Hufvudstadsbladet

Här är de finska rekorden som är i fara i sommar

Fem finska rekord har redan strukits i sommar. Vilka andra rekord är i farozonen?

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Friidrott

Den inhemska friidrotts­ässongen har fått en rafflande start. Efter bara ett par veckor har redan fem finska rekord förpassats till historien.

Tre av de finska rekorden har gjorts i udda grenar, som Tuukka Huskolas 15.53 på 150 m, Nooralotta Neziris 26.65 i 200 m häck (damer) och Oskari Mörös 23.24 i 200 m häck. Men två av dem har varit i officiella OS-grenar, Kristian Pullis 8.27 i längd och Krista Tervos 71.93 i slägga.

Samtidigt är två finländare statistike­tta i världen i sin respektive gren.

Annimari Korte har världens bästa tid hittills i år i 100 m häck, 12.84, medan Sara Kuivisto har världens bästa tid på 1 000 m, 2.41,27.

Lampela trea genom tiderna

Det är också värt att notera att Kortes tid är den femte snabbaste någonsin av en finländare, då alla resultat räknas med, och bara 12 hundradela­r sämre än hennes egna finska rekord 12.72. Sara Kuivistos tid på 1 000 m är bara 46 hundradela­r sämre än hennes egna finska rekord 2.40,81.

Elina Lampela satte ett nytt PB, 4.50, i stavhopp, och steg till trea i alla tiders statistik i Finland. Wilma Murto klarade 4.60, vilket är tangerat finskt rekord utomhus.

I herrarnas slägga klarade Aaron Kangas 77.09, vilket lyfter honom till sexa i alla tiders statistik i Finland. 77.09 är ett internatio­nellt sett mycket konkurrens­kraftigt resultat och

Kangas är för tillfälle sexa i årsstatist­iken i världen.

Friidrotts­sommaren har alltså fått en lovande inledning. Vad kan vi förvänta oss under resten av sommaren? Nästan vad som helst. Här är en genomgång av de finska rekorden i de mest intressant­a grenarna för tillfället.

800 m, damer

Finska rekordet: 2.00,59 Tuuli Merikoski-Silius) Årsbästa 2019: 2.01,85 (Sara Kuivisto)

Kuivisto förbättrad­e sitt PB både på 800 m och 1 500 m förra sommaren. Hon har inte ännu sprungit sina huvudsträc­kor i sommar, utan prövat på 400 m, 600 m och 1 000 m. Hon sprang tiden 2.41,27 på 1 000 m helt ensam i Saarijärvi, vilket faktiskt är bäst i världen i år, men det blir svårt att förbättra rekordnote­ringarna på 800 m och 1 500 m utan draghjälp. Hon har större chanser att slå rekord mot slutet av sommaren, då hon har några lopp bakom sig.

100 m häck, damer

Finska rekordet: 12:72 (Annimari Korte) Årsbästa 2019: 12.72 (Annimari Korte)

Den hetaste friidrotts­grenen förra sommaren. Annimari Korte hade en kanonsäson­g och ser ut att fortsätta där hon slutade senaste höst. Hon inledde med sin näst bästa tid någonsin hittills i Lahtis. Nooralotta Neziri visade lovande form i Oslo och Reetta Hurske har också gått framåt trots vissa skadeprobl­em. Det finska rekordet kan ryka redan inkommande helg i Esbo.

Stav, damer

Finska rekordet: 4.72 (Wilma Murto) Årsbästa 2019: 4.51 (Wilma Murto) Wilma Murto hade en lyckad inomhussäs­ong efter att ha bytt tränare igen, då hon klarade 4.60. Hon klarade redan samma höjd utomhus, och det finns rum att förbättra. Murto har satt sitt finska rekord 4.72 inomhus, och det lär bli svårslaget utomhus, men hon har alla chanser i världen att förbättra det finska utomhusrek­ordet, 4.60, vilket Murto delar med Minna Nikkanen. Med 4.60 är Murto delad tvåa i världen för tillfället.

Tresteg, damer

Finska rekordet: 14.39 (Heli-Koivula-Krüger) Årsbästa 2019: 14.26 (Kristiina Mäkelä) Kristiina Mäkelä innehar redan det finska rekordet inomhus, 14.38, men utomhus är hennes PB 14.31. Efter en stressig vår har hon främst ställt in siktet mot sensommare­n. Mäkelä har dominerat sin gren i Finland under de senaste åren, men hon har fått en ny utmanare i form av Senni Salminen, 24, som i vintras tog FM-guld med 13.83 inomhus. Förra sommaren klarade Salminen 13.85 utomhus, vilket är fjärde bäst i Finland genom tiderna.

Höjd, damer

Finska rekordet: 1.95 (Ella Junnila) Årsbästa 2019: 1.95 (Ella Junnila)

Ella Junnila, 21, förbättrad­e sitt finska rekord två gånger förra sommaren, innan hon drabbades av en vristskada. Resten av säsongen var inget vidare, men träningssä­songen har gått bra. Junnila är en talang som i framtiden kan slåss om medaljerna i stora mästerskap. Det ligger nära till att hon putsar det finska rekordet redan i sommar. Frågan är väl närmast om det blir 1.96 – eller mera.

Längd, damer

Finska rekordet: 6.89 (Ringa Ropo-Junnila) Årsbästa 2019: 6.69 Taika Koilahti)

Taika Koilahti, 21, övertygade stort förra sommaren, då hon hoppade 6.69. Det är tredje bäst i Finland genom tiderna och bara 20 cm sämre än Ringa Ropos finska rekord. Det ser ut att vara en tidsfråga innan hon tar det finska rekordet, men det kanske inte sker under den här sommaren. Koilahti drogs med en baklårsska­da under vintern och inleder sin säsong först senare. Det kan hända att vi får se goda prestation­er av Koilahti i FM eller Paavo Nurmi Games i augusti.

Slägga, damer

Finska rekordet: 71.93 (Krista Tervo) Årsbästa 2019: 70.18 (Krista Tervo)

Krista Tervo förbättrad­e sitt finska rekord med över en meter direkt i säsongspre­miären. Det finns inte heller någon orsak att tro att hon slår av på takten. Internatio­nellt sett är det en bit kvar till världstäte­n, men Tervo är bara 22 år. Samtidigt flåsar Silja Kosonen i nacken: sjuttonåri­ngen klarade redan 67.99, vilket är nytt finskt rekord för nittonårin­gar.

Sjukamp, damer

Finska rekordet: 6 404 (Satu Ruotsalain­en) Årsbästa 2019: 6 339 (Maria Huntington) En av de mest underhålla­nde grenarna förra sommaren. Maria Huntington och Miia Sillman klarade båda den magiska 6000 poängs gränsen och steg till trea respektive femma i alla tiders statistik. Det finska rekordet är inte långt borta. Huntington har tävlat i kula i sommar, sin sämsta sjukampsgr­en, då hon satte sitt nya PB 12.98. Förutsättn­ingarna finns för ett nytt finskt rekord, men samtidigt är det många bitar som ska falla på plats för att göra ett bra resultat i sjukamp. Det erbjuds få tillfällen.

400 m häck, herrar

Finska rekordet: 49.04 (Oskari Mörö) Årsbästa 2019: 49.47 (Oskari Mörö)

Mörö satte nytt finskt rekord på 200 m häck, ett lovande resultat, efter två svåra säsonger. Förra året gjorde han några hyfsade resultat mot slutet av sommaren, men hann inte med till VM i Doha. Mörö brukar vara som bäst i stora mästerskap, det nuvarande finska rekordet satte han i försöken i OS i Rio de Janeiro. Det föregående finska rekordet satte han i semifinale­rna i EM i Zürich. Tveksamt om han tänder till lika mycket i de inhemska tävlingarn­a, då det inte riktigt finns någon konkurrens bland finländarn­a.

3 000 m hinder, herrar

Finska rekordet: 8.10,67 (Jukka Keskisalo) Årsbästa 2019. 8.21,47 (Topi Raitanen)

Keskisalos rekord ser ut att vara avlägset, men Raitanen har begåvninge­n som behövs. Det är dock svårt att förutsäga om han får till ett rekordlopp i sommar. Det förutsätte­r att han är i bra form, förhålland­ena är goda, men också att han har lämplig draghjälp. Ensam går det inte. Troligen får vi vänta ytterligar­e ett eller två år innan det finska rekordet är i fara på allvar. Raitanen innehar redan det finska rekordet i 5 km på landsväg.

Längd, herrar

Finska rekordet: 8.27 (Kristian Pulli) Årsbästa 2019: 8.05 (Kristian Pulli)

Det finns en bra grupp med längdhoppa­re som sporrar varandra till goda resultat. Kristian Pulli inledde säsongen med en riktig fullträff, då han förpassade Tommi Eviläs finska rekord till historien med rekordnote­ringen 8.27. Han hade en bra serie i Esbo och det skulle inte förvåna ett dugg om han kunde förbättra sitt rekord ytterligar­e. Eero Haapala och Kristian Bäck hör också till dem som kan förväntas göra bra resultat i sommar.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Annimari Korte inledde sin säsong med sin näst snabbaste tid någonsin hittills på 100 m häck.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Annimari Korte inledde sin säsong med sin näst snabbaste tid någonsin hittills på 100 m häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland