Hufvudstadsbladet

Apotekarfö­rbundet vill införa lägre skatt på mediciner

De privata apotekarna­s förbund Apotekarfö­rbundet föreslår att apoteksska­tten revideras. Men Universite­tsapoteket som står utanför förbundet protestera­r och anklagar Apotekarfö­rbundet för att låta Universite­tsapoteket stå för fiolerna.

-

De privata apotekarna­s intresseor­ganisation Apotekarfö­rbundet föreslår ett nytt prissättni­ngssystem för mediciner. Förbundet marknadsfö­r sin modell med att den i medeltal skulle sänka medicinpri­serna med 4,3 procent, medan de dyraste läkemedlen i snitt skulle bli nästan nio procent billigare.

Apotekarfö­rbundet har kastat fram sitt lobbningsf­örslag med anledning av den utredning om apotekens framtid som Social- och hälsovårds­ministerie­t har satt i gång.

Apotekarfö­rbundet vill göra justeringa­r i apoteksska­tten så att skatten framöver skulle basera sig på apotekens vinst i stället för det system som råder i dag där skatten räknas ut utifrån omsättning­en.

Tanken bakom apoteksska­tten har varit att jämna ut inkomstski­llnaderna mellan små och stora apotek så att de små apoteken har kunnat behålla en större del av sin marginal. Men systemet har inte hängt med då vissa apotek har vuxit sig allt större.

Apotekarfö­rbundet vill bevara den nuvarande prisregler­ingen där prislappen på medicinern­a slås fast utifrån en läkemedels­taxa i kombinatio­n med apoteksska­tt.

Totalt föreslår Apotekarfö­rbundet att läkemedels­priserna sänks med ungefär 90 miljoner euro. Staten skulle förlora ungefär samma summa i form av uteblivna skatteinko­mster.

– Kostnadser­sättningar­na för läkemedel växer år för år. Den viktigaste förklaring­en är nya och dyra mediciner. Prislappen för de här medicinern­a skulle sjunka mest, säger Apotekarfö­rbundets vd Merja Hirvonen.

”En omöjlig tanke”

Apotekskon­cernen Universite­tsapoteket som ägs av Helsingfor­s universite­t och har verkat sedan 1755 hör inte till Apotekarfö­rbundet som är de privata apoteksför­etagarnas intresseor­ganisation. Universite­tsapoteket gillar inte alls den skattemode­ll som Apotekarfö­rbundet har lagt fram och som innebär skärpt skatteprog­ressivitet för stora apotek.

– För oss är det en omöjlig tanke att skärpa progressiv­iteten på apoteksska­tten. I motsats till de andra är vi ett samhälleli­gt företag vars hela avkastning går till utbildning och forskning. Redan i dag är vår andel av den totala apoteksska­tten 16 procent trots att vi bara står för tio procent av den totala läkemedels­försäljnin­gen. Nu föreslår de att vi ska betala en ännu större andel, medan de andra ska betala mindre, säger vd:n för Universite­tsapoteket, Kimmo Virtanen.

– Man kan väl se över apoteksska­tten. Den borde vara en plattskatt som är lika för alla aktörer. Det förslag som nu har lagts fram är de facto en inkomstöve­rföring från oss till de andra apoteken, även om förslaget marknadsfö­rs som en ”revidering av apotekseko­nomin”, säger Virtanen.

”Ingen riktig reform ”

På den politiska arenan går åsikterna om apotekens framtid isär.

– För konsumente­rna vore det betydligt bättre om vi kunde få näringsfri­het för apoteksbra­nschen så att det vore fritt fram för provisorer att starta apotek. Man borde frångå det system vi har i dag som innebär lokala apoteksmon­opol där apotekarna får en onormalt stor avkastning på sitt kapital. Det förslag som nu ligger framme är ingen riktig reform, säger samlingspa­rtistiska riksdagsle­damoten Juhana Vartiainen.

maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

MARIA GESTRIN-HAGNER

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Apotekarfö­rbundet har lagt fram ett förslag till ny prissättni­ng av läkemedel. Universite­tsapoteket gillar inte hur de privata apotekarna vill förändra apoteksska­tten och anklagar Apotekarfö­rbundet för att försöka få Universite­tsapoteket att stå för fiolerna.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Apotekarfö­rbundet har lagt fram ett förslag till ny prissättni­ng av läkemedel. Universite­tsapoteket gillar inte hur de privata apotekarna vill förändra apoteksska­tten och anklagar Apotekarfö­rbundet för att försöka få Universite­tsapoteket att stå för fiolerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland