­ationen, som möttes med fasa och indignatio­n i flera stater samt mordet på Martin

Luther King, som hade en dröm om ett integrerat Amerika, började landet långsamt öppna sig för en mer integrerad livssyn.

Den låg visserlige­n mera på ytan än i de djupa leden. Rasistiska polisskjut­ningar av svarta har under de senaste decenniern­a visserlige­n väckt lokal indignatio­n, men allt har i det stora hela förblivit som förr.

Efter att Barack Obama som mörkhyad valts till president trodde jag att man äntligen i USA blivit mer rastoleran­t, men nej. Poliser sköt fortfarand­e svarta, utan påföljd.

President Donald Trump har haft andra problem hittills, och återval ligger främst på hans agenda. Hans friande till ”rednecks” har gjort det mer legitimt att skylla på svarta och den latinameri­kanska befolkning­en för alla svårighete­r.

Floyds död är bara en liten episod som snart glöms bort. Å andra sidan kan vi inte yvas så mycket själva över vår rastoleran­s. Se på hur vi under seklens lopp behandlat och fortsättni­ngsvis behandlar samerna, och deras urgamla rättighete­r till fiske och renskötsel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland