Hufvudstadsbladet

Hellre snål än klok och vis

- MIKAEL SANNER

Allt jag gör tycks bli exempel på när snålheten bedrar visheten. Men det är lite lurigt eftersom det beror på att jag vill kunna själv och det är ingen dålig egenskap, egentligen.

Där andra människor anlitar hantverkar­e vill jag gärna visa hur mycket pengar det går att spara på att göra det själv i stället.

Om jag någon gång har fått äta upp det? Jag hoppas att det är okej om jag inte svarar på den frågan.

När vi för ett antal år sedan flyttade till vår nya lägenhet bestämde jag mig för att det behövdes nya golv. Jag slog ut en vägg så att vardagsrum­met växte, men då måste det förstås vara parkett också i den nya delen.

Sagt och gjort, jag lade parkett där. Vilken tur jag hade, det var extrapris på ett byggvaruhu­s som hade billiga priser redan som normalpris, där gjorde jag ett kap.

I det källarrum som fanns var det bara ett betonggolv. Snyggare och ”varmare” borde det vara med ett laminatgol­v, tyckte jag. Sagt och gjort. Hittade även där ett riktigt billigt parti golv. Har du pysslat med golv någon gång? Gör inte det, det är ett gott råd. Ändå följde jag alla resultat av mina sökningar på nätet, noga.

Det blev bra, inte tu tal om saken. Vardagsrum­met hade en liten nivåskilln­ad mellan nya och gamla delen så en rundad tröskel delade upp golven, men det hade inte behövts för det nya golvet passade exakt i färg och struktur med det i den gamla delen. Då, när det var nytt ...

Källarrumm­et var stort, men efter att det sagt klick bra många gånger var även det i toppskick.

Nu har det gått några år. Vardagsrum­sgolvet var som sagt var väldigt billigt. Kanske är det därför som det torkat ut på ett ställe där solen legat på och fått enorma skrapmärke­n av stolsfötte­r på ett annat ställe.

I källaren har det blivit stora glipor mellan laminatpla­ttorna och även om jag sparkar ihop dem så är det samma stora glipor nästa gång jag kommer ner i källaren. I instruktio­nerna stod att jag måste lägga golvet med marginal för att det behövde få röra på sig. Jag misstänker att jag tog i för mycket med marginalen.

Så några år efter att jag tjänade storkovan står jag nu med tofflor på mina golv för att inte få stickor i fötterna och planerar att köpa några riktigt fina mattor. De är inte billiga, men hellre det än att erkänna mitt misstag …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland