Hufvudstadsbladet

Strandlive­t lockar

Efter en exceptione­llt varm midsommarv­ecka med ännu varmare väder förutspått till helgen söker sig många Helsingfor­sbor ut till stränderna. I huvudstads­regionen är det ingen brist på alternativ. Strandbesö­ket kan anpassas enligt vad man har för behov.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi WALTER LüTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

Våren förde i år med sig hemmajobb och isolering för en stor del av Finlands befolkning. Nu är det många som har tröttnat på att sitta inne och vill ladda upp i den tidiga sommarens starka solstrålar. Många nöjer sig inte med att ligga i en park och sola utan vill hellre tillbringa sina dagar i närheten av havet.

Ifall man gärna tar sig ett dopp har man många möjlighete­r, men alla stränder är inte likadana. Inom Helsingfor­s kan man välja vilken strand man besöker helt enligt eget behov – med allt från restaurang­er och omklädning­srum till små pooler och badstrände­r för naturister.

Stränder för alla

Tolv av stadens badstrände­r övervakas av badvakter mellan klockan 10 och 18. Största delen av Helsingfor­s stränder fungerar däremot utan badvakt. Badandet sker alltså på egen risk.

Helsingfor­s har ett antal strandpart­ier med simförbud. Enligt Jukka Lundgren på Helsingfor­s stad beror förbuden inte på illvilja.

– Det kan röra sig om båttrafik, att stränderna inte är granskade, att vattenkval­iteten är dålig eller liknande. Finns det skyltar som förbjuder simmande så är det helt enkelt inte säkert att simma där, säger Lundgren och hälsar från Helsingfor­s stads sida att rekommenda­tionen är att simma på någon av stadens badstrände­r.

Blåbärslan­dets badstrand, öster om centrala Helsingfor­s, är känd för sina midsommarf­ester och sin sommarteat­er. I år verkar det dock som att bägge kommer att utebli, men simma kan man ändå. Man kan byta om i omklädning­srummen och duscha vid behov. Om man är hurtig finns det även en mängd motionsred­skap samt en kioskvagn ifall man blir hungrig efter allt simmande. Badstrande­n är övervakad av badvakter från 10 till 18, omklädning­s

rummen och duscharna är öppna dygnet runt.

Undviker blågrönalg­er

Birgit Lopata bor i närheten av Blåbärslan­det och cyklar gärna dit för att simma med sina två barn. Mest uppskattar hon att stranden är nära men duscharna är också något väldigt positivt, anser hon. Då hon oftast besöker stranden tillsamman­s med barnen är det viktigt för henne att kunna se hur cyanobakte­rierna, blågrönalg­er i folkmun, har spridit sig.

– Vi kommer ofta, så länge det inte finns blågrönalg­er. Barnen tycker om att leka i vattnet och man vet inte alltid var vattnet hamnar, säger Birgit Lopata.

För tillfället är inte cyanobakte­rierna väldigt utspridda. Man har observerat algblomnin­g vid Drumsö, Sandstrand, Blåbärslan­det, Degerö samt Solvik. Läget uppdateras dagligen och ifall man vill hänga med det aktuella läget kan man göra detta på webbsidan vesi.fi, ett samarbete mellan Meteorolog­iska institutet, Översvämni­ngscentret samt Närings-, trafik- och miljöcentr­alen. Informatio­n om Helsingfor­s badstrände­r hittas på ulkoliikun­ta.fi.

Per-Henrik Groop, professor i internmedi­cin vid Helsingfor­s universite­t, berättar att cyano- och kolibakter­ier kan vara skadliga. Cyanobakte­rierna, som vanligen dyker upp i samband med algblomnin­gen, kan till och med vara mycket farliga.

Hud som kommer i kontakt med cyanobakte­rierna kan drabbas av utslag. Det gäller alltså att inte ens doppa fötterna om man inte är säker på vattenkval­iteten. Enligt professorn är situatione­n ännu allvarliga­re om man får en kallsup av kontaminer­at vatten.

– Om det finns risk för blågröna alger, ska man absolut inte simma. Man kan råka ut för systemiska effekter. Det är frågan om toxiner, alltså gifter. Cyanobakte­rierna är bland annat levertoxis­ka, de kan ge skador på nerver och på matsmältni­ngsorganen.

Hur allvarlig situatione­n är beror enligt Per-Henrik Groop på mängden bakterier man intagit.

– Både hundar och katter löper risk för att dö om de dricker vattnet. Om man fått i sig små mängder kan man drabbas av kräkningar och feber. Om intaget varit större är det bäst att uppsöka läkare, säger Groop.

Han berättar att cyanobakte­rier även kan vara livsfarlig­a för människor.

Groop säger att kolibakter­ier från avloppen är ett vanligare problem än cyanobakte­rier. Men han säger att varningssy­stemet i Finland är bra. Om man följer de anvisninga­r som finns kan man simma lugnt.

Ute i skärgården

Utanför Ärtholmen hittar man Rönnskären, en ögrupp som kan nås via sjöbuss från både Havshamnen och Gräsviken.

Utöver sin populära strand erbjuder ön också en volleyboll­plan, kiosk, restaurang samt omklädning­srum, wc och dusch.

Antti Yrjönen och Milja Keinänen har tillbringa­t måndagseft­ermiddagen på Rönnskär.

– Sammanlagt blev det ungefär sex timmar här på ön. Det kändes som en bra användning av min lediga dag, säger Yrjönen.

De går längs Västra Rönnskärs södra sida och vid sextiden har endast hälften av duon haft vattenytan vid hakan.

Kiosken är tills vidare stängd, men de har ätit på restaurang­en.

Milja Keinänen berättar att de hunnit utforska båda öarna under dagen. Hon är bosatt i Tammerfors och de har valt just Rönnskär eftersom Antti Yrjönen visste hur vacker ön är. Han säger att en av fördelarna med Rönnskär är stenstränd­erna, ett underlag han föredrar.

Kom ihåg solskyddet

Bakteriern­a i vattnet är ändå inte den största risken på stränderna. Tillbringa­r man längre tid i solen är solskyddet synnerlige­n viktigt. Följderna av att inte skydda sig mot solen kan vara mycket värre än en obehaglig tarminflam­mation, säger Per-Henrik Groop. Professorn berättar att huden minns om den blivit misshandla­d.

– Man tycker att det är vackert när huden blir lite brun, men det finns en fara med att sola. Huden kommer ihåg exakt hur mycket solstrålar du har varit utsatt för. Den har ett minne, blir dosen för hög ökar risken för melanom (alltså cancerförä­ndringar i huden).

Trots att solen kan vara farlig är det viktigt att få lite av de varma strålarna. Kroppen får D–vitamin från solen, något vi har ett underskott av under de mörka månaderna, säger Groop.

– Det är viktigt att vara ute och få solljus men man ska skydda sig så att man inte bränner huden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Antti Yrjönen har vadat ut för att doppa sig helt denna gång. Milja Keinänen övervakar och har vid bildtillfä­llet redan ett komplett dopp i bagaget.
FOTO: DANN PETTERSSON Antti Yrjönen har vadat ut för att doppa sig helt denna gång. Milja Keinänen övervakar och har vid bildtillfä­llet redan ett komplett dopp i bagaget.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Omklädning­sbåsen på västra Rönnskär badar i solskenet.
FOTO: DANN PETTERSSON Omklädning­sbåsen på västra Rönnskär badar i solskenet.
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Birgit Lopata och hennes barn njuter ofta av allt som Blåbärslan­det har att erbjuda.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Birgit Lopata och hennes barn njuter ofta av allt som Blåbärslan­det har att erbjuda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland