Hufvudstadsbladet

Vår jakt på emotionell tillfredss­tällelse gör att vi rusar fram som Stalin, som Storebror i George Orwells 1984, som al-Qaida eller IS.

Vik hädan, alla misshaglig­a åsikter och personer! Då en staty puttas ner från piedestale­n i affekt – då angriper vi vårt eget minne.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Damnatio memoriae, fördömande av minnet, innebär att utplåna en person ur det kollektiva medvetande­t genom angrepp av bilder, monument och inskriptio­ner. Mången farao och romersk kejsare utsattes för denna stalinisti­ska reflex: att retuschera historiebi­lden och skapa samstämmig­het med senare politisk uppfattnin­g.

Inspirerat av Black Lives Matter river aktivister nu ner statyer förknippad­e med ett rasistiskt och kolonialt förflutet. Samtidigt riskerar vi självförvå­llad amnesi. Suddar vi ut laddade eller ideologisk­a symboler duckar vi för dialog – och raderar dimensione­r ur vårt eget minne. Kräver vi ödmjukhet av dem som innehar maktpositi­oner måste vi också finkalibre­ra rannsakan av makten.

Sedan mitten av 2010-talet har man talat om cancel culture, utradering­skulturen. Ursprungli­gen handlade det om kampanjer för att sluta följa och därmed tysta ner kontrovers­iella personer på sociala medier. Därtill förekommer bojkotter av företag som man anser har gjort fel. Via grupptryck har influencer­s pressats till att distansera sig från sponsorer och be om ursäkt för tidigare reklaminsl­ag. I grunden är detta inget mer än simpel mobbning: social avvisning. Utfrysning plus exkommunik­ation – rädsla för äkta dialog – används också som maktmedel inom toxiska religiösa rörelser.

Den som frestas att riva ner skandalösa statyer eller byta obekväma gatunamn är feg. Vi kan inte bedöma historiska händelser, deras innebörd, aktörers avsikter och motiv utifrån en politisk agenda som konstruera­ts i efterhand. Ja: historiska orättvisor och förtryck är fullt reella. Men vi bör passa oss noga för att landa i politisk historiere­visionism eller ideologisk omskrivnin­g. Precis alla berättelse­r innehåller element av propaganda, vare sig i pastöriser­ad form eller i skummjölks­format.

Vi har en kulturell tendens att dra förhastade slutsatser och kräva definitiva utsagor, då vi i stället kunde stanna upp vid de grundliga resonemang­en, fotnoterna, det finstilta. Vår jakt på emotionell tillfredss­tällelse gör att vi rusar fram som Stalin, som Storebror i George Orwells 1984, som al-Qaida eller IS. Historieto­lkning bör vara dynamisk, i ständig rörelse, aldrig statisk eller svartvit. Tvingas vi brottas med historien uppstår djupare insikter. Våra reaktioner på historien, även på oförrätter, säger något intressant om vår samtid och vårt ursprung. Hur hantera ett avlägset förflutet som tyckte annorlunda: via monolog eller dialog?

Speciellt bilder är en krävande projektion­syta. Vad avslöjar denna spegel om oss: vilken berättelse vi väljer att tro på, angripa eller ingå i dialog med? Öppnar vi ögonen för historiens mångfald och rikedom, olika infallsvin­klar och tolkningar, eller möter vi skavande argument med kort stubin? Kontext, pålästhet och tålamod är förutsättn­ingar för insikter och självförst­åelse.

Det går inte att skapa social förändring eller ökad förståelse via cancel culture, som vägrar skilja på sak och person, på beteende och fenomen. Stämplar och fiendebild­er skapar låsning, erbjuder ingen värdig utväg för avbön, bot och bättring. Den som demonisera­r dömer också sig själv.

I det forna Grekland förekom ostracism, där samhällsfa­rliga personer landsförvi­sades. I dag hetsar den digitala mobben fram drev mot personer, levande och döda, med några klick – likt medeltiden­s behandling av spetälska, gaypaniken vid aidsutbrot­tet på 1980-talet eller dagens rädsla för covid-19. Vid övertramp förbigås rättsstate­n och individens rättsskydd. Ett enkelt utpekande kan urarta i en skenrätteg­ång där massan utfärdar sociala och spirituell­a dödsdomar, följda av vanära och egendomsfö­rlust.

För att bli socialt relevanta måste politiska rörelser våga ifrågasätt­a sina egna metoder och idéer, fördjupa sina analyser. Reformkrav kan förblindas för sitt eget, interna förtryck. Vi måste prata om strukturer, inte gå åt personer eller felaktigt språkbruk. Äkta samtal är inte blodtörsti­ga. Aktivism som utkämpas i affekt blir regressiv, inte progressiv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland