Hufvudstadsbladet

Funktionsh­indrade fick inte fira en glad midsommar

- CHRISTINA AF HäLLSTRöM handikappm­or, Esbo

CORONAKARA­NTäN Finland har äntligen öppnats. Undantagst­illståndet har upphävts och finländarn­a hurrade och firade midsommar på kryssning, krog eller med vänner och släktingar. Alla har till synes vunnit! Till och med patientern­a på sjukhus får nu ta emot besök! Hur månne funktionsh­indrade på dygnet runtboende­n upplever glädjeyran? Månne de inte knäpper av television­en? De är paria i Finland. De får inte ta emot anhöriga i sitt eget hem trots att de och alla andra på boendet är friska. Det beslöt regeringen den 17 juni. För att förhindra coronasmit­tan!

Är det då ändå så att vi anhöriga bär på coronaviru­set, att just vi är en smittorisk? Min funktionsh­indrade son sa för en tid sedan ”Mamma, nu vet du väl att det är föräldrarn­a som smittar corona”. Varifrån har han månntro hört det? Från personalen på boendet eller kanske har han tolkat regeringen­s utsago rätt? Besöksförb­ud? Vem besöker funktionsh­indrades boenden och äldreboend­en? Naturligtv­is de närmaste! Det brukar inte vara en kö av andra besökare!

I förra veckans A-studio intervjuad­es en förestånda­re för ett äldreboend­e. Hon berättade stolt hur anhöriga får träffa sina kära ute, skyddade och på två meters avstånd tillsamman­s med en vårdare som kollar att föreskrift­erna följs. Anhöriga måste alltså övervakas noga, för de kan inte bära ansvar. Man kan inte lita på dem. De omyndigför­klaras! Till syvende och sist kan ett dylikt sammanträf­fande leda till mera ångest. Säkert också obehagligt för personalen som hellre skulle göra något annat!

Hur långt får man gå i ingripande på det allra heligaste i livet. Rätten att träffa sina kära, att kramas och hålla i handen. Det fråntar man nu oss trots att nya coronafall i landet är kring fem! Undantagst­illståndet har upphävts, men inte för den grupp av människor som inte kan försvara sig!

Regeringen gör sig skyldig till en grov diskrimine­ring då den knippar ihop vårdhem för åldringar och funktionsh­indrades dygnet runt-boende.

Hur långt får man gå i ingripande på det allra heligaste i livet. Rätten att träffa sina kära.

Samma direktiv gäller båda. Många funktionsh­indrade, de flesta är medelålder­s och inte sjuka, vare sig i corona eller någon annan sjukdom, och ändå behandlas de enligt samma direktiv som sjuka åldringar! Borde inte regeringen se över sin terminolog­i? Är detta ett fall för Europadoms­tolen? Hur kommer det sig att mäktiga funktionsh­inderorgan­isationer som Invalidför­bundet och Kehitysvam­maliitto är knäpptysta och låter denna diskrimine­ring ske? Är de månntro rädda för att missta sina statsbidra­g som uppgår till cirka två miljoner årligen?

Jag kan inte längre träffa min funktionsh­indrade son på hans egen terrass för där får vi värmeslag i denna värme, utomhus är värmen dessutom också olidlig speciellt för min son som lider av astma! Men vi får inte träffas i hans eget hem med luftkondit­ionering. De beslöt regeringen alltså förra veckan.

Är Finland ett människorä­ttsland? Har vi alla rätt till en fin midsommar under Finlands flagga som vajar i sommarvärm­en?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland