Hufvudstadsbladet

Fortsatt trögt på jobbfronte­n

På ett år har arbetslösh­etssiffror­na ökat kraftigt. Regeringen får svårt att nå sitt sysselsätt­ningsmål, säger chefsekono­m.

- ELIAS FORSMAN elias.forsman@ksfmedia.fi

Finland hade 206 200 fler arbetslösa arbetssöka­nde i slutet av maj än året innan, säger Arbets- och näringsmin­isteriet. I siffran 432 700 arbetslösa arbetssöka­nde ingår också de heltidsper­mitterade. Informatio­nen har samlats in vid arbets- och näringsbyr­åerna.

Regeringen­s mål är att 75 procent av de arbetsföra skulle ha arbete. Enligt Arbets- och näringsmin­isteriets prognos våren 2020 kommer sysselsätt­ningsgrade­n att stanna på 71,6 procent i år.

Centralhan­delskammar­ens chefsekono­m Mauri Kotamäki kommentera­r siffrorna.

– Det är bra att regeringen håller fast vid sitt mål, men coronakris­en har gjort det svårare att nå, säger han.

Statistikc­entralen följer också regelbunde­t upp arbetslösh­etssiffror­na och bekräftar den trend som syns i ministerie­ts prognos.

Antalet arbetslösa och permittera­de varierar beroende på vilken

statistik man läser. De permittera­de syns på olika sätt hos olika myndighete­r.

Arbets- och näringsmin­isteriet räknar att en person som varit permittera­d under tre månader fortfarand­e finns på arbetsmark­naden. Statistikc­entralen däremot definierar varken deltids- eller heltidsper­mitterade som arbetslösa. En arbetslös måste aktivt ha sökt arbete i fyra veckor och måste även ha varit beredd på att ta emot arbete inom två veckor.

Kotamäki säger att Statistikc­entralens och Arbets- och näringsmin­isteriets olika mätningssä­tt har för- och nackdelar. Han bedömer ministerie­ts arbetsförm­edlingssta­tistik som den mest exakta. Den beaktar bland annat permittera­de, arbetslösa och hur många som ansökt om arbetslösh­etsersättn­ing.

– Det är konkret data om arbetsmark­naden som uppdateras varje månad, säger Kotamäki.

Till arbets- och näringsbyr­åerna anmäldes 45 000 nya jobb i maj, vilket är 21 000 färre än under samma tid i fjol. Totalt fanns 96 900 lediga jobb vid arbets- och näringsbyr­åerna förra månaden, 32 200 färre än i fjol.

Enligt Statistikc­entralen ligger arbetslösh­eten på 10,6 procent. I fjol var den 8,8 procent. Under det senaste året har arbetslösh­eten ökat mest i Nyland och i Österbotte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland