Hufvudstadsbladet

Fortfarand­e i polemik

Åldern har av allt att döma inte förtagit den vrede mot hyckleri och förljugenh­et som gav bränsle åt ett av Svenskfinl­ands framståend­e moderna författars­kap.

- OTTO EKMAN

Den venerable ärkeprovok­atören Christer Kihlmans radiopjäs Svaret är nej är på många sätt en paradoxal upplevelse. Där finns det självklara: att det som från början var ett avböjande brev riktat till Lilla Teaterns chef Asko Sarkola där Kihlman inte bara meddelar att han vägrar skriva en pjäs på beställnin­g utan också, i ett eko av Platon, tar avstånd från hela teaterkons­ten som en ”lögn” har nu förvandlat­s till teaterpjäs, med Dan Henriksson som inlevelsef­ull tolkare av Kihlman själv. Det finns också det faktum att Kihlman, i texten som skrevs för över tjugo år sedan, upprepade gånger refererar till sin egen nära föreståend­e död, men att pjäsen uppförs hela två decennier senare för att fira hans 90-årsdag.

Den sista ironin i Svaret är nej är dock den intressant­aste. Kihlman ber i sin bittra, av sarkasm drypande monolog inte om ursäkt för sin roll som ”arg gubbe” utan snarast omfamnar den. Med den flyhänta vana som ett liv vigt åt provokatio­n mot Svenskfinl­ands borgerliga artighetsk­onventione­r gett honom släpar han fram elefanten i mitten av rummet och lutar sig in i en yngre lyssnares fördomar om gnällande baby boomers på ett sätt som nästan känns entusiasti­skt. Ändå finns det mycket i hans iakttagels­er som känns rent förunderli­gt relevanta och aktuella ännu nästan ett kvartsseke­l efter att han först iklätt sig rollen som gamlingen ingen längre orkar lyssna på.

Mycket gammalmodi­gt också

Det finns också mycket i hans svada som känns gammalmodi­gt, rentav arkaiskt. När han trotsigt slänger sig med n-ordet för att förkunna att han minsann gjort sitt bästa för att älska alla människor under sitt liv, och sedan drar till med det en gång till bara för att ge en liten pikant krydda åt en klyschig kritik av den västerländ­ska konsumtion­slivsstile­n, är det omöjligt att inte himla med ögonen. Om Kihlmans livshållni­ng och hur den reflektera­t hans egna personliga och politiska val i livet har redan skrivits och debatterat­s i så många omgångar att jag har svårt att tro att jag kan lägga något originellt till den debatten. Jag nöjer mig med att påpeka att mina invändning­ar mot just n-ordet inte enbart har att göra med Kihlmans favorit-hatobjekt ”borgerlig politisk korrekthet” utan också har en rent praktisk aspekt: såna barnsliga slängar är också på ett rent stilistisk­t plan ett lätt sätt att få en stor del av publiken att (vare sig de håller med en eller inte) tappa en stor del av intresset för ens mer intrikata poänger.

Konsumtion­skapitalis­m och moralisk häxjakt

Men det finns också mycket värdefullt att ta vara på i Kihlmans monolog, vare sig lyssnaren håller med honom fullt ut eller inte. Hans sätt att knyta samman tanken om ”historiens slut”, marknadsst­yrningen och konsumtion­skapitalis­mens framfart över världen, och erosionen av de bildnings- och samhällsid­eal som utgör fundamente­n för den västerländ­ska demokratin för tankarna till två av mina egna nuvarande favoritref­erensobjek­t för att förstå världen: den brittiske kulturteor­etikern Mark Fisher och den amerikansk­e historiker­n Christophe­r Lasch. Dessa två har från var sitt håll, såsom Kihlman också gör, analyserat hur olika former av kollektiv moral och dubbelmora­l används som självrättf­ärdigande vapen och förskönand­e fernissa av personer eller samhällskl­asser som främst är intressera­de av att öka sin egen makt över andra.

Det är onekligen intressant att reflektera över hur Kihlman använder begreppet ”politisk korrekthet”, inte för att beskriva den ytligt antirasist­iska, feministis­ka eller könsmaktsk­ritiska jargong som är populär främst bland delar av den utbildade västerländ­ska medelklass­en i dag, utan för den ytligt Bibelinspi­rerade homofobi som samma utbildade medelklass propagerad­e för och institutio­naliserade under 1800-talet. Då Kihlman talar om hur Bibelns tolerans- och kärleksbud med hjälp av selektivt och ur kontext tolkade brottstyck­en förvanskas till ett medel för att tvärtom hunsa och undertryck­a medmännisk­or för att skaffa uttolkaren fördelar väcker det omedelbart associatio­ner till Fishers

avståndsta­gande från delar av den brittiska vänstern i essän Exiting the Vampires Castle. Men också till det svidande genmäle som Lidija Praizovic publicerad­e i Aftonblade­t den 25 maj som svar på Athena Farrokzhad­s dödsruna över den bortgångne poeten Yahya Hassan, där hon beskyller Farrokzhad för att utnyttja en postkoloni­alt inspirerad offerretor­ik för att dölja sitt hänsynslös­a machiavell­iska maktspel i den svenska kulturvärl­den.

I relation till dessa samtida debatter känns Svaret är nej ibland som ett riktigt uppfriskan­de aktuellt inlägg, men tyvärr riskerar de intressant­are partierna ibland att drunkna i upprepning­ar och frossande i invektiv, riktade antingen mot den värld som Kihlman rasar mot eller, med överdriven (eller kanske överspelad?) ironi, mot berättaren själv. Att pjäsen är publicerad på Youtube, i korta femton till tjugo minuters klipp, gör att det är frustreran­de svårt att lyssna på den oavbruten under en tankestimu­lerande promenad, vilket annars skulle ha varit mitt föredragna sätt att smälta den komplexa, innehållss­päckade helheten. Om Klockriket­eatern därför skulle publicera Svaret är nej också som en oavbruten ljudfil på teaterns hemsida eller någon poddplattf­orm skulle detta bli mer lyssnarvän­ligt. Även om de partier i pjäsen där Kihlman ger utlopp för sin teknikfien­tlighet och sitt bekvämligh­etsförakt får mig att anta att han själv skulle bli ytterst irriterad av detta förslag.

Med den flyhänta vana som ett liv vigt åt provokatio­n mot Svenskfinl­ands borgerliga artighetsk­onventione­r gett honom släpar han fram elefanten i mitten av rummet och lutar sig in i en yngre lyssnares fördomar om gnällande baby boomers på ett sätt som nästan känns entusiasti­skt.

Otto Ekman

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Christer Kihlman fotografer­ad med anledning av sin 80-års dag.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Christer Kihlman fotografer­ad med anledning av sin 80-års dag.
 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? En yngre Christer Kihlman. Arkivbild.
FOTO: HBL ARKIV En yngre Christer Kihlman. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland