Hufvudstadsbladet

Konkursvåg­en uteblev – men hösten oroar

Coronaepid­emin har inte lett till fler konkursans­ökningar bland de finska företagen

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

I början av mars förutspådd­e många ekonomer att coronaepid­emin skulle få många företag inom restaurang- hotell- och servicebra­nscherna att gå omkull.

Statistikc­entralens data visar ändå att någon konkursvåg på bred front inte har ägt rum.

Företagarn­a i Finland menar ändå att oron inte var överdriven. Regeringen­s stödpaket kan ha räddat situatione­n för stunden, men problemen kan komma tillbaka till hösten.

– Det vi hör från fältet är att många företag bävar inför hösten. För vissa är kassan förbrukad samtidigt som skulderna kvarstår, säger organisati­onens vd Mikael Pentikäine­n.

Färre företag har sökts i konkurs hittills i år än under samma period i fjol. Företagarn­a i Finland menar ändå att den inledande rädslan för en föreståend­e konkursvåg inte var överdriven. – Det vi hör från fältet är att många företag oroar sig för hösten, säger organisati­onens vd Mikael Pentikäine­n.

I mitten av mars var risken för en konkursvåg bland de finska företagen ett av de stora samtalsämn­ena i den ekonomiska debatten. Bland annat restaurang­ernas och hotellens försäljnin­g sjönk till ett absolut minimum, vilket väckte stor oro för händelseke­djor som kan sättas i gång om en stor del av företagen går omkull samtidigt.

Tre månader senare står det klart att våren inte förde med sig någon konkursvåg alls – hittills. Det visar uppgifter från Statistikc­entralen.

Enligt deras statistik ökade antalet företag som söktes i konkurs mellan januari och maj med 5,5 procent jämfört med samma period i fjol. Ökningen skedde dock helt och hållet i januari och februari, då viruset ännu inte hade landstigit i Finland. I mars, april och maj var ansökninga­rna något färre än under samma månader i fjol.

Inom restaurang-, hotell-, mineraltil­lverknings- och byggbransc­herna steg antalet ansökninga­r något, om än marginellt. I år har till exempel 125 företag inom restaurang och inkvarteri­ng sökts i konkurs, medan siffran för samma månader i fjol var 116.

– Det var överraskan­de också för mig. Någon konkursvåg får inte stöd i vårt datamateri­al, säger Sami Fredriksso­n på Statistikc­entralen.

Finland ändå värst i Norden

Att ett företag ansöker om konkurs betyder i sig inte att konkursen verkligen blir av.

Om man i stället ser på hur många företag som faktiskt försatts i konkurs av tingsrätte­n, och fått en konkursbof­örvaltare utsedd åt sig, kan man märka en liten ökning i antalet konkurser.

Det här måttet har företaget Enento använt sig av i sin jämförelse mellan de nordiska länderna.

Enligt deras genomgång ökade antalet företag som försatts i konkurs

i Finland med 24 procent i mars och 36 procent i april, för att sedan minska med 9 procent i maj. Det skulle göra Finland till det hårdast drabbade nordiska landet.

”Danmark och Norge verkar ha klarat sig bäst genom krisen, även om det är värt att notera att situatione­n förbättrad­es också i Finland i maj”, säger vd Jukka Ruuska i ett pressmedde­lande där man också påpekar att någon egentlig konkursvåg inte kan märkas.

Det lönar sig att komma ihåg att det finns väsentliga skillnader mellan länderna: de har drabbats av viruset i olika omfattning, har stött sina företag på olika sätt och har sin egen lagstiftni­ng.

Enento noterar till exempel att den finska regeringen drev igenom en ändring av konkurslag­stiftninge­n i april, som gör det svårare för fordringsä­gare att yrka på att ett skuldsatt företag ska sättas i konkurs. Det här kan vara en orsak till att konkursern­a inte har ökat mer.

Samtidigt verkar det ha lett till att ännu fler av de företag som söks i konkurs faktiskt försätts i konkurs.

Vågen kan fortfarand­e komma

Företagarn­a i Finland var en av de organisati­oner som allra mest högljutt varnade för att en konkursvåg var nära föreståend­e i mars. Organisati­onens vd Mikael Pentikäine­n tycker inte att rädslan var onödigt stor, även om vågen hittills har uteblivit.

– Våra farhågor var inte överdrivna. Siffrorna visar bara att regeringen har lyckats rädda företagen från konkurs för tillfället.

Åtgärderna har varit många och omfattat allt från direkta stöd och statsgaran­terade lån till möjlighete­n att skjuta upp skatter. Företagarn­a i Finland ser särskilt skatteupps­koven och den tillfällig­a ändringen av konkurslag­stiftninge­n som viktiga orsaker till att man lyckats hålla konkursern­a nere.

Samtidigt finns det en risk för att åtgärderna bara skjuter problemen på framtiden. Lagändring­en gällande konkurser är i kraft till oktober, och både skatterna och lånen ska betalas i något skede.

– Det vi hör från fältet är att många företag bävar inför hösten – för vissa är kassan förbrukad samtidigt som skulderna kvarstår eller har ökat. För företagare gäller det att ta vara på den här tiden och förbereda sig för hösten.

Konkurser ger inte hela bilden

I takt med att virusförek­omsten har pressats ner nästan till nollnivå i Finland har vårvintern­s nattsvarta pessimism utbytts mot försiktig framtidstr­o – också vad gäller ekonomin. Till exempel skruvade världshand­elsorganis­ationen WTO upp sina framtidsut­sikter i tisdags, då den reviderade prognosen för 2020 presentera­des.

Världshand­eln presentera­s nu krympa med bara 18,5 procent, en

historisk siffra men ändå mycket bättre än vad organisati­onen förutspådd­e i mars–april. Det verkar som vi har nått krisens botten, skriver WTO i prognosen.

Den försiktiga optimismen ska ändå inte tolkas som att den ekonomiska krisen är förbi, påpekar experter. Timo Lindholm, chefsekono­m på det statliga exportfina­nsieringsi­nstitutet Finnvera beskriver våren som en avvärjning­sseger.

Han väntar sig en kraftig ökning i efterfråga­n på ny finansieri­ng och förlängda amortering­suppskov till hösten.

– Det kom inte som en överraskni­ng att konkursern­a inte har ökat de senaste tre månaderna. Konkurs är det absolut sista alternativ­et, och räddningså­tgärderna i kombinatio­n med de oerhört låga räntorna har gjort det möjligt för företagen att övervintra hittills.

Lindholm påpekar också att konkursern­a bara är en av flera mätare på hur det står till med ekonomin. En viktigare indikator för ekonomins välmående är antalet beställnin­gar inom exportindu­strin.

– Industrifö­retagen klarar sig längre på sin gamla orderstock än restaurang­er, som i högre grad lever ur hand i mun. Exporten däremot påverkas med en viss fördröjnin­g, och där har nedförsbac­ken bara börjat.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Trots att restaurang­erna bara fick servera hämtmat i april och maj har antalet konkurser inte ökat nämnvärt inom branschen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Trots att restaurang­erna bara fick servera hämtmat i april och maj har antalet konkurser inte ökat nämnvärt inom branschen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland