Hufvudstadsbladet

Peter Englund

-

● Född: 1957 i Boden. ”Hade en lycklig uppväxt i Norrbotten i en arbetarkla­ssfamilj.”

● Bor: I Uppsala.

● Familj: Nyskild. Fem barn.

● Bakgrund: Historiker, disputerad­e 1989 vid Uppsala universite­t med en avhandling om stormaktst­iden. Parallellt med det akademiska arbetet skrev han den populärvet­enskapliga boken Poltava som blev hans genombrott som författare. Blev 2001 professor vid Dramatiska institutet i Stockholm. Sitter i Svenska Akademien sedan 2002. Var ständig sekreterar­e mellan 2009 och 2015 då han efterträdd­es av Sara Danius. Lämnade 2018 Akademiens arbete i protest men valde att komma tillbaka.

● Böcker i urval: Brev från nollpunkte­n (1996), Silvermask­en – En kort biografi över drottning Kristina (2006), Stridens skönhet och sorg – första världskrig­et i 212 korta kapitel (2008) följdes sedan av en bok för vart och ett av krigets år där Englund skildrade kriget utifrån de människor vars liv påverkades.

● Läser just nu: Fröjdeleka­r av historiker­n Annika Sandén. ”När jag läser fiktion blir det klassikern­a, nyligen Stendahl.”

● Nästa bok: ”Vi får se. Jag har en bok som jag började med för längesedan, ’Snö – en kort historik’ ska den heta.”

● Om möjlighete­rna för Svenska Akademien att dela ut ett Nobelpris under pandemihös­ten: ”Det är svårt att se. Om vi säger så här: det finns ju definitivt en hotbild om man tänker på Blå hallen och Konserthus­et och genomsnitt­såldern på en Nobelprist­agare.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland